PKK, çocuğun adını 15 yıl önce koydu

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Ordu

Ordu'nun yeni Valisi Kemal Yazıcıoğlu, makamına iki gün önce oturdu.

Emniyet kökenli ve terörle mücadelede deneyimli Yazıcıoğlu'nun tayini Giresun-Ordu-Gümüşhane üçgeninde PKK eylemlerini frenlemek amacıyla kurulan yeni cephenin komutan seçimi hakkında ipucu sunuyor.

Yazıcıoğlu, 12 Eylül'de Dev-Yol'u çökerten D-Grubu'nun yöneticisiydi. O tarihlerde sürekli operasyon ve sorgudan bunaldığında motorsikletine atlayıp tek başına Ankara-Gerede arasında gidip geldiği efsanesi yaygındı.

Dün makamında işin aslını sorduğumuzda gülümsedi ve ‘‘Motorsiklet merakımın o günlerdeki stresle ilgisi yok. Ben zaten eski motokroscuyum’’ dedi.

Kemal Yazıcıoğlu'nun o günlerden kalma farklı ve mesleki bir anısı, PKK'nın Karadeniz stratejisinin mazisini anlamak açısından çok ilginç.

D-Grubu'nun gözaltına aldığı bir gencin üstünden KKKO imzalı bir talimat çıkıyor. Polisler önce bu kısaltmayla anılan örgütü tanımıyorlar. Sorguda öğrenince çok şaşırıyorlar.

Çünkü KKKO kısaltması, Kuzey Kürdistan Kurtuluş Ordusu için kullanılıyor.

Kuzey Kürdistan yani bildiğimiz Karadeniz.

Yazıcıoğlu sonrasını anlatıyor:

- Örgütteki diğer isimleri de tespit edip yakaladık. Hepsi Karadenizli çocuklar, okumuş-yazmış insanlar. Hayret ettim, dedim ki, ‘‘Yahu siz Kürt kökenli misiniz, PKK'da işiniz ne?’’

* * *

Bu kısa diyalog bile iki gerçeği ortaya koyuyor:

1) Karadenizli Vali Kemal Yazıcıoğlu, etnik tabana oturan PKK'nın hemşerilerinden destek görebileceğine inanmıyor.

2) PKK, Karadeniz'e açılma hevesi 15 yıl önceye kadar dayanıyor. Ama PKK uygun fırsatı ancak DHKP-C ve TİKKO ile mart ayında imzaladığı ‘‘eylem birliği’’ anlaşması sayesinde buluyor.

Peki DHKP-C ile TİKKO, bölgede pasifize edilse PKK belası da bitecek mi?

Deneyimli bir güvenlikçi karamsar tablo çiziyor:

- Evet, PKK bölgeye bu iki örgüt sayesinde girdi, ama artık kimseye ihtiyacı yok. Karadeniz'in coğrafi yapısı işlerine çok yarıyor. Evlerin arasında kilometreler var. Dağın başında yalnız vatandaşa gidip ekmek isteseler, nasıl vermesin ki?

* * *

Ordu'nun Mesudiye ve Aybastı gibi İlçeleri'nde gündem, terör. Ama sahil ekonomi konuşuyor. ANAP'lı Belediye Başkanı Fikret Türkyılmaz, PKK sohbetine pek yüz vermiyor, ama iş ekonomiye gelince açılıyor:

- Ordu'da kamu yatırımı yok denecek kadar az. Zaten ihtiyacımız da yok. Ordu'nun halkı müteşebbistir. Kentimizi turizm ve eğitim merkezine dönüştürerek kalkınmak istiyoruz. Ama yolumuz yok. Samsun-Hopa arasındaki yolun hali içler acısı. Günde 15 bin aracın geçtiği bu yol çok yetersiz. Devlet yolumuzu yapsın yeter.

Yazarın Tüm Yazıları