Papa'nın Pedofil Karikatürü Mahkemelik.

Fransız Karikaürist Plantu dine hakaretten yargılanıyor.

Haberin Devamı

FRANSIZ Le Monde gazetesinin dünyaca tanınmış Karikatüristi Plantu Papa'ya hakaretten mahkemelik oldu. Plantu kendi adına kayıtlı www.plantu.net İnternet sitesinde 22.Mart 2010 tarihinde tam sayfa yayınladığı karikatürden yargılanacak. Plantu Karikatürde "Vatikan'ın çeşitli sosyal konularda sergilediği tavrı eleştirmek için" Papa'yı küçük bir çocuğa tecavüz ederken çizdiği gerekçesiyle Mahkemeye verildi.

Karikatürü skandal olarak niteleyen Paris'teki Katolik bir dernek “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek ve dini ayrımcılığa tahrikten” şikâyetçi oldu. Plantu'yu mahkemeye veren dernek Karikatürün “Katolikliği kötülediği ret ve nefrete neden olabileceğini” ileri sürerken Mahkeme karikatürün İfade Özgürlüğü sınırlarını aştığı gerekçesiyle davayı kabul etti.

Haberin Devamı

Fransa'ya ve Hristiyanlığa saygısızlık olarak nitelenen karikatürünü Plantu 'Pedofili : Papa pozisyon aldı' başlığıyla yayınlamıştı. Karikatürde Papa küçük bir çocuğun arkasına geçmiş tecavüz ederken bir Fransız politikacıya "Pazar günü oy peşinde koşacağına git kendini becerttir' notu yazılmıştı.

Hürriyet Paris Temsilcisi olarak birçok kez görüştüğüm Jean Plantu 2010 Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçiciler Kurulunda yer almıştı. Plantu Paris’te “Barış İçin Karikatürler” sergisi sırasında Türk Karikatüristleri için şöyle konuşmuştu

“Türkiye’de çok değerli meslektaşlarım var. Hürriyet’in düzenlediği karikatür yarışmasının bu sanata çok önemli katkıları oluyor. Hürriyet çok büyük gazete, tartışma yaratan peygamber karikatürleri yayınlandığı sırada Le Monde gazetesi için çizdiğim karikatürü yayınlayarak haber yapmanızın çok büyük faydası oldu, zira bölgedeki diğer ülke gazeteleri karikatürü yayınlamadan sadece haberi verdiler, karikatür olmayınca da maalesef yanlış yorumlayanlar oldu”.

Yazarın Tüm Yazıları