Pirinç fiyatları arttı

Küresel ısınma, iklim değişiklikleri derken gıdalarımızın üretim dengeleri de bozuldu.

Gün geçtikçe nüfusu artan dünyamızda temel gıda maddelerinin fiyatları artarak geçim standartlarımızı zorlamaya başladı. Biz Türklerin temel gıda maddelerinden biri olan pirincin pahalanması mutfaklarımızdaki yangının ilk habercisi gibi. Üstelik haberlere bakılacak olursa, tarım ürünleri fiyatlarının Türkiye’deki artışı dünyanın diğer ülkelerinden daha hızlıymış. Bakliyat fiyatları yüzde doksan, ayçiçeği fiyatlarıysa yüzde yüz artmış. Yapılan araştırmalara göreyse, Türkler en çok pilav, sonra da çorba tüketiyormuş. Yine aynı araştırmaların sonuçlarına göre pilavda pirinci, çorbada ise mercimeği kullanmayı tercih ediyormuşuz. Dolayısıyla gıda maddelerindeki hızlı artış mutfaklarımızı derinden etkileyeceğe benziyor. Bazı ekonomi uzmanları ise pirinçteki bu hızlı fiyat artışının birazcık şişirme olduğunu ve dolayısıyla bir süre pirinç pilavı yemezsek pirincin gerçek fiyatını bulacağını söylüyorlar. Ben bir ekonomist değilim ve pirinç fiyatlarındaki artışın bundan sonraki seyri için pek bir yorum yapamam. Ancak pirincin mutfağımızda kapladığı yeri bilen bir yemekçi olarak şunu söyleyebilirim; pirinçte, eğer varsa, şişirme fiyat artışı bir an önce ortadan kalkmalı ve bu vazgeçilmez malzeme gerçek fiyatını bulmalıdır.

Zeytinyağlı yerelması

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

1 kg yerelması

2 adet orta boy kuru soğan

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı toz şeker

4 su bardağı sıcak su

1 kahve fincanı pirinç

2 tatlı kaşığı kuru nane

Yerelmalarını soyup soğuk suda bekletin. Çok iri olanları ortadan ikiye ya da dörde bölün. (Yerelmaları büyük boy yeşil erik büyüklüğünde olmalı.) Diğer taraftan; zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğanları ekleyerek 3-4 dakika kavurun. Yerelmalarını süzüp, tencereye aktardıktan sonra bir su bardağı sıcak su ilave ederek 10 dakika kadar pişirin. Üzerine limon suyu, tuz ve toz şekeri de hemen katıp karıştırın. Kalan 3 bardak sıcak suyu da tencereye aktarıp pişmeye bırakın. Yemeğin suyu kaynayınca, yıkadığınız pirinci de ekleyip yerelmaları yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Kuru naneyi hemen serpiştirip tencerenin kapağını kapatarak soğumaya bırakın. İyice soğuyan yemeği hafifçe karıştırıp servis tabağına yerleştirin. İsterseniz incecik kıydığınız maydanozla süsleyerek servise sunun.

Tarçınlı yoğurt tatlısı

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1 su bardağı yoğurt

4 adet yumurta

1,5 su bardağı şeker

2,5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı tarçın

Şurubu için;

4 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 yemek kaşığı limon suyu

Yoğurdu derin bir kapta çatalla 1-2 dakika çırparak krema kıvamına getirin. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri ekleyerek birkaç dakika daha çırpın. Un ve karbonatı da eleyerek azar azar ilave edin. Tarçını serpiştirip çırpmaya devam ederek pürüzsüz bir kıvama getirin. Diğer taraftan, kenarları yüksek orta boy yuvarlak veya kare bir fırın kalıbını iyice yağlayıp hazırladığınız hamuru bu kalıba aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Şurubu hazırlamak için; toz şeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca, limon suyunu da ekleyip birkaç dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Fırından çıkarıp soğumasını beklediğiniz tatlıyı dilimleyin ve üzerine sıcak şurubu gezdirin. Mümkünse üzerini kapalı tutarak en az bir saat kadar bekletin. Şurubu iyice çeken tatlıyı fıstık, ceviz ve hindistancevizi tozuyla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları