Pizzacıda mafya menüsü

Roma’ya gelen dostlarım mutlaka sorarlar. “Şöyle güzel bir pizza yemek istiyoruz. Nereyi önerirsin?” diye.

Haberin Devamı

Tereddütsüz “Pizza Ciro” adını veririm. Pizzaları ve diğer Napoliten yemekleriyle Akdeniz mutfağının damak tadının simgesidir bu mekan. Çok geniştir. İç içe salonların duvarlarını, Vezüv yanardağının ve Napoli rıhtımının, Santa Lucia kalesinin fotoğrafları süsler. Napoliten şivesiyle konuşan sıcakkanlı, misafirperver garsonlar vızır vızır etrafınızda dolaşır, masaları donatırlar. Taze balık ve deniz mahsullerinde üzerine yoktur. Fiyatı da makuldür. Avantajı da şehir merkezinde İspanya Merdivenlerine yüz metre mesafede bulunmasıdır.

Aynı zamanda Parlamento, Senato ve Başbakanlık Sarayı'na yakın olduğundan öğle yemeklerinde aşına siyasetçilere rastlamak sürpriz olmaz. Birçok kez bakanlarımıza hatta görevle gelen heyetlere bile önermiştim Pizza Ciro’yu ve memnun kaldıklarını söylemişlerdi. Her salonda dev ekrandan ısmarladığınız pizzanın hamurunun yapılışını ve odun fırında pişirilişini izlemek ayrı bir keyif verir müşterilere. Özellikle de kapısında kuyruk olan ve sabırla sırasını bekleyen yabancı turistlere.

Haberin Devamı

En son geçenlerde bir Ankaralı dostumla gitmiştim Pizza Ciro’ya. Dev tabak içerisinde getirilen deniz mahsullü spagetti her zamanki gibi muhteşemdi.

Geçtiğimiz Çarşamba sabahı haberlerde ekrana yansıyan tanıdık Pizza Ciro’nun mekanının önündeki Carabinieri yani jandarma polislerini ve araçlarını görünce şaşırdım. Tanıdık garsonları çıkartıyorlardı tek tek. Sonra da mühürlediler kapısını.

Meğer bizim Pizza Ciro, Napoli mafyası “Camorra”nın kara para aklama merkeziymiş. Baba Ciro ve oğulları Antonio ile Luigi Righi’nin Roma’da tam 28 pizza salonu, restoranı, barı ve şans oyunları mekanı varmış. Toplanan haraçlarda buradan Napoli’ye mafyanın kuryeleri ile elden sevk ediliyormuş.

Camorra’nın Napoli banliyösünde “klan”ı bulunan Righi ailesi restoran işletmeciliği bahanesiyle kara parayı bir güzel aklayıp, paklayıp devlet ihalelerine bile giriyormuş. Baba Ciro’ya ait mekanlarının kasalarından eş zamanlı operasyon sırasında tam 250 Milyon Euro nakit para çıktı.

Haftalık “L’Espresso” dergisinin son kapağı bu mafya gerçeğini fazlasıyla özetliyordu.

Haberin Devamı

Pizzacıda mafya menüsü

Yazarın Tüm Yazıları