Önce santrfor alacaksın

ÊKezman, G.Birliği maçı sonrası tribünleri dolaşarak veda sinyali verirken, Maldonado da taraftarlarca ıslıklandı. Yeni sezondaki Fenerbahçe’de bu ikiliye gerek var mı?

FENERBAHÇE
, bazı yabancılarıyla vedalaşmalı. Öncelikle Kezman’ın yerine bir adam alınması şart. Çünkü, onda bir değişiklik yok. Olacağı da yok. Geldiğinden beri aynı tabloyu sergiliyor. Topu ayağına dolaştırıyor, deparlı adam geçemiyor.

Önüne düşen topa vuruyor. Bu işi iyi yapıyor ama bu sistemde de ona istediği toplar gelmiyor. Tek başına 4 kişilik rakip savunmanın içinde kayboluyor. Orada o topu kazanacak ve kendine fırsat yaratacak yeteneğe sahip değil. Onun için de çok doğru ve takıma yararı olacak tipik bir santrfor alınmalı.

Maldonado’da ısrar edilirse faydalı olur. Çok iyi top kullanıyor, oyunu çabuk görüyor. Her zaman faydalı olacak bir oyuncu. Şili Milli Takımı’nda kaptanlık yapan bir futbolcu, boş olamaz. Sıradan bir isim değil. Maldonado kalacaksa orta sahaya iki oyuncu şart. Avrupa ve Türkiye’de güçlü bir şekilde sahaya çıkmak istiyorlarsa, bunları yapacaklar. Lugano ve Edu ikilisi idare ediyor. Tehlikeli oynuyorlar, bazen akıl almaz hatalar yapıyorlar ama işi kurtarıyorlar. Genelde vazifelerini yapıyorlar.

Appiah sorunu da Fenerbahçe’de acilen çözülmesi gereken bir konu. Onun sakatlığı bu takımı olumsuz etkiledi. Orta sahada çok mücadele ediyordu. Büyük açık kapatıyordu. İyi bir Appiah, sağlam bir Appiah çok şey katardı Fenerbahçe’ye.

UEFA Kupası hakları

Æ Büyük bir çıkış göstererek sezonun flaş takımı olan Sivasspor, evinde 3 Büyükler’le oynadığı maçlarda niçin başarılı olamadı?

TECRÜBE
eksikliği, bu tip maçlarda ortaya çıkar. Sivasspor, büyük maçlara hazır değil. Bunu gördük. Oynaya oynaya pişecekler. Sivasspor’un yine de Galatasaray gibi bir takıma 3 gol atması, 3 Büyükler hariç her takıma içeride ve dışarıda kafa tutarak kazanmasını kutlamak lazım.

Oyunu bırakmıyorlar ve sonuna kadar mücadele ediyorlar. Herkes onları takdir ediyor. Yaptıkları iş çok büyük. Gönüllerin şampiyonu yoktur, tek bir şampiyon vardır ama Sivasspor mükemmel bir performans sergiledi. UEFA Kupası için de önlerinde bir galibiyet kaldı. O da zaten hakları.

Yıldırım, istikrardan yana

ÆÊZico, kalmak istediğini ama yönetimle henüz görüşmediğini söyledi. Sarı lacivertliler, Brezilyalı hoca ile yola devam etmeli mi?

BU
konuda en sağlıklı kararı verecek olan Fenerbahçe Yönetimi’dir. Bu sezon Şampiyonlar Ligi’ndeki başarı sonrası Zico isim yaptı. Şimdi ağırdan alıyor. Bir yerlerden teklifler geldiği ortada. 1 yıllık mukavele yapmak istiyor.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, istikrardan yana. Sık hoca değişikliğine gitme fikrini benimsemiyor. Daum’da da bu böyleydi. Devam etmek istedi ama Alman hoca gitmeyi kafasına koymuştu, yollar ayrıldı. Ancak, kötünün de istikrarı olur mu onu bilemem.

Türkiye’ye gelen teknik direktörler hep tek adam olarak kalıyorlar. Ülkemizin şartları bu. Esasında menajerlik sistemi olsa, işler daha da farklı olur. Ama, bu Avrupa’daki gibi işlemeli. Bizim kulüplerimiz henüz o seviyede değil. Öncelikle o çizgiye ulaşmalılar. Bizdeki menajerlik sistemiyle, Avrupa’daki arasında dağlar kadar fark var. Menajer, bir takımın beynidir. Fenerbahçe’deki modeli ve Zico kararını belirleyecek olan başkan Aziz Yıldırım ile yönetimdeki arkadaşları olacaktır.

Kalli’nin gitmesi herkesi kaynaştırdı

Æ G.Saray mutlu son için artık gün sayıyor. Sarı kırmızılıların son haftalardaki müthiş performansının altında Feldkamp ile yolların ayrılmasının rolü mü var?

FELDKAMP
ile iplerin kopması, takımı birleştirdi. Galatasaray Yönetimi’ni ve oyuncuları birbirine kenetlendirdi. Tartışmasız, gitmesinin rolü oldu. Bu olumsuz da olabilirdi ama Galatasaray’a beklenenin aksine çok daha pozitif yansıdı. Ligin son maçı öncesi Galatasaray, büyük iki engeli geçti. Önce Fenerbahçe, ardından da Sivasspor. Zaten ezeli rakibi Fenerbahçe’yi devirdiğinde büyük avantajı eline geçirdi. Şampiyonluğu daha çok istedikleri ortada. Bunun da karşılığını almak üzereler.

Galatasaray, Fenerbahçe’yi yenerken çok iyi futbol oynamadı. Volkan’ın saçma sapan bir işi sonucu kazandı. Çok istekli olmasına rağmen, Fenerbahçe kalecisinin hatasıyla 3 puana uzandı. İyi oynamadı. Mücadele etti. Sivas karşısında da oyunu bırakmadılar. Asıldılar, mücadele ettiler ve sonuca gittiler.

Galatasaray, bence çok dolu bir takım. Geri dörtlüsü iyi. Ön liberoları uyumlu. Orta sahası kalite. Forvetleri iş bitirici. Fenerbahçe’nin böyle bir takımı yok. Kopuk kopuklar.

Cevat Güler ile çok iyi bir hava yakalayan Galatasaray, yüzde 95’lik bir avantaja sahip. Son maçta evinde Gençlerbirliği OFTAŞ önünde beraberlikte bile şampiyonluk turu atacaklar. Buradan bırakması artık çok zor.

KAFAYI değiştirmeliler

Æ Beşiktaş, UEFA umutlarını son haftaya taşıdı. Sivas’ın puan kaybını bekleyen siyah beyazlı takımın dördüncülükte bulunmasının sebebi nedir?

ÇOK
enteresan bir takım Beşiktaş. Buralarda bulunması da enteresan. Hakemler tarafından bu sezon hakları yendi. Bu doğru. Kritik puanlar kaybettiler. 25-26 hafta bu takımı oturtamadı Ertuğrul Sağlam. Omurgayı kuramadı. Beşiktaş, umduğunu bulamadı.

Bunda iki sebep var. 4-5 sezondur yanlış transferler yapıyorlar. Tello bu sezon vasatı biraz aştı. Beşiktaş’ta takımın beyni olarak Delgado’yu görüyorum. Biraz da devre arasında gelmesine rağmen Holosko işe yaradı. Cisse’yi kullanamadılar. Devre arası gidenler ortada. Higuain ve Diatta’nın ne işi vardı bu takımda? Nobre’de ikinci yarı çıkış var ama F.Bahçe’deki Nobre değil. Beşiktaş’ın en büyük problemi geri dörtlüsü. Burada istikrar sağlanamadı. Kim o bölgede oynarsa oynasın, verimli olamadı. Beşiktaş’a yakışmayan futbolcular, siyah beyazlı formayı giymemeli. Gordon’u kim aldı çok merak ediyorum.

Yıldırım Demirören, transferde çok dikkat etmeli. Çok oyuncu alınca, çok iyi transfer yapılmıyor. Bu fikirle, Beşiktaş bir adım öteye gidemez. Şapkalarını önlerine koyup, çok akılcı adımlar atmalılar.
Yazarın Tüm Yazıları