Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Pembelerin kraliçesi bir İngiliz leydisi

Minimalizmin renk tanımadığı dönemde, o pembelerinden hiç vazgeçmedi.

‘Az çoktur’a kesinlikle kanmadı; duvarlarda çiçekler açtırmaya, ferforje avizelerine kristaller takmaya devam etti. İngiliz tarzı dekorasyonun köklü isimlerinden Laura Ashley, 2005 kış koleksiyonunda yine pastel tonlarda renkli, süslü, kalabalık ve stil sahibi mekanlar yaratıyor.

İnanılmaz gelebilir, ama Laura Ashley’in ilham kaynağı ünlü aktris Audrey Hepburn. Hepburn 1953’te Gregory Peck ile çevirdiği ‘Roman Holiday’ filminde taktığı eşarplarla bütün dünyada yeni bir trend yaratırken, o zamana kadar kendi evlerindeki mutfak masasının üzerinde amerikan servisleri ve peçeteler üreten genç Laura ve Bernard Ashley çifti eşarp işine de girmeye karar veriyorlar. Bu eşarplar, İngiltere’nin büyük mağazalarında çok büyük başarı kazanıyor ve Ashley çiftine dünyaca tanınmış bir marka yaratmanın yolunu açıyor.

Laura motifleri tasarlıyor, Bernard ise üretimi planlıyor.(ki bu işbölümü yıllarca böyle devam ediyor) 1950-1970 yılları arasında, geçirdikleri tüm krizleri ve zorlukları atlatarak ürün yelpazelerini genişletiyor; markalarını güçlendiriyorlar.

1970’li yıllarda satışlarda büyük bir yükseliş yaşayarak Avusturalya, Kanada ve Japonya gibi ülkelere distribütörlük vermeye başlıyorlar. Paris ve San Francisco mağazaları 1974’te açılıyor. Parfüm koleksiyonlarını çıkardıkları 1979 yılında ulaştıkları yıllık ciro tam 25 milyon Sterlin. Daha sonra sırasıyla ev tekstili, anne&çocuk ve mobilya koleksiyonlarını çıkarıyorlar.

Laura Ashley markasını güçlü kılan en önemli özelliklerden biri, koleksiyonlarındaki esas stilin yıllar boyunca değişime uğramış ama asla ruhunu kaybetmemiş olması. 90’lı yıllarda minimalist felsefenin yaydığı tüm etkilere rağmen çiçeklerini, renklerini ve kristallerini kaybetmeyen firma, iç mekanlarda gerçek bir stil kaynağı olmayı başarmış durumda.

Kış koleksiyonunda neler var

Laura Ashley’nin değişen zevkleri ve etkileri dikkate alarak hazırlanan 2005 kış koleksiyonu, eski ile yeniyi birlikte kullanan çağdaş bir country stilinin sunulduğu yaz koleksiyonunun devamı niteliğinde. Sonbaharın sıcak renk paleti, mevsimin meyve renklerine gri, siyah ve çikolata tonlarının da eklenmesiyle daha da zenginleşiyor.

Ev tekstili ürünlerinde, İngiliz gülleri 1940’ların romantizmini ve 1920’lerin ilham kaynaklarını sunuyor. Özellikle Gatsby koleksiyonundaki tamamen ayna kaplı ve üzeri serigrafik baskılı küp sehpalar, dresuarlar, şifoniyerler, çerçeveler ve çekmeceli mücevher kutuları ayna çılgınlığının yaşandığı bir sezonda bence evlerin favorisi olmaya aday.

Fifties Story, Potting Shed, Chinoiserie ve Sorbonne gibi isimler alan kış temaları arasında en beğendiğim ise Chinoiserie. Laura Ashley Kreatif Direktörü Mark Winstanley, bu koleksiyonun hikayesinin, 18'inci yüzyılın sonlarında tasarlanan duvar kağıtlarından çıktığını söylüyor.

İnce kavisli çizgiler ve fantastik kuş motifleriyle süslenen bu el boyaması duvar kağıtları, o dönemde doğudan Avrupa’ya getirilmiş. Bu yılki koleksiyonda sadece bu motiflerin yeniden doğuşunu değil, duvar kağıdının tüm duvarlarda yoğun bir şekilde ama daha arka planda kalarak kullanımını görüyoruz. Chinoiserie temasını yaratan anahtar mobilya, kumaş ve duvar kağıdı tasarımları Summer Palace, Oriental Garden, Kimono ve Erin isimli koleksiyonlarındaki ürünler. Bunların tümü farklı renk seçenekleriyle, farklı kombinasyonlarla sunuluyor.

Belli belirsiz çizgili kumaşlar, kadifeler ve düz renk üzerine işlemeli ipek drape kumaşlar, bu temanın pencerelere taşıdığı yenilikler. Daha önce söz ettiğim aynalı mobilyalar da bu çağdaş-oryantal stili yaratmada büyük rol oynuyor. Koleksiyonun renk skalasında ise yoğun olarak natürel tonlarla yakalanmış sade bir hava var; bu dingin palet yer yer mavi ve pembenin yumuşak tonlarıyla hareketleniyor.

Bu sene 51'inci yılını kutlayan Laura Ashley’nin evler için yarattığı dünyaya girmek istiyorsanız, www.lauraashley.com adresini ziyaret edin ve Türkiye’deki mağazalarında daha fazla seçenek görmek için ısrarcı olun!

DÜNYA

Karanfiller

Dünyaca ünlü porselen markası Herend için yaptığı Lale desenli koleksiyon mükemmeldi. Çok kısa bir süre önce sergilenmeye başlayan Karanfiller de aynı başarıyı yakalayacağa benziyor. Osmanlı sanatı uzmanı Serdar Gülgün, bu kez yeşil, mavi ve bordo tonlarını kullanmış. Tel: (0212) 233 05 28

TAKİP

Top şekerler


Bu aydınlatmaların adı Elisabeth Glase. İspanyol Modiss firması için Alfonso Fontal tarafından tasarlanmış. Metal gövde üzerinde Murano camdan küçük toplar kullanılan şapkaların 5 rengi var. Şeker gibi bir şey. Bakara Aydınlatma;

Tel: (0212) 270 33 73

KEŞİF

Ne de olsa ona ilk dünyasını yaratıyorsunuz. Renkler önemli, malzemeler önemli, işlevler önemli. Arayışlarınız bitmediyse, Maison Française ekim sayısıyla birlikte verilen 64 sayfalık Junior eki size ilham verebilir!
Yazarın Tüm Yazıları