Olmazsa olmaz fiyatınız nedir?

HÜKÜMET günü kurtarmak için Türkiye’nin altın yumurtlayan tavuklarını tek tek elden çıkarıyor... Ve buna ‘özelleştirme’ adını takıyor. Kendi emirlerindeki Özelleştirme İdaresi, satılacak tesis ve kuruluşlar için ihaleler açıyor.

Alıcılar fiyat veriyor. Devletin ve milletin malı mülkü ve en kárlı kuruluşları, ölmüş eşek fiyatına satılıyor.

Dünyanın her yerinde bir satış uygulaması vardır. Bunu hem mal sahipleri, hem de devlet yapar. Yani bütün satıcılar!

Örneğin, ev satacaksınız. Kafanızda bir fiyat oluşturur ve ondan aşağı bir fiyata vermezsiniz. Oysa bizim özelleştirme rezaletinde böyle bir uygulama yok. Birileri ihaleye giriyor, en yüksek fiyatı veren malı alıp gidiyor.

Şimdi sırada Erdemir var. Türkiye’nin en kárlı kuruluşlarından biri. Bunu çok büyük olasılıkla 2.5 milyar dolar dolaylarında gülünç bir rakamla satacaklar.

Bu fiyata Ereğli ve İskenderun demir çelik fabrikaları, Romanya fabrikası, Ereğli ve İskenderun limanları, Ereğli Havaalanı, binlerce dönüm arazi, binlerce lojman, kasadaki yüz milyonlarca dolar, Anadolu’daki demir madenleri, her şey dahil. Tam bir peşkeş. Niçin? AKP iktidarı günü kurtarsın diye!

***

Şimdi hükümete çok net bir soru soruyorum:

Erdemir için olmazsa olmaz fiyatınız nedir? O fiyattan daha aşağıya vermeyiz diyeceğiniz rakam nedir?

Eğer bu rakamlar önceden verilmezse, önceden açıklanmazsa, artırmaya girenlerin kendi aralarında anlaşmayacaklarını nasıl garanti edersiniz? Biz bu olayı Türkiye’de nice ihalelerde yaşamadık mı? Birileri kendi aralarında anlaşıp devletin, milletin malını ehven fiyatla alıp götürmedi mi? Bu amaçla ihale mafyaları türemedi mi?

Siz eğer bu rakamı önceden açıklamazsanız, ‘ne çıkarsa bahtımıza’ derseniz, koskoca tesislerin fiyatını yerli ve yabancı alıcıların insafına bırakırsanız, Türkiye’ye açıktan ihanet etmiş olursunuz.

Telekom, Erdemir, Tüpraş, Petkim gibi kritik, stratejik, hem de kazancı bol tesislerin satılmasına temelden karşıyım. Milyonlarca insanımız da öyle.

Ama madem günü kurtarmak için ille de satacaksınız, o halde buyurun, sıradaki Erdemir için olmazsa olmaz rakamınızı açıklayın.

Hükümetin bunu yapamayacağını göreceksiniz.

Yapmak işlerine gelmez. Ama bunların hesabı günün birinde mutlaka verilir.


TELEKOM

Türk Telekom’u bir Arap firmasına sattılar. Oger isimli bir firma. Bakanlar Kurulu bu satışı pazartesi günü onayladı. Şimdi siz okurlarımdan istirham ediyorum. Bu firmanın aşağıda vereceğim sitesine internetten girin ve bunların kim olduğunu gözlerinizle görün.

www.saudioger.com

Bunların bugüne kadar hiçbir ülkede Türk Telekom çapında bir firmayı alıp çalıştırmadığını orada göreceksiniz. Türk Telekom bunlar için bir deney tahtası olacak.

İkincisi, yine aynı sitede bu şirketin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle yapılan kutlamaların fotoğrafları yer alıyor.

Tümünde Suudi giysili adamlar. Çember sakallı, sokakta görseniz korkacağınız tipler. Salonlarda, sofralarda sadece erkek!

Bir tek fotoğraf karesinde bir tek kadın yok!

Bu din kardeşlerimiz şimdi bize paraları taksitle ödeyecek. Ya ödemezlerse, borç takarlarsa ne olacak? Bilen yok!

Ayrıca gizli tutulan sözleşme uyarınca, Telekom’un mülkiyeti de bir süre sonra bunların olacak.

Telekom’u alan kişi, Lübnan’da Suriye tarafından öldürülen eski başbakan Hariri’nin oğlu. Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Lübnan gezisinde (Telekom ihalesinden hemen önce) hiç tanımadığı, büyük olasılıkla ismini bile duymadığı bu ailenin evine başsağlığına gitti. Sonra mezarını ziyaret etti. Biz ‘bu ne muhabbet’ diye düşünürken, Hariri’nin oğlu hemen ardından gelip Telekom’u almasın mı!

Üstelik babası da 2004 yılında Ermenistan ziyaretinde soykırım anıtına çelenk koymuş, ‘Türk katilleri’ lanetlemiş, orada saygı duruşunda bulunmuştu.

Vallahi rastlantıların böylesi akılları durdurur! Hele bizimkilerin duyarlılığı!..

Yukarıda verdiğim internet adresine girin, Telekom’un yeni sahiplerini siz de tanıyın! Ülkemizin temel bir kuruluşunun kime satıldığını görün... Ve vatandaş olarak ister utanın, ister mutlu olun!
Yazarın Tüm Yazıları