Patinaj zinciri ve hazır salep

Borsa nereye kadar çıkar? Bu sorunun cevabını vermek aslında imkansız. Çükü piyasada özellikle 2002 yılı için çok farklı kurallar işlemeye başladı.

Mesela kış geldi ve normalde 20 ila 40 milyon lira arasında satılan patinaj zincirlerinin fiyatı 70 ila 80 milyon liraya kadar çıktı. Marketlede bulmak imkansız. Hatta karaborsada fiyatların 100 milyon liraya vurduğu söyleniyor. Bildiğiniz arz talep meselesi... Patinaj zinciri son bir aydır kardan kıştan buzdan bunalan sürücülerin en temel ihtiyacı. Ya da...

Haftasonunda SEK'in yeni piyasaya sürdüğü hazır salepi almak için evin altındaki bakkala gittim. Yoktu. Daha doğrusu kalmadığını öğrendim. Kazasker, Suadiye civarında yaklaşık 30 satış noktasında da tükenmişti. İnanılmaz bir taleple karşılanan hazır salep neredeyse gelir gelmez tükeniyormuş.

Hatta satıcı arkadaşlar ürüne talebin o kadar yüksek seviyelere geldiğini söylediler ki 5-6 paket birden alanlar varmış. Oysa salep hiç de temel gıda maddesi değil. Stoklanması manasız. Kimse salepsiz kaldığı için ölmez. Ama kışın hiç uğraşmadan evde salep içmek de büyük rahatlık. (Oysa salebi hiç sevmem.)

Bunların borsayla ne alakası var?

Yok aslında ama ekonomide bazı kuralların nasıl zamana, yere, kişiye ve ihtiyaca göre değiştiğini anlatmak için iyi örnekler..

Borsa'da da 2002 yılında yaşayacağımız durum farklı olmayacak. Koşulları hükümetin performansı belirleyecek. Eğer o alanda bir sapma olmazsa borsa yatırımcı için iyi bir adres haline gelecek. Buz üzerinde giden sürücünün ihtiyacı olan patinaj zinciri gibi. Ama arada hazır salep gibi iyi zamanlama ve pazarlama ile gündemimize giren şirketler de olacak. 2002 için borsaya dikkat etmekte fayda var.

İlk aldığımız işaretler özellikle de işlem hacmindeki artış güven verici. Bakmayın endeksin 15 bine dayandığına. Dolar bazında daha Ocak 2001 seviyelerine yeni geldik. 2000'in 15 bini, 3 dolar ediyordu, şimdi sadece 1dolar. Yani durum iyi olsun da gidecek yol daha çok var.
Yazarın Tüm Yazıları