Paranızı korumaya bakın

Türkiye para ve sermaye piyasalarında yatırımda bulunan gerek yerli ve gerekse yabancı yatırımcıların, Türkiye’deki siyası ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra küresel gelişmeleri ve açıklanan verileri özenle takip etmek zorunda oldukları son dönemde iyice anlaşıldı.

Haberin Devamı

Özellikle son yıllarda global piyasalarda görülen olumlu hava, diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye piyasalarını da oldukça pozitif yönde etkiledi.
 
Siyasi ve ekonomik istikrar ile birlikte Türkiye piyasalarına önemli tutarda portföy yatırımları ile birlikte doğrudan yatırım şeklinde yabancı sermaye de geldi.
 
Ancak Amerika’da geçen yılın ortalarında başlayan subprime krizi ile birlikte global piyasalardaki pozitif hava bir anda döndü ve yatırımcılar açısından
 
dikkatli ve tedirgin bir bekleyiş dönemi başladı. Bundan sonra yurtiçi ve global piyasalarda açıklanan veriler titizlikle takip edilmeli.
 
Şimdi, biz aşağıda son günlerde açıklanan bir kısım verileri yorumlamaya çalışalım.
 
- TCMB faiz indirimlerinde ara vermeye yönelik bir netlik görülmüyor. Bundan sonrasının global gelişmelere ve yurtiçi verilere bağlı olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

- Cari açık 2007 yılını 38 milyar dolarla rekor seviyeden tamamladı. GSYİH’ nın %7,7 oranına gelen cari açığın global bir kriz yaşanmayacağı beklentisiyle 2008 yılında 43 dolar seviyesine ulaşacağı düşünülüyor.

- Türkiye İstatistik Kurumu, tüketici güven endeksinin Ocak ayında % 1,89 oranında azalarak 92.12 değerine geldiğini açıkladı. Güven endeksindeki azalış tüketicilerin mevcut ve gelecekte iş bulma ve tüketim malı satın alma değerlendirmelerinin negatif yönde geliştiğini gösteriyor.

- Bu arada Türkiye geçtiğimiz yıl yabancı sermayede tarihi bir rekor kırdı. Türkiye’ye giren yabancı yatırımın 22 milyar dolar olduğu açıklandı.

- Son veri, ABD’de Ocak ayı enflasyon dataları açıklandı ve Tüfe %0,4, çekirdek Tüfe ise %0,3 olarak gerçekleşti. Açıklanan dataların beklentilerin biraz üzerinde gelmesi enflasyon endişelerinin sürmesini destekledi. Ayrıca başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki artış, piyasalar üzerinde baskı yapıyor.
 
Sonuç olarak;
 
2008 yılı para kazanma yılı değil varlıkları koruma yılı gibi gözüküyor.
 
Yılbaşından bu yana piyasalarda görülen inişler, çıkışlar risk algılamalarının değiştiğinin işareti. Ocak ayında Borsa’dan yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen çıkış, kurlardaki oynama ve yüksek cari açık yatırımlarda dikkatli olmayı gerektiriyor.
 

Yazarın Tüm Yazıları