Online vajinismus tedavisi

Psikolojik danışman Dolunay Kadıoğlu evden çıkamayan, doktorla yüz yüze gelmekten çekinen ya da yaşadığı bölgede uzman bulamayan vajinismus hastaları için internet üzerinden terapi uyguluyor

Haberin Devamı

Araştırmalara göre Türkiye’de yaşayan her 10 kadından biri vajinismus (istemsiz kasılma nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşememesi) sorunu yaşıyor. Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan on-line terapi, vajinismus tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Online terapide de danışan ve danışman bilgisayar ve internet aracılığıyla görüşüyor. Böylece aradaki mesafe ve zaman sorun olmaktan çıkıyor.
Online terapiyi uygulayanlardan biri de psikolojik danışman Dolunay Kadıoğlu. 10 yıldır yüz yüze cinsel terapilerle çiftlere yardımcı olan Kadıoğlu, son bir yıldır da on-line cinsel terapi uyguluyor. “Aslında konu cinsellik olunca kişiler ofise gelmekten de online görüntülü görüşmekten de çekinebiliyor. Online terapi, yüz yüze danışmanlığa alternatif değil. Ancak özellikle kişinin yaşadığı ilde ya da ülkede yardım alabileceği uzman yoksa, onu anlayacak, aynı dili konuşacağı uzmanı bulamıyorsa, işten izin alma gibi nedenlerle zaman sorunu yaşıyorsa, yüzyüze görüşmekten çekiniyorsa ya da evden çıkmasında bir engel varsa gayet efektif kullanılabilen bir araç” diyor.
Terapide kullanılan pek çok yöntemin online da uygulanabileceğini anlatan Kadıoğlu, vajinismus, ereksiyon sorunları gibi cinsel işlev bozukluklarında tek başına çoğunlukla yettiğini söylüyor: “Ofiste vajinismus tedavisinde kullandığım tüm cinsel terapi yöntemlerini online’da da kullanabiliyorum. Vajinismusun çözümünde seans sayısına baktığımda online terapi ve yüz yüze terapi arasında fark yok. Yani her ikisinde de ortalama 4-8 seans arası sürüyor. Bu konuda yapılan çalışmalar henüz sınırlı. Bu nedenle yüz yüze terapinin yerini tutup tutmadığını bilemiyorum. Ama işe yaradığını görüyorum” diyor.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDA YAŞAYANLAR İÇİN İYİ BİR ÇÖZÜM

Türkiye’de cinsel tedavi merkezlerine başvuran her iki kadından birinin derdi vajinismus. Ankara’da çalışan Kadıoğlu’nun İstanbul, Manisa, Aydın, Hatay, Batman ve daha pek çok ilden danışanı var. Ama Almanya, Avusturya, Suudi Arabistan, Kanada gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerden de çok sayıda hasta ve çifte de destek veriyor. Kadıoğlu, “Malum geleneksel bir toplumuz, dolasıyla bizdeki vajinismus sıklığı (10 kişiden biri), Batılı ülkelerin kat kat üzerinde (yüzde 1-6). Batılı ülkelerdeki kadınlarımız kendi dilinde sorunlarını anlayacak ve tedavi edecek uzman bulmakta zorlanıyorlar. Onlar için online terapi hayat kurtarıcı” diyor.

Haberin Devamı

Kış güneşine 20 dakika vize

Araştırmalar D vitaminin kanser, kalp ve damar rahatsızlıkları, meme sağlığı, diyabet ve obezite ile ilişkisini gösteriyor.  Güneşin giremediği ofisten geç saatte çıkmak, kısa yaz tatilleri, güneş koruyucuları D vitaminden mahrum bırakıyor. Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı Kanar, D vitamininin kronik rahatsızlıklar ve kanser başta olmak üzere birçok rahatsızlıkla yakın ilişkisi olduğunu söylüyor: “Günün güneşli vaktini daha çok kapalı ortamda geçirenler risk altında. D vitamini sentezleyebilmemiz için güneş ışığına doğrudan temas etmemiz şart. Böbrek rahatsızlığı olanlar da D risk grubunda” diyor.
İhtiyacımızı besinlerle karşılayamıyoruz. Morina ve somon gibi yağlı balıklarda, yumurta, karaciğer, peynir, süt ve süt ürünlerinde D vitamini var ama güneş almayı ihmal etmeyin. Kışın 20, yazın 10 dakika ışınların dik gelmediği saatlerde güneşten faydalanın. Camdan giren ışınlar derinin D vitamini sentezleyebilmesi için yeterli değil. Böbrek yemezliği olanlar, kortizon kullananlar, karaciğer ve mide hastaları, bağırsak yağ emilim sorunu olanlar, 50 yaş üstü, alzehimer hastaları ve güneşi yetersiz alanların kan testiyle D vitamini düzeylerine baktırmalı.

Haberin Devamı


UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Hamileyken dişler daha az fırçalanmalı çünkü diş etleri kanıyor.


DOĞRU: Hamilelikte diş etleri daha çabuk kanar. Yine de günde iki kez fırçalamayı ihmal etmeyin.


SAĞLIĞIM İÇİN
Pınar Aylin (Şarkıcı)


MUTLAKA YAPARIM:En az sekiz saat uyurum, çok su içerim.

ASLA YAPMAM:Asitli içecekler ve hamur işlerinden uzak dururum. Günde en fazla üç sigara içerim.

MUTLAKA YAPACAĞIM: Tekrar spora başlamayı düşünüyorum.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Okul başarıları neden düşük

Eğitim uzmanları Prof. Dr. Münire Erden, ‘Okula Uyum Sağlayamayan Farklı Çocuklar’da, gündelik yaşantıları etkilenmeyen ancak mevcut eğitim sistemi içinde başarı olamayan çocuklar ve ailelerine rehberlik ediyor. Arkadaş Yayınevi, 8 lira.

Haberin Devamı

TAMAMLAYICI TIP
Mavi yemiş çok işe yarar

Gerçek yabanmer-sini (mavi yemiş) yemeniz için neden çok. İçinde insüline benzer maddeler var ve kan şekerini düşürüyor. Kolon kanserine karşı koruyor. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı da koruyucu etkisi var. E.coli bakterinin idrar yollarına yapışmasını ve iltihabı önlüyor. Her gün bir su bardağı yeter de artar.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları