Oktay Ekşi: Neyin dostluk grubu?

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in deyimiyle ‘‘devlet krizi’’ ile karşı karşıya kalmamız ihtimali önümüzde dururken tutup da bizim Gönül Saray Alphan Hanım'dan söz etmemizi yadırgayabilirsiniz.

Haklısınız...

İki gün öncesine kadar böyle bir hanımefendinin milletvekili olması bir yana, varlığından bile-kusura bakmasın- haberdar değildik.

Ama Türkiye-Libya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında meydana gelen olaylar, bu grubun Başkanı Amasya DSP Milletvekili Bayan Alphan'ı tanımamıza fırsat verdi.

İsmini öğrenince Meclis Albümü'ndeki kısa özgeçmişine baktık. Giresun'un Dereli İlçesi'nde doğmuş. Ankara Ü. Ziraat Fakültesi'nin Gıda Teknolojisi bölümünden mezun olmuş. İngilizce, orta derecede Rusça ve Arapça biliyormuş. Meclis'e girmeden önce danışmanlık, kooperatifçilik, bürokratlık, müteşebbislik, eğitimcilik, işkadınlığı, dernekçilik dahil yapmadık iş bırakmamış.

Geriye anladığımız bir dış ilişkiler uzmanlığı kalmışmış, o eksiğini de Bayan Alphan bu Libya gezisinde tamamlamış. Çünkü anlaşılan oradaki büyükelçiyi çılgına çevirecek ne lazımsa yapmış. Örneğin protokol mrotokol dinlememiş. Program mrogram da onu aklına geleni uygulamaktan alıkoyamamış. Canı isteyince Kaddafi ile görüşmeye teşebbüs etmiş. O olmayınca tek başına tutmuş Libya Genel Halk Kongresi Başkanı Zinnati isimli zatla görüşmüş. Bunu yaparken de kendisiyle birlikte Libya'ya giden milletvekillerine haber vermek gereğini duymamış.

Bayan Alphan'ın bu davranışı üzerinde ayrıca durmak istemiyoruz. Çünkü haberler hem kendisini yeterince anlatıyor hem de bu tür temasların dostluk filan kurmadığını, tam tersine ilişkileri daha da bozduğunu gösteriyor.

Bizim değinmek istediğimiz husus biraz başka:

TBMM'de bugün çeşitli ülkelerle ‘‘dostluk’’ ilişkisini güçlendirmeyi amaçlayan tam 58 adet ‘‘parlamentolar arası grup’’ var. İşin tuhafı bizde ‘‘dostluk grubu’’ olan ülkelerin bazılarında parlamento demeye dilinizin varacağı bir parlamento var mı o bile şüpheli. Örneğin Libya'da ne parlamentosu var ki, bizde onun karşılığı bir ‘‘dostluk grubu’’ bulunsun? Keza Katar'da, Kuveyt'te, Tacikistan'da, Etiyopya'da, Çin'de, Kırgızistan'da, Moğolistan'da, Özbekistan'da, Türkmenistan'da hatta Bangladeş'te parlamento denecek bir parlamento var da biz mi bilmiyoruz?

Bu dediğimiz türden olanlar dostluk, mostluk grubu değil sadece birtakım uyanık milletvekillerinin bedavadan yurtdışı gezisi yapmaları için uydurulmuş formüllerdir.

Nitekim Amerikalılar kimseye bedava gazoz bile ikram etmedikleri için olsa gerek milletvekillerimiz ABD için dostluk grubu kurmamışlar.

Bayan Alphan sayesinde bunların gereksizliğini hatta sakıncalı olabileceğini görebileceksek, kendisine bir de teşekkür etmemiz gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları