Piyasa revizyonu bekliyor

Hem borsada, hem bono piyasasında hem de dolarda artık yavaş yavaş da olsa yerleşmeye başlayan bir sükunet havası izlemeye başladık. Bu sakinleşmenin özellikle de Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz'ün istifası sonrasına rastlaması işin belirleyici yönü.

Burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bu satırlarda yazılanlar asla siyasi kaygılar taşıyan mesajlar ya da yorumlar içermiyor. Anlatmaya çalıştığımız şey piyasanın halet-i ruhiyesi.

Öksüz'ün istifası sonrasına bakıldığında piyasalarda yaşanan rahatlamayı ise şöyle yorumluyoruz: Hükümet piyasalarla barışmak için bir adım attı ve borsa yükselişiyle faiz ve dolar da gerileyişleriyle bu adımı karşılıksız bırakmayacaklarını açıkladı.

İşin borsa ayağı bizim asıl alanımız olduğundan burayla başlayalım. İMKB-100 Endeksi, 8 bin 200 puana kadar indikten sonra bir anda 10 bin puan sınırına dayandı. Cuma günü, 9 bin 900 puanın üzerine çıktı. Aslında hava biraz daha iyimser olsa 10 bin puanın aşıldığını bile görebilirdik. Ama olmadı. Bunun nedeni sadece büyüklerin piyasada olmaması ya da yeni para girişinin sınırlı kalması ile açıklanamaz. Yabancıların piyasada olmadığı doğru ama bu piyasa gerçekten hükümete karşı yeterli seviyede güvene kavuşmuş olsaydı, kısa sürede nefesinin yettiği ilk basamağa kadar, ki bu yaklaşık 13 bin puan seviyeleri anlamına geliyor, çıkardı.

Peki piyasalar-borsa neden hükümete hala güvenmiyor. İstediği ne? Bu sorunun cevabı aslında tek bir kelimeyle özetleniyor:

Revizyon...

Borsa hükümetin niyetinin ciddi olduğuna anlamak için, ekonomik programın uygulamasını sadece Kemal Derviş'e bırakmayıp bütünüyle sahiplendiğini görmek istiyor. Bu programı sadece ekonomik boyutuyla değil, siyasi ve toplumsal boyutuyla da sahiplendiğini görmek içinse tüm kabine ve ekonomi yönetiminde yeniden yapılanma yapılmasını istiyor.

Üstelik yabancı yatırım bankalarının son 1 yıldır yazdığı araştırma raporları kabaca incelenirse yabancı yatırımcının da Türkiye piyasasını satın almak için aynı şeyi talep ettiği görülüyor.

Gelelim işin kulis kısmına...

Piyasada artık dalgalı kur da, serbest kambiyo rejimi de, dolar piyasası ile ilgili düzenlemeler de iç borcun çevrilebilmesinin zorluğu da açık açık tartışılıyor. Kimse kendisini kandırmasın, azaldığı zannedilen eylül sendromu da eskisi kadar güçlü, piyasa üzerinde baskı kuruyor. Bu baskının ortadan kalkmasının tek yolu da yine yukarda saydığımız olaylar neticesinde gerçekleşebilir.

Ve piyasada dönen dedikodulara göre MHP şimdiden bu revizyonda payına düşen kısmı gerçekleştirmek için çalışmalara başlamış. Anavatan Partisi'nin hareketi beklenmeden bu işin gerçekleştirilmesi isteniyormuş. Ve sonucun Ağustos'un ilk haftasına kadar açıklanacağı tahmin ediliyormuş. Benzer bir çalışmanın Demokratik Sol Parti içinde de başladığı dedikodular arasında. Ayrıca Anavatan Partisi'nin ise revizyon işini Ağustos sonunda halletmesi bekleniyormuş.

İşte piyasaların beklediği bu. Hele bu iş biraz resmiyete binsin, siz o zaman görün borsayı...
Yazarın Tüm Yazıları