PKK'nın adını gizlediği yer

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Tokat

PKK Güneydoğu'daki poşusunu, şalvarını Tokat kırsalına taşınırken çıkardı. Hatta sapa dağ köylerinde bile ‘‘Kimsiniz?’’ sorusuna karşılık asla ‘‘PKK'yız’’ diyemedi. ‘‘Devrimciyiz’’ veya ‘‘Birleşik kuvvetlerdeniz’’ diye vaziyeti idareye çalıştı... PKK'nın blucinle, parkayla tebdili kıyafet dolaşması sadece çevreye veya araziye uyum çabasından değil. Yöre halkı PKK'ya yalnızca etnik açıdan değil koyduğu ayrılıkçı hedef yönünden de çok uzak...

O yüzden PKK bölgede ev sahibi Türk radikal solunun arkasına saklanıyor.

* * *

Türk solunun Tokat kırsalındaki varlığı 30 yılı buluyor. Şimdiki adı Ataköy olan Kızıldere'de ölenler hálá hatırlarda. 1996 yılına kadar dağlarda barınan sol gruplar pek eylemleri olmadığı için ciddiye alınmadı.

Ama 1997 başında DHKP-C'nin Tuncelili bölge sorumlusu kışı geçirecek yer arayan PKK'yı yöreye davet edince terörde yeni ittifak kuruldu. PKK'nın 26 kişilik öncü birliğinin tamamı seçilmiş ve ‘‘rütbeli’’ isimlerdi. Geçen yıl bu 26 öncüden 14'ü güvenlik güçlerince öldürüldü.

PKK ve DHKP-C'nin arası yine aynı dönemde soğudu.

Türk solunun tek temsilcisi olma iddiasını taşıyan DHKP-C, PKK'nın diğer örgütlerle yakınlaşmasını hoş karşılamadı. Öyle ki, Apo eşkıyasının yakalanmasından sonra bile ortak eylemden kaçındı.

PKK'nın yeni ve sıkı müttefiki TİKKO'ya gelince... Örgütün ‘Konferans’ ve ‘Doğu Anadolu Bölge Komitesi’ adını alan iki kanadı arasında şimdilik ateşkes ve uyum hákim. Örgütün iki liderinden Aris kod adlı Ali Gülmez yöre çocuğu.

Örgütün ikinci adamı, Kayseri cezaevi firarisi Dede kod adlı Halil Şahin Alevi dedesi ve bölgede çok köklü ilişkilere sahip.

Türk solunun ev sahipliği PKK'yı alışkın olduğu bazı yöntemlerden vazgeçmek zorunda bıraktı. Örneğin Güneydoğu'daki yoksul çobanın son lokmasını gasp eden örgüt bu yörede parasını ödeyip erzak alıyor. Ancak son dönemde peş peşe basılan yiyecek depoları, yakalanan kuryeler, kontrol noktalarını aşamayan kamyonlar yüzünden dağdakiler açlığın sınırında dolaşıyor.

* * *

Dün bu köşede İstanbul'daki terör ittifakının provasının Tokat'ta yapıldığını yazdık. Galiba biraz eksik olmuş. Çünkü terör boru hattı aslında iki yönlü.

Tokat'ta iş bulamayan yoksul genç İstanbul'un yolunu tutuyor. Büyük kentte arazi mafyasının yerini almaya başlayan sol örgütlerin eline düşüyor. Birkaç yasa dışı eylemden sonra ‘‘Polis seni arıyor, teşhis edildin’’ denilerek yeniden Tokat kırsalına yollanıyor.

İşte size terörün sıradan güzergáhı...

Bu yüzden İstanbul'daki bombanın fitilini Tokat'ta arıyoruz. Terörle mücadele ancak yurt genelinde ve sistemli yürütülürse sonuç verir.

Yarına devam...



Yazarın Tüm Yazıları