Pas pas

ROTASYONU sevmeyen iki teknik adam, takımlarının teknik-taktik anlayışlarını değiştirmeden finale geldiler. Sakat ve cezalı olmadan 11’lerini değiştirmediler; demek ki istikrar başarıya giden yolun en önemli anahtarı.

Maç öncesi Hollanda takımında en sorunlu bölge defanstı. Turnuvaya kötü başlayan Mathijsen ve ilk defa böyle büyük bir şampiyonada kaleyi koruyan Stekelenburg’un performansı pek tatmin edici değildi.
Van Der Wiel’in yokluğunda görev alan Boulahrouz iyi bir alternatif olmadığını göstermişti. Böyle bir defansa karşı Torres’in etkili olacağını düşündük; ama dedik ya hocalar rotasyonu sevmiyorlar. Del Bosque kazandığı son maçtaki ilk 11’le sahada. Pedro’nun bireysel yetenekleri ve çabukluğu Torres’i kulubüde bırakmış.
Vazgeçilmezler
İki takımında orta sahasında vazgeçilmez oyuncular var, Xavi, İniesta ve Alonso İspanya’nın; Van Bommel, De Jong ve Sneijder de Hollanda’nın vazgeçilmezleri. Dengeli giden oyunda İngiliz hakem kartlarıyla ilk yarıyı sarartınca, bakalım ikinci sarı kart kimin hayallerini karartıcaktı. Futbolcuların temkinli müdaheleri uzatma dakikalarına kadar sürdü. Ama fiziksel yorgunluktan konsantresi dağılan, müdahalede geç kalan Heitinga, son 15 dakikada takımını eksik bıraktı.
Kartların Robin Hood’u
İspanyollar uzatmaya da maçın başında olduğu gibi hızlı girdiler. Kaçan gollerin yanında hakemin de kaçırdığı bir penaltı var, İniesta’ya Heitinga’nın yaptığı bariz penaltıydı. Kartların Robin Hood’u, penaltıyı veremedi.
Oyuna sonradan giren Navas, İspanya’nın kanat etkinliğini artırınca, pozisyonlar peşi sıra gelmeye başladı. Oyunun hakimiyeti Matadorlar’a geçti. Heitinga da oyundan atılınca iş öldürücü darbeye kaldı. O da 116’ıncı dakikada penaltısı verilmeyen İniesta’nın vuruşundan geldi.
Hollanda sarardı
Maç öncesi tribünleri portakal bahçesi gibi görünce Hollanda bu sefer kararlı dedik, ama 74 ve 78’den 32 yıl sonra yine finalde hüsran yaÅŸadılar. Son Avrupa Åžampiyonu Ä°spanyollar ise ilk finallerinde ‘Bu kupayı kaldırıp dünyanın en büyüğü biziz, daha iyi pas yapan çıkıncaya kadar bizden iyisi yok’ dediler. Â
Yazarın Tüm Yazıları