Oda seçimleri ve politika

Her ne kadar şu anda herkes yerel seçim ve partilerin göstereceği adaylara kilitlense de, ondan önce İzmir iş alemi için önemli olan oda seçimleri var. Oda deyip geçmeyin.

Binlerce üyesi olan politik açıdan bir güç, aynı zamanda bir kaç şapkayı da beraberinde getiren odalar bunlar. Sivil toplum örgütlerinin gücü her geçen gün artıyor. Ama söz konusu ticaret veya sanayi gibi odalar olunca, ekonomik dinamikleri bir arada toplayan gerçek güçten söz etmiş oluyoruz. İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Deniz Ticaret Odası (DTO); hepsi seçime gidiyor. Son dönemlerde odaların artan gücünün yanında, hesaplaşma gibi farklı etkenler de girince işin içine, seçimlerin çok çekişmeli geçeceğini söylemek zor olmaz. Oda seçimlerini ve yaşanan gelişmeleri bu köşede fazlasıyla aktaracağım. Ama önce, tamamen politika kokan İZTO’dan başlamak gerek. Zira 16 yıldır yönetim kurulu başkanlığını yürüten Ekrem Demirtaş’ın karşısına en güçlü aday olarak ortaya çıkan CHP İl eski Başkanı Alaattin Yüksel, çalışmalarına başladı. Siyah ile beyaz arasındaki tonlarda pek dolaşmayan Demirtaş, henüz adaylığını açıklamasa da, 16 yılın getirdiği tecrübeyle, beğenilen ya da beğenilmeyen yaptıklarıyla, 6 Şubat için çok ciddi bir potansiyel. Tabii, adının AKP’den büyükşehir belediye başkan adaylığı için geçtiği de ayrı bir gerçek. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, doğal olarak Demirtaş, adaylığını açıklamak için, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karar verene kadar, bekleyecektir. İZTO’da seçimlerin diğer bir özelliği ise, politik etkenlerin bu defa daha yoğun ve açık şekilde kullanılması. Sağ ya da sol düşüncede, şimdiye kadar Demirtaş’a karşı olanları toplayan Yüksel’in,

Politik motivasyon

İZTO üyeleri arasında oldukça fazla olan CHP’lilerin hesabını yaptığı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile el ele çalışacağı, söylentiler arasında. Ama, mevcut CHP il yönetimi ile arasının pek iyi olmadığı da bilinen bir gerçek. Seçime yansıyacak politik yaklaşımlar söz konusu olmuşken, içinde MHP’yi de barındıran hatırı sayılır bir sağ düşünceye sahip İZTO seçmenin de olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca, Yüksel’in MHP’nin desteğini de aldığı gelen söylentiler arasında. Bu durumda, MHP dışındakilerin takınacağı tavır, bu seçimlerde politik bir devinim söz konusuysa, CHP’nin tersine olacaktır. En azından politikanın kendisinde bu böyle...Ve bu açıdan bakıldığında da, AKP’nin İZTO’nun CHP’nin eline geçmesine kolay kolay göz yummayacağını söyleyebiliriz. Bu seçim, büyük ittifakların kurulacağı zor ve çekişmeli geçeceğe benziyor.
Yazarın Tüm Yazıları