Örgü hiç bu kadar sıra dışı olmamıştı

2007 kışında, hayal gücünü ilmeklerle ortaya koymak isteyen tasarımcılar, her türlü formu yaratmaya son derece müsait olan yün, kaşmir ve moherle rahatlığın peşine düşüyorlar. Örgülerin podyumdaki görüntüsü kesinlikle feminen değil. Ancak çarpıcı görünmediklerini kimse söyleyemez.

Klasik triko takımları, uzun zamandır bir kenara koymuştuk ancak yerine seçtiğimiz parçalar hiç bu kadar "sıra dışı" olmamıştı. Moda "Bu sene gardıroplarınıza kesinlikle bir iki parça örgü bir şeyler ekleyin" diyor. 2007 kış modası, el örgüleriyle ortaya konana kaşmir, moher ve yünden çılgın parçalarla, sert bir "U" dönüşü yapıyor. Şimdiye kadar belki de böylesini görmediniz, çünkü uzun bol hırkalar, elbise kazaklar, kısa örgü ceketler, asimetrik önlerden bırakılan iki uzun parçasıyla sizlere farklı şekillerde kullanma fırsatı veren hırkalar, bereler, makrame kemerler, materyalleri hem de formları nedeniyle, bu kez "estetik" kaygısı taşımadan rahatlığınıza hizmet ediyorlar. Modanın hayal gücünü her şeyin üzerinde tutan markaları için herhalde en keyif alarak tasarladıkları parçalar el örgüsü olanlar oldu.

SANDIKLARDAN PODYUMLARA

Giles, kalın örgü hırkalarında renklerle oynamayı tercih ederken, kadınlara kesinlikle sıcacık bir kış vaat ediyor. Öyle ki, bu battaniyeye sarınılmış ve çıkılmış görüntünün altında başka bir şey aramak zor. Sonia Rykiel ve Malo, örgünün "efendisi" olarak neredeyse en çok konuşulan isimlerden. Modellerindeki kıvrımları, daha kadınsı ama kesinlikle fark edilir bir couture hırka konseptleri yaratmalarına yardımcı oluyor. Prada, renkli örgü bereleriyle, şıklığın kontrastlarla yaratmakta usta. Calvin Klein, sade ve koyu renkli tasarımlarında yine kalın dokularında saç örgüsü motiflerini kullanıyor.

Geleneksel desenlerin arka planda kaldığı örgü sezonunda, ponponlar, saç örgüleri, püsküller, makrame, ekli motifler, tığ işleri ve rasta etkisi ön plana çıkıyor. Rasta stilini, hırkalarına adapte eden birçok marka arasında, Malo hırkaları, Fendi ve Louis Vuitton, yün deri karışımı çantalarıyla lüks ve konfor birlikteliğini vurguluyorlar. Bora Aksu, Anadolu’yu karış karış geçerek sandıklardan çıkardığı motiflerden oluşan tığ işi elbiseleriyle Londra Moda Haftası’nın en çok ilgi gören tasarımlarından biri olurken, Hüseyin Çağlayan’ın da tasarımlarında örgülerin bir detay olarak önem kazandığını görüyoruz.

Modanın yeni materyaller arayışının sonucunda ilmek ilmek yaratılan bu şıklık, podyumlardan sonra Hollywood yıldızlarının da tercihi oldu. Uzun hırkalarına sarınıp çıkan ünlüler, kalın atkıları ve berelerini hiçbir kıyafetinden eksik etmiyor. BCBG Max Azria, DKNY, Burberry, Marc Jacobs ve Anna Sui, Giles, Malo, Anna Sui, Pucci, Marc Jacobs, Prada, Calvin Klein, Kors dışında, Zara, Mango, Benetton, Koton, Park Bravo, İpekyol, GAP, Berscka’nın yeni sezonunda da uzun ve bol kesimli örgü seçeneklerine rastlayabilirsiniz. Özellikle kalın tüm boynu kaplayan, uzun atkılar kışın vazgeçilmezlerinden.

Dünya modasında ilmekler sadece kıyafetleri süslemiyor. Juicy Couture’ün örgü ve ponponlarla tasarlanan kar botları ve terlikleri şu sıralar, netten alışveriş yapanların yakın markajında. Parmaksız eldivenler ve tozluklar, eğer trendleri yakından takip ediyorsanız gardıroplarda yerini alıyor. Uzun eldivenler kol bitişlerinde yarattığı volümle çok şık duruyor. Bir tek parçayla günü geçirmek isterseniz, etekleri balon formlu, diz üzerinde biten elbiseleri, tek başına kalın bir çorap ve çizmeyle tamamlayabilirsiniz.

İlmeklerde renkler söz sahibi

Şimdi renkler ve detaylarla oynamanın tam sırası. Dökümlü formlar yaratmaya olanak tanıyan en iyi malzemenin yün olduğuna karar veren tasarımcılar, "retro stillerin" etkisinde kalan sezonda, tığ işi, aplike ve motifleri detaylandırıyor. Vintage tutkunlarının baş tacı ettiği bere ve boneler dışında uzun hırkalar ve asker ceketlerinin yerini alıyor. Dökümlü kalın hırkalar, feminen bir görünüme sahip değil, ancak çarpıcı renklerle desteklenerek dikkat çekici bir şekilde yorumlanabiliyorlar. Özellikle bu aylarda manto hırkalar, makrame kemerler, kısa örgü ceketler, trend raporlarının ilk sıralarında.

Başınızın üzerinde yeri var

Hollywood yıldızları, bu kadar ihtişam ve lüksün içinde kendilerine bir çıkış yolu arıyor olacaklar, kış geldiğinde basit ama kesinlikle stil sahibi parçalardan vazgeçemiyorlar. Onları kısa bir süre önce Doğu kültürünün bir parçası olan etnik şallarla görmüştük. Modanın öne çıkardığı bu detaylardan sonra şimdi kalın atkıların, el örgüsü berelerin dönemi diye düşünüyoruz. Beyonce’nin tahtına aday gösterilen Rihanna’nın bir televizyon programına çıkarken, parlak büstiyeri ve el örgüsü beresi de bunun göstergesi. Farklı şekillerde karşımıza çıkan bereler, ponponlarla süsleniyor, boneler kalın yünlerle farklı renklerde karşımıza çıkıyor. Parmaksız kalın eldivenlerle takım olarak da satılan bere ve boneler, birçok aksesuar ve spor giyim markalarının koleksiyonunda bulunuyor.

MODA HABER

Denim dünyasının yeni gözdesi

Diesel, denim koleksiyonunda Kate Moss’un da tercihi olan bu model şu sıralar birçoklarımızın favorisi. Kirli ve pas efekti verilmiş tasarımlar bizleri seçim yaparken zorluyor. Bu sezon da pantolonlarda dar kalpılar çok moda. Üst kısımları dar, dizden bollaşan modellerde ise bir retro havası var. Erkek modellerinde sade ve rahat modeller ön plana çıkarken, kadınlarda yüksek beller, zamanla daha çok benimseniyor.

Partini tasarla

Mavi Jeans, Kafana Göre Kutla projesiyle, Mavi tutkunlarının hayalindeki partiyi gerçeğe dönüştürüyor. Mavi’den 50 YTL ve üzerindeki alışveriş yapanlar kasadan alacakları kuponda yazılı şifreyle www.kafanagorekutla.com adresine girerek hayalindeki partinin hikayesini anlatacak. Başvuran müşteriler parti mekanını, DJ’ini ve davetli listesini ve davetiyesini kendisi tasarlayacak. Başvurular tamamlandıktan sonra, internet üzerinden yapılacak oylamada en çok oyu alan partinin tasarımcısı, İstanbul’un en popüler dört mekanından birinde, kendi etkinliğine ev sahipliği yapacak.

Modadan vazgeçemeyenlere

Nolita, Ra-re, Ed Hardy, American Vintage, Acquaverde Jeans, Alice&Olivia ve Hartford gibi dünyaca ünlü markaları aynı çatı altında toplayan Acquaverde, bayrama özel uygun fiyat etiketleriyle alışverişlerinize renk katıyor. Yılbaşı öncesi sevdikleriniz için de seçenekler bulabileceğiniz, Akmerkez, Bağdat Caddesi ve İstinyePark’taki moda üssünün indirimleri 3A etiketli ürünlerde geçerli.
Yazarın Tüm Yazıları