Oğuz değişmeli

Lorant'ın oynattığı sistemde F.Bahçe başarılı olamaz. Oğuz da aynı şekilde oynatıyor. Hiçbir değişiklik yok. O zaman Oğuz'un, Lorant'tan farkı ne? Beni bu iki maçta rahatsız eden konu bu. Böyle devam etmemeli.

F.Bahçe'nin Trabzonspor maçındaki oyunu geleceğe yönelik iyi sinyaller verdi mi?

Vermedi. İnşallah bu devre arasındaki çalışmalarıyla bunu kapatırlar. Neden vermedi isterseniz onlara bakalım.

1- Lorant'ın oynattığı sistemde F.Bahçe başarılı olamaz. Oğuz da aynı şekilde oynatıyor. Hiçbir değişiklik yok. Oyuncularda da, sistemde de değişiklik yok. Sahaya yayılış da aynı. O zaman Oğuz'un Lorant'tan farkı ne? Beni bu iki maçta rahatsız eden konu bu. Böyle devam etmemeli.

F.Bahçe, Oğuz'la 2 maç oynadı. Göztepe maçında 2 puan bıraktılar, Trabzon'dan 3 puan aldılar. 6 puandan dördü haneye yazıldı. 2 puan kaybedilmese bugün puanı 37'ydi F.Bahçe'nin. Ertelenen bir Beşiktaş maçı var. Puan 37 olsa, Beşiktaş maçını kazanırsanız 40 oluyorsunuz. Yani şampiyonluk yolunda çok iyi bir yere geliyorsunuz.

2-Aynı oyuncular aynı yerlerde oynuyor. Bazı oyuncular farklı yerlerde daha başarılı olur. Mesela Hakan Bayraktar orta sağda iyi oynar. Sağ beke kitlerseniz bu kadar oynuyor. Arkadaşına pas veriyor, ama rakip üzerinde etkili olmuyor. Oğuz'un bunu görmesi lazım. Görmüyor, yine sağ bekte oynatıyor. Lorant'ı da bu yüzden eleştiriyorduk.

İyi oynayan dışarı...

3-Diyorduk ki, bu Lorant iyi oynayan adamı dışarı çıkartıyor. Şimdi de aynı şeyi yaşıyoruz. Trabzon maçında iyi oynayan 3 oyuncudan biri Ceyhun. Hem golün, hem de pozisyonların hazırlayıcısı. Kendi de bir gol attı verilmedi. İyi oynamayan, hiç bir varlık gösteremeyip, dökülen Ogün ile Johnson sahada duruyor, Ceyhun oyundan çıkarılıyor. Bu nasıl bir anlayış? Ben bu takıma ileride nasıl güveneceğim?

Takımdaki fark neydi, Tuncay'ın 3 gol atması. Bir de Ümit ileriye çıkıp uzun topları yerine attı. Oysa takımda 2 pas yok.

4-Defansta gedikler aynı. F.Bahçe bu sistemle oynarsa rakibe aynı gol pozisyonlarını verir. Geride faydalı olan Ogün, orta sahada kullanılıyor. Onun orta sahada mücadele edip, çok şey halledecek gücü yok. Ogün ile Johnson halsizlikleri yüzünden bir şey yapamıyorlar. Geride rahat oynayan Ogün, ortada kayboluyor, kötü oynuyor. Böylece F.Bahçe de futbol oynayamıyor. Oğuz ne yaptı aynen devam. Ogün'ün cezası bitince ortaya koydu, ayıkla pirincin taşını.

5-F.Bahçe kondisyon olarak da farklı değil. Seyircinin itmesiyle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu ne kadar gider? Maçların hepsi içeride değil, dışarıda da oynayacak.

Oğuz, ‘‘Ortega benimle daha iyi oynayacak’’ diyor. Nasıl oynatırsa daha iyi verim alacak?

Türkiye garip bir ülke. Ya hakemler, ya yıldızlar ya da Ortega tartışılıyor. F.Bahçe, Trabzon maçında bir gol attı, hakem vermedi. Goldü ama hakem hata yaptı, tartışmasını uzatmaya gerek yok.

Ortega her takımın ihtiyacı olan bir oyuncu. Lorant'ın suçladığı Ortega, Alman çalıştırıcı tarafından hiç kabul görmedi. Oynatılmadı, oyundan çıkarıldı, küçük düşürüldü. İşi bu hale getiren kim? Yönetim. Lorant'ı çekip, ‘‘Sen ne yapıyorsun?’’ demedi. Bildiğim kadarıyla 3-4 kulüp aynı şartlarda Ortega'yı istiyor. Siz bir futbolcunun üzerine bu kadar giderseniz, onu disiplinsizliğe itersiniz.

Oğuz bunları teşhis etmiş, Ortega'yı yanında oynayabileceği oyuncularla sahaya sürecekse bunu başarır. Ortega'nın Johnson'la pek alış veriş yapacağını zannetmiyorum. Ama Oğuz bugünkü takımı çıkarıp, içine Ortega'yı koyarsa iyi oynatamaz.

Revivo takımdan ayrıldı, Rapaiç'in de gönderileceği söyleniyor. Bu takımı nasıl etkiler?

Bunlar takımı hiçbir şekilde etkilemez. Çünkü Revivo gitmek istedi, gidiyor. Kendi kişisel hesapları vardı, biraz tüccar zihniyetliydi. Rapaiç nasıl olursa olsun gideyim, paramı alayım diyor. Keşke Rapaiç güçlense, çabuklaşsa ve takımda da oynasa. Ama Rapaiç, Türkiye'yi kafasından silmiş. Önce kafasını değiştirmesi lazım. Bu düşünce yapısındaki bir futbolcuyu 3-4 ayda bir sahaya sürerseniz fayda göremezsiniz. Bundan ne siz fayda görürsünüz, ne de futbolcu. Rapaiç, F.Bahçe'de oturan adam. 1 yabancı hakkını da böyle kullanıyorsunuz. Oynamaya oynamaya o da köreldi. Aslında 3-4 sene daha top oynar. Mükemmel tekniği var, ona da yazık günah. Göndermek hem F.Bahçe'ye hem ona faydalı.

F.Bahçe'nin şampiyonluktaki şansı ne?

Matematik olarak şampiyonluk şansı var. Hem de çok. 17 maç var. Zaten Avrupa'da yok. Türkiye Kupası'nda yok. Bir tek lig de var. Ligde de var gücüyle çalışacak. Şu anki durumda Beşiktaş maçını alırsa, 38 puanı oluyor. G.Saray, Beşiktaş gibi o da yarışın içinde.

G.Saray'a becerili oyuncu gerekli

Eleştirilen G.Saray'da sezon başından beri değişen bir şey var mı? İkinci yarıda ne yapar?

G.Saray önce şapkasını önüne koyup elindekilerle çok çalışacak. G.Saray'ın elinde 4 seneki oyuncuları yok. Alırlar mı, onu bilemiyorum. Yöntecilerin bir kısmı para yok, bir kısımı da istediğimizi alırız diyor. İnşaallah alırlar, ben güçlü olmalarını diliyorum.

G.Saray yine güçlü ama bundan önceki özlenen takım isteniyor, bu olmaz. İyi futbolcuyla iyi takım, büyük futbolcuyla büyük takım olunur. Antrenörün işi de futbolcuları iyi organize edip, iki motive etmek, iyi hazırlamak, sonra da maçta zamanında görev vermektir. G.Saray eksiklerini biliyor, bunları giderecek. Ama bu takım da şampiyonluğa oynayacak bir takım. 1-0, 2-1, 3-2 kazanır, ha Galatasaray bugün 3 atar, yarın 4 atar olmaz.

Samsun'da bir beceri gösteren oyuncu, Ayhan çıktı, gol attı. Bundan önce takımda 8 becerili oyuncu vardı. G.Saray becerili oyuncu alacak, standart oyuncularla bir yere gidemez.

Deplasman maçları Beşiktaş'ı etkilemez

Beşiktaş ligin ikinci yarısında 10 deplasman maçı oynayacak, bu başarıyı sürdürebilir mi?

Beşiktaş bu başarılı çizgisini sürdürür. Çünkü, Lucescu İtalyan eğitimli bir antrenör. 9 sene İtalya'da görev yapmış. Deplasmanda nasıl oynayacağını çok iyi biliyor. Yetenekli golcü oyuncuları da var, gol sorunu da yaşamıyor.

Herkes defans yapıyor diyor eleştiriyor. Yapar kardeşim. Defansını garantiye alıp kazanmaya gidecek. Bizim ülkemizde takım kapanıyor diye eleştirmek gibi garip bir şey de var. Deplasmanda kaybetmek istemiyorsan kendini garantiye alacaksın. Takım sert oynuyor diyorlar. Sert oynayacak tabii, bunun cezasını da hakem verecek. Bu tüm takımlar için geçerli. Herkes istiyor ki, tuttuğu takımı oynarken, rakibi kabak çiçeği gibi açılsın. Takımı da gol atıp arkasından yatsın. Defans yapmak futbolu çirkinleştirmek mi? Topu kullanmak, dan dun vurmayıp, gücüne göre açılıp gole gitmek oyun çirkinleştirmek mi? Hayır.
Yazarın Tüm Yazıları