Pazar sağanak yağış var

Yağış bir süreliğine yurttan ayrılmıştı. Sıcaklıklar bahar değerlerine geldi. Bu böyle gidecek mi? Hayır.

Ara ara sıcaklık dalgalanışları var. Bunlardan ilki bu pazar. Ancak sıcaklık düşüşü çok büyük değerlerde değil. Bu nedenle yurdun büyük kısmını saracak yağışlar, yağmur şeklinde. Orta ve batı bölgelerde gök gürültülü sağanak yağışlar su baskınları oluşturabilir, uzun vadeli bir tahmin olduğu için detay veremiyoruz, bu nedenle bültenlerimizi takip edin. Şu anki tabloda yağışlar pazartesi günü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devam edeceğe benziyor. Bu yağışların hayli ağır olma ihtimali var. Bir de sıcaklıkların son günlerde yüksek seyretmesiyle eriyen karların suları bu yağışlarla birleşince sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir.

Sıcaklıktaki kuvvetli düşüşü ise ayın 6-7’si gibi bekliyoruz. Marmara’nın yükseklerinde, İç Anadolu’da, Karadeniz’de kar oluşturabilecek seviyelerde bir sıcaklık dalgalanışı olabilir. Bununla ilgili ayrıntıları önümüzdeki günlerde bültenlerimizde bulabilirsiniz.

YOĞUŞMALI KOMBİ NE DEMEK?

Yeni ev alanlar! Evlenmeyi düşünenler! Kalorifer sistemlerini değiştirecekler! Yani kombi alacaklar hepiniz gazete sayfası başına! :)

Yoğuşmalı Kombi adı altında kombi tanıtımlarını televizyonlarda ya da bayilerden duyuyorsunuzdur. Hemen hemen her kombi markasının yoğuşmalı modelleri var. YOĞUŞMALI ne demek?

Doğal gaza geçen şehirlerde artık eskisi gibi bacalardan simsiyah duman çıkmıyor. Bazen gözle gördüğümüz bazen de göremediğimiz bir su buharı çıkıyor. Doğalgaz kombide yakıldıktan sonra açığa çıkan su buharı bacalardan tahliye edilir ve atmosfere yollanır.

"Yoğuşmalı" ifadesi bu su buharının atmosfere yollanmadan yoğuşturularak tekrar suya dönüştürüldüğünü ifade ediyor. İyi-hoş fakat suya dönüşüyor da ne oluyor? İşte ben de tam konunun o kısmına gelmiştim.

Benim sürekli verdiğim bir çaydanlık örneğim vardır. İçi su dolu çaydanlığı ocağa koyun, altını yakın. İçindeki su ne olur? Buharlaşır. Yani ısı harcarsınız, diğer bir deyişle ısı kaybedersiniz, buhar elde edersiniz. Mekanizmayı terse çevirin, su buharını suya dönüştürün, bu sefer su buharını kaybeder ısı elde edersiniz. Bu ısıya gizli ısı denir. İşte yoğuşmalı kombilerde bir enerji tasarrufu yaparak hem faturalarınızı düşürüyorsunuz, hem de fazla yakıt harcamayarak küresel ısınmaya karşı bir destek vermiş oluyorsunuz. Dava bitti mi? Hayır, bu birinci destek.

Çok fazla bahsedilmez ama küresel ısınmaya neden olan gazların sıralamasında birinci karbondioksit, ikincisi ise su buharıdır. Su buharı küresel ısınma nedenlerinin gördüğünüz gibi önlerinde yer alıyor. Yoğuşma işlemi yapıldığında atmosfere su buharı yollamadığınız için küresel ısınmaya karşı ikinci bir destek vermiş oluyorsunuz.

Zararlı yiyeceklerin hep güzel olması gibi, küresel ısınmaya karşı tedbirler de genellikle sıkıcı olabiliyor ama bu sefer öyle değil, hem az ödüyorsunuz, hem de kendiniz ve herkes için 7 milyarda bir bulunan atmosfer üzerine sorumluluğunuzu yerine getirmiş oluyorsunuz.
Yazarın Tüm Yazıları