Parti parti sanat(1)

Doğrusu, artık yazı yazmayı bırakmak aklımdan geçmiyor değil! Günlerdir süren o seçim konuşmalarının ardından birden bire bir sessizlik çöktü. Sanki bir boşluk!

Ülkenin hiç derdi yokmuş gibi ben sanat deyip takılıp kalmışım. Büyük Millet Meclisi’ne, oradan da iktidara giden yola düşenlerin diline niye “sanat” sözü düşsün ki!
Sanat dediğin nedir ki! Renkten renge, biçimden biçime giren bir çıktı. Ne karın doyurur, ne köşe döndürür.
* * *
Yine de bir umut dedim, ola ki, gündem siyasal olunca onca sözün arasında sanata söz düşmemiştir de seçim bildirgelerinde yerini almıştır sanat, kesinlikle.
Öyleymiş. İşte Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bildirgesindeki temel yaklaşım:
“Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’de kültür ve sanat değerlerimiz muhafaza edilecek, yeniden üretilecek ve gelecek nesillere aktarılacaktır”
Batı sanat değerlerinden söz edilmese de, bu hedefin, “Politikaları ve destekleri 2023 vizyonumuza uygun olarak kullanarak, toplumsal birliği güçlendirmek ve yeni bir uygarlık sentezi oluşturmak yönünde ileri aşamalar kaydetmek” amacıyla gerçekleştirileceği vurgulanıyor.
“Toplumsal birliği güçlendirmek” ve “yeni bir uygarlık sentezi oluşturmak”Zirveye konmuş iki varış noktası. Genelde kültür, özelde sanat yolu ile o zirveye nasıl ulaşılacak, neler yapılarak? Soruların yanıtının olmaması bir yana, “toplumsal birliği güçlendirmek ve yeni bir uygarlık sentezi oluşturmak” ile Türkiye’nin kültür-sanat varlığı arasında bir ilişki kurmak, acaba yeni bir yol haritasını mı işaret ediyor?
Yıllar önce Ankara’da “tükürmek”le başlayıp Kars’ta “yıkım”la uç veren “heykel bakışı” ya da çıplak resimlerin “örtülü duruşu” AK Parti’nin sanat konusunda ne denli “muhafazakar-koruyucu” olduğunun kanıtları ise, Cumhuriyet’in 100. yılı’na doğru “ileri aşamalar kaydetmek” durumunda olduğumuzu düşünebiliriz.
* * *
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim bildirgesinde “kültür merkezi bulunmayan illerde kültür merkezleri inşa” edileceği, ayrıca var olan kültür merkezleri, devlet kütüphaneleri ve müze gibi kuruluşların yerel yönetimlere aktarılacağı belirtilmekte.
Devlet’in genel yönlendirişi yerine, yerel düzenleme. Böylesi bir dönüşüm, acaba nasıl uyuşacak o amaçla: “Politikaları ve destekleri 2023 vizyonumuza uygun olarak kullanarak, toplumsal birliği güçlendirmek ve yeni bir uygarlık sentezi oluşturmak yönünde ileri aşamalar kaydetmek”.
Ola ki, nice nitelikli yerel yönetici vardır, yerelde yapacaklarıyla Türkiye “yeni bir uygarlık sentezi oluşturmak yönünde ileri aşamalar” kaydetsin diye işin üstesinden gelecek!
Niye olmasın! Bilinmedik o kadar çok şey var ki!
Dedim ya, artık yazı yazmayı bırakmak aklımdan geçmiyor değil! Hele bilinmezleri de aşamayınca. Umut bu ya, bakalım Cumhuriyet Halk Partisi ne demiş seçim bidirgesinde? C.H.P., Cumhuriyet’in 100. yılında vara vara, nereye varmış ola!
Yazarın Tüm Yazıları