Para yetmiyor, gençler parayı ‘dans’tan çıkarıyor

Biri muhasebe okuyor. Diğeri üniversite bitirdi ama iş bulamıyor, üçüncüsü kalfa sertifikası almaya çalışıyor. Para yok, üç genç kız gece kulüplerinde dansöz olarak sahne alıyor.

Haberin Devamı

Anastasia Mancurani daha 20’sine girmedi. Atina’ya 80 kilometre mesafedeki Halkida şehrinde muhasebe okuyor. Babası da muhasebeci. “Üniversiteyi bitirdiğimde işim hazır ama bu ekonomik krizde ne olacağı hiç belli değil. Para toplayabilmek için çalışmam gerek” diyor.
Anastasia Yusef  24 yaşında. Baba Mısırlı anne Yunan. Bu diyarda doğdu, büyüdü. Ekonomi ve şirket yöneteciliği okudu. Çok uğraştı ama iş bulamadı, hâlâ arıyor. Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 25’i geçti, gençlerde yüzde 50’nin üzerinde. “Okul arkadaşlarımın bazıları iş bulabildi, bazıları bulamadı. Bulanlar da inanılması güç düşük maaşlarla çalışıyorlar” diyor.
Hristina Papadeli’nin ailesi Sudan’dan geldi. 17’sinde Yunan vatandaşı oldu. Eczacı kalfası eğitimi gördü. Şimdi 21 yaşında, kalfa sertifikası almak için ayda 200-300 euro maaşla pratik eğitimi yapıyor. “Annem ve beş kardeşim var. Sertifika alsam ne olacak?” diyor.
Birbirlerini tanımayan bu üç genç kadının ortak bir yanı var. Geceler..
Anastasia Mancurani, Anastasia Yusef ve Hristina Papadeli, güneş bu diyara “Hadi bugünlük eyvallah” deyip, yerini aydedeye bıraktığında, muhasebeyi, şirket yöneticiliğini ve eczaneyi unutuyorlar.
Adeta kimlik değiştiriyorlar. Daracık şortlar, upuzun topuklar, seksi saç şekli ve makyajla karanlığa karışıyorlar. Onlar Atina’nın ‘in’ gece kulüplerinde dansöz olarak sahne alıyorlar. Her zaman sahne değil tabii, bazen bar tezgahının, bazen de masaların üzerinde.
“Çok kazanıyorum. Okumak için gençliklerini harcayan ve işsiz olan yaşıtlarıma bakıyorum, haksızlık” diyor Anastasia Mancurani.
“Okul arkadaşlarımın bir ayda kazandığını bir haftada çıkarıyorum. Haftada birkaç gece kulübünde dans edip 500 euro kazandığım bile oluyor. Hedefim daha birkaç yıl dans edip para biriktirmek, işyerimi açmak” diyor Anastasia Yusef.
“Kalfanın maaşı 600 euro. Ben dans ederek 1200 kazanıyorum” diyor Hristina Papadeli.
Buralardaki gece kulüplerinde 15-20  dakikalık dans şovu için mekan sahibi 70-80 euro ödüyor. Taşradaki mekanlarda dans etmenin fiyatı 100 euro’dan başlıyor. 
Gündüzleri başka, geceleri başka dünyaların insanı olan bu üç genç kadın, ekonomik kriz ile mücadele etmeye çalışıyor. Kriz öncesi dansörlerin geliri bugünkünün 2-3 katıydı.

Haberin Devamı

LİMASOLGRAD NERESİ?

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum Kesimi’ni geçen yıl 400 bin Rus turist ziyaret etti. Yaklaşık 50 bin Rus da Kıbrıs’ın güneyinde yaşıyor. Bankalardaki paraların yüzde 25’i Ruslara ait. Lokantaların mönülerinden tabelalara her yerde Kiril alfabesinin harflerine rastlanıyor. Ruslar Limasol’a ad bile taktılar:  Limasolgrad.
Rus işadamlarının tercih etmelerinin bir nedeni karapara aklarken hesap sorulmaması. Bir diğer neden, şirketlerden alınan verginin çok düşük olması. Üçüncü neden zorluk çekmeden ‘Kıbrıs vatandaşlığı’ almaları.

Yazarın Tüm Yazıları