Petkim ucuza gidiyor

GEÇEN hafta, Petkim'in özelleştirilmesi için bir ihale yapıldı. Bildirildiğine göre bu ihaleye üç firma katıldı. Biri Vakıfbank, diğeri Zorlu-Konukoğlu, üçüncüsü ise Uzan.

İlk sonuçlara göre 605 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Uzan firması Petkim'in yeni ‘‘özel’’ sahibi olacak. Başbakan'dan gelen ilk tepki, Uzan tarafından verilen teklifin düşük olduğu şeklinde oldu. Başbakan, karar vermeden önce duruma ‘‘bir bakacaklarını’’ söyledi. Yani belki de Uzan'ı çağırıp, kendisinden verdiği fiyatı arttırmasını isteyecekler.

* * *

Bana göre Petkim'e verilen fiyat düşük değil, aksine yüksektir. Firma değerleme hesapları yapmak benim uzmanlığım. Ama, Petkim için verilen fiyat, düşük değil, yüksektir derken bu hükmüm herhangi bir hesaba, kitaba dayanmıyor. Yani ne dünya petro kimya endüstrisindeki şirketlerin profillerini, ne uluslararası mülkiyet yapılarını, ne sektördeki şirketlerin önündeki teknolojik fırsatları ve tehlikeleri, ne de piyasaların geleceğini ve bu sektördeki şirketlerin kárlılıklarının neye bağlı olarak değiştiğini incelemiş değilim. Petkim'in dünü, bugünü ve yarını hakkında da bir bilgi dağarcığım yok. Sadece olaya tepeden bakıp, verilen fiyatın yüksek olduğunu söylüyorum. Aynen, Türkbank'ın özelleştirilmesinde veya Aria'nın imtiyaz satışında olduğu gibi burada da ‘‘fiyatın yüksek’’ olduğunu hissediyorum. İçimdeki ses bana, bu ihalede bir yamukluk varsa, bu kesinlikle fiyatın düşük olması değil, diyor. Tam tersine yamukluk, yüksek teklifin altına gizlenmiş durumda. Sırası gelmişken kendim hakkında bir bilgi vereyim. Ben aynen, uyuşturucu bulmak üzere eğitilmiş polis köpeği gibiyimdir. Nasıl onlar, yüzlerce bavulun sadece üstünü koklayarak, içinde ‘‘mal’’ bulunanı ayırt edebiliyorsa, ben de ticari ve sınai olayların gelişmesini ve takdim şeklini izleyerek, dosyaların kapağını bile açmadan, içinde ‘‘soygun’’ olanını söyleyebilirim. Bu, zannedildiği kadar zor kazanılan bir beceri değildir; eğitim ve deneyim meselesi.

* * *

Petkime verilen fiyat yüksektir. Çünkü:

1. İhaleye, ne Arap, ne Japon ne de Batılı hiç bir yabancı firma, ilgi dahi duymamıştır.

2. Keza, öz kaynağı kuvvetli hiç bir yerli firma da teklif vermemiştir.

3. Kendisi özelleştirilecek Vakıfbank, alıcı olarak devreye sokulmuştur. Bu tam bir acaipliktir. Galiba haberi ben yanlış okudum.

4. Zorlu-Konukoğlu konsorsiyumu, bugün ülkemizin en atak iki iş adamının bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Onlar, son anda geri adım atmışsa, sebebini çok düşünmek gerek.

5. Uzan grubu, Telsim işindeki yabancı ortaklarıyla 3 milyar dolarlık ihtilafa düşmüştür. Bu büyüklükte bir uluslararası mali ihtilafı halletmeden, petro kimya gibi, dış dünyayla çok bağlantılı bir şirketi satın almak için en yüksek teklifi veren Uzan'ın finansman modelini anlamak mümkün değildir.

Peki, bu durumda ne yapmak lazım? Madem ki en yüksek teklifi vermişlerdir, Petkim Uzan'lara satılmalıdır. Sadece, satışı yapacak yöneticiler bilmelidir ki devlet, golü fiyattan değil, başka yerden yiyecektir.

Son Söz: Pahalı özelleştirmenin bedeli, devlete ağır olur.
Yazarın Tüm Yazıları