Oğlak’tan Başbakana tepki

Başbakan R.T.Erdoğan bugünlerde pek düşünmeden konuşuyor.

Ya da şöyle söyleyeyim, önceden hazırlanmadığı, danışmanları tarafından hazırlanan metinlerden yararlanmadığı zamanlar epeyce zorlanıyor.
Konuşmalarının çıkardığı olaylardan en sonuncusunu anımsayalım. Bir gün iğne yaptırması gerekirse hemşireleri tercih edeceğini, çünkü doktorların iğne yapmayı beceremediğini söylemişti. Doktorları kınamak, sıkıştırmak için.
Gene anımsarsanız, bir süre sonra, doktorlardan özür dilemek zorunda kalmıştı.
***
Bundan eski bir başka vukuatı var, kitap okumak konusunda. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurduğu Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşan Erdoğan onlara şu müthiş öğüdü vermişti:
“Benim zamanımda nice arkadaşım vardı, çok okurlardı, kütüphaneleri vardı. Hep 10 alırlardı. Şimdi sefilleri oynuyorlar...”
Özensiz bir üslup ve dil, dayanaksız, dayanıksız bir düşünce!
Başbakan pratiğin önemini vurgulamak için sadece okumanın işe yaramadığını söylemek istiyor olmalı.
Kuşkusuz teori olmadan pratik, pratik olmadan teori bir işe yaramaz. Demek ki Başbakan’ın çok okuyan (aslında derslerine çok çalışan demek istiyor) ve sınavlarda hep 10 alan arkadaşları öğrendiklerini hayata geçirememişler, uygulayamamışlar.
Elbette, herkes R.T.Erdoğan olamaz tabii!
***
Ciddi, çağdaş ve uygar bir ülkede, başbakanın bu sözleri skandal yaratırdı, ama Türkiye’de herkes kös dinler gibi dinledi bu sözleri. Sadece Oğlak Yayınları Radikal Kitap Eki’ne verdiği bir ilanla durumu protesto etti:
“500’ü aşkın Oğlak kitaplarını sakın çok okumayın. Yoksa ilerde sefilleri oynarsınız...Ülkenin kaderini elinde tutan ve sefilleri oynamayan bir siyasetçi olma ihtimaliniz ise çok büyük...”
OğlakYayınları’nın Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş ilanla tepki vermelerinin nedenini şöyle açıklıyor:
“Bekledim ki ülkedeki bütün okumuşlar ayaklansın, öğrencilere ders çalışmanın, derslerde 10 almanın önemini belirten, ilkokuldan üniversitelere bütün öğretim üyeleri, okumanın önemini bilen bütün yazarlar, yazar örgütleri, ‘10 almak’ için gerekli bütün kitapları önemseyen bütün yayıncılar, bu sözleri sarf eden siyasetçinin başına dünyayı yıksınlar...”
Tabii böyle bir şey olmadı!
***
Başbakanın demecini okuyunca, konuşma metnini gazeteden kesmiş, üzerine “Ders çalışma kopya çek!” yazmıştım.
Çok okumazsanız,öğrenemezsiniz; öğrenmeden bilemezsiniz; bilmeden sınıf geçemezsiniz; sınıf geçmek için sınavda kopya çekersiniz.
Bir gazete, “Başbakan öğrencilere sınavda kopya çekmeyi tavsiye ediyor!” diye manşet atsaydı, Başbakan’a haksızlık etmiş olur muydu?
Sanmıyorum!
Yazarın Tüm Yazıları