Olmayan yasalar yürürlüğe girdi mi

BAŞLIĞI okuyunca "Olmayan yasa yürürlüğe girer mi?" diye düşüneceğinizi hatta böyle bir soruyu anlamsız bulacağınızı tahmin ediyorum.

Haklısınız ama olayın gerçek yönü farklı. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren, uygulanacağı, Başbakan ya da ilgili bakanlar tarafından açıklanan hatta çok kişinin yürürlüğe girdiğini düşündüğü çok sayıda yasa var. Bugün 5 Ocak 2006, milyonlarca işçiyi, memuru, emekliyi, esnafı, tüccarı, şirketi ve yatırımcıları yakından ilgilendiren ve 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren uygulanacağı açıklanan bazı yasalar, ortada yok. Hatta bırakın yasanın olmayışını, bazılarının yasa tasarısı bile ortada yok!.. Anayasamızın 73. maddesine göre; vergiler Kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Birkaç gün sonra, 9 günlük bayram tatili başlıyor. Demek ki daha bir süre, bu yasalar çıkmayacak.

KAFALAR KARIŞIK

Olmayan, ancak 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği açıklanan yasalardan birkaç örnek verelim.

1- Gelir Vergisi Tarifesi:
Milyonlarca ücretliyi, esnafı, sanatkarı, tüccarı, serbest meslek erbabını ve beyanname veren diğer mükellefleri ilgilendiriyor. Ortada yasa yok. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan indirimli gelir vergisi tarifesi ortada yok!.. Geçen yılın tarifesine göre vergi kesiliyor. Yeni tarife yürürlüğe girince, bazı ödemelerde farklı vergiler ve iadeler ortaya çıkacak.

2- Kurumlar Vergisi Tarifesi: Yüzde 30’dan 20’ye indirileceği ve bu uygulamanın da 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği açıklandı. Ortada yasa yok. Bununla ilgili tasarının, sırasıyla Bakanlar Kurulu’nda, ardından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, sonra da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp kabul edilmesi sonra Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanması süreci var. Belli ki zaman alacak.

3- Yatırım İndirimi: Maliye Bakanı, yatırım indiriminin, 1 Ocak 2006’dan itibaren kaldırılacağını açıkladı. Ancak ortada bununla ilgili yasa yok! Kaldırılırsa, ciddi bir hata yapılmış olacak. Yatırımcılar, merakla bekliyorlar "Yatırım indirimi uygulamasına tamam mı devam mı?" Yerli ve yabancı yatırımcıları yatırım indirimi yakından ilgilendiriyor. Bunun devam edip etmeyeceğine bakıp, yatırım kararlarını ona göre alacaklar. Belki de Türkiye’de yatırım yapmaktan vazgeçip, yatırımcıyı destekleyen ülkelere gidecekler.

4- Vergi İadesi: Emekliye vergi iadesinin 1 Ocak 2006 itibariyle kaldırıldığı bizzat Başbakan tarafından 30 Aralık 2005 günü açıklandı. Ancak, bunun için yasa gerekiyor. Ortada yasa yok. Emeklilerin "fatura fiş toplama eziyetinin kaldırıldığı" açıklamasının, en çok fiş fatura alınan yılbaşı alışverişi öncesi yapılması da ayrı bir talihsizlik oldu. Emekliler o gün bugün fatura-fiş toplama eziyetine (!) katlanmıyorlar. Bu da kayıtdışını körüklüyor!

DİĞERLERİ VE PLANLAMA

Olay yukarıdakilerle sınırlı değil. Örneğin, kapıcıların 3 liralık damga vergisinin, vergi dairesine beyan edilme işkencesinin kaldırılacağı açıklanalı neredeyse bir yıl oluyor. Ortada yasa yok!..

"Vergi planlaması"
diye bir olay var. Vergi mükellefleri, özellikle yatırımcılar, ülkenin vergi yasalarına bakıyor ve buna göre geleceğe yönelik planlar yapıyor, hedefler belirliyorlar.

Yabancı ülkelerde, sadece 2006 değil gelecek yılların vergi mevzuatı bile başta oranlar olmak üzere şimdiden belli. Bizde bırakın gelecek yılları, 2006 yılına girdik, 2006 yılının oranları ve bazı mevzuat belli değil!..

Olmayan yasaların yürürlüğe girdiği açıklanıyor. Ortada yasa yok!
Sonra da bekliyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları