Otomobilsiz kordon planı

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun kafasında “Otopark olarak kullanılmayan Kordon var”. Araçlar içerideki otoparklara bırakılacak sahipleri Kordon’a yürüyecek. Ya da akülü araçla ücretsiz getirilecek.

Haberin Devamı

Kordon otopark değildir
kesinlikle olmasın planı

 

Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemdeki flaş olayıydı. Üç yılda oluşturulduğu belirtilen, “İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” geçenlerde tüm ayrıntılarıyla tanıtıldı. Gerçekten de İzmir’e çok farklı bir bakışı içeriyordu. Anımsayalım, neydi bu proje? İnciraltı Kent Ormanı’ndan Sasalı’ya kadar 40 kilometrelik kıyının yeniden tasarlanması. İzmirli’nin denizle daha fazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzer platformlar, kent kumsalı gibi uygulamalar öngörüldü. Ayrıca kültürel etkinlikler, yıla yayılacak şenlik ve festivaller düzenlenmesi, bütün iskelelerin sahne haline getirilmesi planlandı. Gerçekten çok heyecan verdi. Nitekim planın önde gelen ismi İlhan Tekeli de, Banu Şen’e, “Bu, İzmirlilerin projesidir” dedi.

 *****

Haberin Devamı

Bu önemli planın içinde Kordon da var kuşkusuz. Başkan Aziz Kocaoğlu Kordon’a çok önem veriyor. Çünkü Kordon, İzmir’in simge ve prestij yeri. Kocaoğlu, Kordon’daki amaçlarını sık sık, “Büyükşehir Belediyesi’nin uyşgulamaya çalıştığı Kordon Yönetmeliği’nin kuralları, İzmir’e özgü, Kordon’a özgü, İzmir halkının yaşam biçimine özgü ve Kordon’un yaşamının gelişerek sürdürülmesine özgü kurallardır. Bunlardan taviz verilmesi söz konusu değildir” diye vurguluyor.

 *****

Nereden nereye geldim değil mi? Büyükşehir’in İzmir’e heyecan katan, vatandaşı denizle buluşturmayı amaçlayan planı ve Kordon. Tabii ki iç içe, birbirinden ayrılmaz iki konu. Ben şimdi bir adım daha atıyorum. Başkan Kocaoğlu’nun kafasındaki Kordon’dan, bana göre en önemli ipucunu, veriyorum. Önce bir düşünelim. Kordon’daki çoğu yere oturanların, denizle tam bağlantısı olabiliyor mu? Denizi tam görebiliyorlar mı? Görülebilen yerler şanslı. Engel ne? Çoğunlukla, Kordon’daki araçlar. Ve Kocaoğlu Kordon’un otopark olarak kullanılmasına son vermeyi planlıyor...Nasıl mı?


 ******

(Ayrıntılar, kurallar doğal olarak gelecekte belirlenip kesinleşecek. Ben Başkan’ın kafasındakilerden öğrenebildiklerimi iletiyorum. Kordon’u bir de böyle düşlemek için.) Kordon yeniden ele alındığında, otoparklar kaldırılacak. Kordon’da araç bırakılmasına izin verilmeyecek. Bu hedef, Kordon’da evi olanlar için de, herhangi bir yere yemeye, içmeye gelenler için de geçerli olacak.

 ******

Haberin Devamı

Peki bunca insanın aracı ne olacak? Efendim, Kordon’a yakın şimdi varolan ya da oluşturulacak açık-kapalı otoparklardan yararlanılacak. Kordon’da oturan, bir süreliğine giden araç sahibi aracını bu otoparklara bırakacak. Kordon’a nasıl mı ulaşacak? Dilerse yürüyecek. Ya da Büyükşehir görevlileri, akülü (Belki de ileride elektrikli)araçlarla ücretsiz götürecek.

 ********

Bence Kordon’u o haliyle düşünmek bile güzel. Ayrıca, “Kafasına böyle bir Kordon koyan, nasıl olacağını da planlıyordur” diye düşünüyorum...


KARABAĞLAR’DAN
ÖNEMLİ YAKINMA

İnönü Caddesi’nin Karabağlar Belediyesi’nin sorumluluk alanına giren Denizmen-Üçkuyular arasındaki bölümünden bir yakınma var. Halim Benli, bu bölümde oturanları, “Üvey evlat” diye niteliyor. Halim Bey, patlamış çöp bidonlarından, bakımsızlıktan, bu bölgeye ilgisizlikten yakınıyor. İki kez belediyeye gidip yakınmasını ilettiğini, ancak sonuç alamadığını vurguluyor. Etkililerin, yetkililerin bilgi ve ilgisine sunuyorum.

Haberin Devamı


SÜT DAĞITIMI
MUTLAKA SÜRMELİ

Bostanlı’dan emekli müfettiş Salih Yalçınkaya aradı. Hükümetin okullarda süt dağıtımının aksatılmadan sürdürülmesini diledi, “İzmir’de Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi’yle bu işi başardı. Üretici özen gösterdi, sağlıklı zincir oluştu, herkes sorumlu davrandı. Genel dağıtımın da aksaksız süreceğine inanıyorum” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları