Oktay Ekşi: Kafamızı kumdan çıkaralım

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

İLGİ göstermesi gerekenler susunca siz, önemli olduğuna inandığınız konuya dikkat çekmek için sık sık yazmaya kendinizi zorlanmış hissediyorsunuz:

Son zamanlarda yurtdışında tekrar alevlenen ama Türk kamuoyuna nedense pek yansımayan Ermeni soykırımı meselesi gibi...

Hem kendi dünyamızdan hem de resmi sıfatlılardan şikáyetimiz var:

Bunca yıldır içindeyiz. O nedenle bizim basının ülkeye verdiği büyük hizmetleri biliriz.

Ama itiraf edelim ki bizim Bab-ı Áli kafasının bazı çok önemli sorunları zamanında fark edememek gibi bir de şöhreti vardır:

Örneğin, Bab-ı Áli kafası Anadolu'daki bağımsızlık mücadelesini o kadar geç kavrayabilmiştir ki, -Erzurum'dan vazgeçtik- Sıvas Kongresi'nde bile İstanbul'dan gönderilmiş bir tek Türk gazeteci bulunmamıştır. Anadolu'da ne olup bittiğini öğrenmek için ilk olarak Türk gazetecilerden Ruşen Eşref (Ünaydın) ile fotoğrafçı (foto-muhabiri) olarak (adını yanlış anımsamıyorsak) Kenan Efendi Ekim 1919'da Mustafa Kemal Paşa ile mülakat yapmışlardır.

Oysa bundan bir ay önceki Sıvas Kongresi'ni Chicago Tribune'ün bir muhabiri bizzat izlemişti.

Şimdi Ermeni soykırımı konusunda gözlemlediğimiz duyarsızlık bunları söyletiyor.

Resmi sıfatlıları anlamak ise hiç mümkün değil. Çünkü -dün de değindik- ‘‘Bu meseleyi tarihçiler hükme bağlasın’’ diyerek kafamızı kuma gömme politikası izlendiğini görüyor ve ‘‘Bu memleketin çıkarlarını aktif şekilde koruma görevi onların değilse kimin?’’ diye sormaktan kendimizi alamıyoruz.

Eğer yanlış bir gözlem içinde olduğumuzu düşünen varsa, lütfen ortaya çıksın da bu bağlamda kimin ne yaptığını açıklayıversin. Hiç değilse eğer yazdıklarımız yanlış ise, kamuoyu doğruyu öğrenir de rahatlar.

Oysa bakın... Geçenlerde birçok ülke parlamentosundan geçen ‘‘Soykırımını tanıyoruz’’ kararlarından ayrı olarak İngiliz Parlamentosu üyelerinden 58'inin imzasını taşıyan ve ‘‘Ermeni soykırımının tanınmasını’’ isteyen bir dilekçenin Başbakan Tony Blair'e sunulduğunu yazmıştık.

Bu parlamenterler ayrıca ‘‘İngiltere'nin Ermeni soykırımını tanımayı kabul edip etmediğinin’’ açıklanması için soru önergeleri verdiler.

Şimdi bir de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki durumu özetleyelim:

ABD'de ağustos sonu itibarıyla ‘‘soykırımını tanıma’’dan yana tavır koyan eyaletlerin sayısı 24'ü buldu. Nitekim son kampanya sayesinde bu yıl 9 eyalet daha ‘‘Ermeni soykırımının kabul edilmesini’’ isteyenlere katıldı.

Dahası, New York, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve (hazırlıklar tamamlandıysa) Rhode Island'daki okullarda öğrenim gören çocukların tarih kitaplarına ‘‘Türklerin, Ermenileri nasıl kitlesel şekilde öldürdüklerini’’ anlatan dersler kondu. Amerikan TV'lerinde ikide bir bu konuyu işleyen programlar ve filmler yayınlanıyor.

Bu memleketin evladı olan herkese soruyoruz:

Peki biz ne yapıyoruz?

Yazarın Tüm Yazıları