Otlarınızı nasıl saklayabilirsiniz

Otlar elbette ki en çok tazeyken güzeldir. Ancak hepimizin bildiği üzere otlar kısa ömürlüdür.

Haberin Devamı

Ve bizler onlardan aylarca mahrum kalmamak için çeşitli yöntemlerle saklarız. Kurutarak, dondurarak, konserve ya da turşu yaparak sakladığımız otları uzun süre kullanabiliriz.

Kurutma işlemini, nemsiz ortamlarda, serin ve gölge yerlerde yapmalıyız. ıyice yıkayıp kuruttuğunuz otları (defne, biberiye, kekik, nane, ıhlamur, adaçayı vs.) temiz bir kağıda ya da beze yayarak kurutabilir ya da küçük demetler halinde bağlayıp baş aşağı asarak daha pratik bir yöntemle de kurutabilirsiniz. Kuruttuğunuz otları cam kavanoz ya da bez torbalarda saklayabilirsiniz.

Otları derin dondurucuda saklamanın da değişik yolları var elbette. Kimilerimiz iyice yıkayıp süzdüğü otu küçük küçük doğrayarak ağzını sıkıca kapadığımız küçük torbalarla derin dondurucuya atmayı tercih ederken, kimimiz de doğradığı sebzeleri kaynar suda birkaç dakika beklettikten sonra poşetlemeyi tercih eder. Ancak kullanma safhasına geldiğinde izlemesi gereken yol aynıdır. Kullanımdan en az 8 saat önce otları dondurucudan çıkarıp buzdolabının alt kısmına almak daha sağlıklıdır.

Konserve yapımı için de söyleyecek birkaç sözüm var elbet. Öncelikle konserveyi koyacağınız kavanozları steril etmeniz gerek. Kavanoza koyduğunuz sebzelerin kapağını sıkıca kapatıp ters çevirerek saklamalısınız.

Uygun sebzeleri uygun şekilde saklayarak sağlıklı tüketebilmeniz dileğiyle...

Haberin Devamı

Sıkıcık çorbası

YAPILIŞI

İnce bulguru derin bir kaba koyup üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirin. Yumuşaması için en az 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine tarhana, un, kuru nane, tuz ve karabiberi katıp yoğurun.

Yoğurduğunuz bulgur hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Bu işlemi yaparken elinizi suya batırın. Hazırladığınız yuvarlak küçük köfteleri 2 yemek kaşığı un serptiğiniz tepside biriktirin. Yağı orta boy bir tencerede kızdırıp incecik doğradığınız soğanları tencereye koyun ve orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Salçayı ilave edip 1 dakika daha kavurduktan sonra et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın ve kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başlayınca tuzunu atıp köfteleri yavaş yavaş suya aktarın. Kısık ateşte, sık sık karıştırarak köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Ocaktan alıp tabaklara paylaştırdıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirerek servise sunun.

Haberin Devamı

· 1 su bardağı ince bulgur · 3 yemek kaşığı toz tarhana
· 1 yemek kaşığı un · 1 yemek kaşığı kuru nane
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber · 1 adet büyük boy kuru soğan
· 25 gr tereyağı
(4 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz)
· 1 yemek kaşığı domates salçası · 6-7 su bardağı et ya da tavuk suyu · 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

Keşkek

YAPILIŞI

Buğday ve nohudu bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda bol soğuk suyla yumuşamaya bırakın. Ertesi gün buğday ve nohudu yıkayıp süzün ve büyük bir tencereye koyun. Bulguru da yıkayıp üzerine ekleyin. Etleri ekleyip suyu da aktarın ve orta ısılı ateşte pişmeye bırakın.

Sık sık karıştırarak ve üzerinde biriken köpüğü alın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve en az 1-1,5 saat pişirin. Tüm malzemeler iyice yumuşayınca ocaktan alın. ısterseniz robot, isterseniz el blenderi yardımıyla çekip püre haline getirin. ısterseniz pul biberi yağda kızartıp üzerine gezdirin. Sıcak olarak servise sunun. Bu yemek Ege bölgesinde özellikle düğünlerde pişirilir.

Haberin Devamı

· 2 su bardağı buğday
· 6 yemek kaşığı nohut
· 2 yemek kaşığı
kalın bulgur
· 500 -750 gr kuşbaşı kuzu eti
· 14-16 su bardağı su
· 2 çay kaşığı tuz
ısteğe bağlı;
· 25 gr  50 gr tereyağı
· 4 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları