Piyasa Verilere Bakacak

Avrupa’dan dün açıklanan enflasyon göstergeleri Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırmak için yeni nedenlere sahip olduğunu gösterdi.

ABD’den açıklanan ISM endeksiyse ekonomik yavaşlamanın bir miktar yavaşladığına dair ve başka verilerce teyit edilmesi gereken bir veriydi. Yakın vadede hem Avrupa hem de ABD faiz artırmak isteyebilir ve bu gerçekleşecek. Bu olduğu zaman faiz artırımından daha olumsuz etkilenecek taraf kısa vadede yine ABD olacak çünkü ekonomik faaliyetler en çok ABD’de yavaşken aynı zamanda likidite sorunu yine ABD tarafında daha çok yaşanıyor.
 
Bugün Avrupa’dan üretici fiyat endeksi açıklanacak ve artan petrol fiyatları bu verinin büyük olasılıkla belirgin bir yükseliş yapmasını sağlayacak. ABD’den açıklanacak perakende fiyat endeksi, fabrika siparişleri ve istihdam verilerinin çok parlak rakamlar yansıtacağını düşünmüyorum. Bu gün Euro’da 1.5850’ye doğru yükselişler olabilir ama bu seviye kırılmaz. Genel olarak yatay bir gün olacağını ve paritenin 1.5750 – 15850 aralığında kalacağını tahmin ediyorum. 1.5720 kırılmadıkça önümüzdeki günlerde 1.62 ulaşılabilir.
 
Altın Gücünü Koruyor
 
Dün Dolar’ın zayıflaması, petrolün yüksek kalması ve emtia fiyatlarındaki yükselişler altın fiyatlarının gün içinde geriledikten sonra yukarı yönlü bir patlama hareketiyle geçen haftanın yüksek seviyelerini kırdı ve 956 hedefini teyit etti. Ekonomik veriler dünyada zayıf açıklanmaya devam ettikçe finansal piyasalara azalan güven altın güçlenmesini sağlıyor. Diğer yandan İran İsrail gerginliğinin tırmanması petrol fiyatlarını yükseltince bu sefer Dolar’ın düşüşüyle birlikte altın güçlenmeye devam ediyor. Ancak şimdiden söylemekte fayda var ki o da altının yükselişinin ardından gerilemelerin gecikmeyeceği. Yani 956 – 962 aralığına kadar yükselişler olsa da ABD cephesinden daha sonra gelebilecek Dolar olumlu bir takım açıklamalar ve petroldeki olası gerilemelerin de etkisiyle grafikte kırmızı çizgiyle bu hafta başı belirttiğim yolu takip edebilir. Yani 956’ya kadar yükselen altın fiyatları daha sonradan yeninden 905’e kadar geri çekilebilir. Ama tabi bunu daha ileriki günlerde göreceğiz. Altın şimdilik güçlü ve hedefi 956.
 
Petrol Dolar’ı Bekliyor
 
İran-İsrail gerginliğiyle birlikte 141 Dolar’ın üzerine çıkan petrol, şimdi de Dolar’ın düşüp düşmeyeceğini bekliyor. Dolar’daki olası bir gerileme petrol fiyatlarının tırmanışına neden olabilecek bir faktör ancak bu arada bugün açıklanacak stok verileri beklentilerim üzerinde açıklanırsa ve talebin düştüğü piyasaya yansırsa o zaman ister istemez sert gerilemelerle karşı kaşıya kalabiliriz. Aslına bakarsanız yükseliş faktörleri bugünlerde belirgin ölçüde belki de büyütülerek yaratılan endişelerle petrol yükseliyor ancak geri planda sessiz bırakılan diğer gerçekler petrolün çok yüksek olduğunu gösteriyor. Petrol çok pahallı. Aşırı fiyatlandı ve düşecek.
Yazarın Tüm Yazıları