Obama Bill Clinton’ı, Hollande Sarkozy’yi neden uçağa almadı?

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela için düzenlenen cenaze törenine 53’ü halen görevde eskilerle birlikte 100’ün üzerinde devlet ve hükümet başkanı katıldı. Güney Afrika, organizasyonu son derece zor olan bu törene dünyanın çeşitli ülkelerinden katılmak isteyen heyetlerdeki sayının az tutulmasını rica etti. Türkiye’nin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la temsil edildiği cenaze törenine ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff kendilerinden önceki Başkanları da davet etti. İngiltere Başbakanı David Cameron da ondan önce görev yapan başbakanları törene katılacaklar listesine aldı. Buraya kadar her şey iyi, peki Johannesburg’a hangi uçaklarla ve nasıl gidildi? Detaylara bir göz atalım.

Haberin Devamı

Air Force One’a kimler bindi?

Obama kendisinden önceki Başkan George W. Bush, Bill Clinton ve Jimmy Carter’ı törene davet etti ama Devlet Başkanlığı uçağı ‘Air Force One’a eşi Michelle Obama, Bush ve eşi Laura ile Dışişleri eski Bakanı Hilary Clinton’u aldı. Peki ya Bill Clinton eşi başkanlık uçağında olduğu halde o neden uçakta yoktu? Çünkü ‘Clinton Vakfı’ onun Brezilya’da bir konferansta olduğu için ücretini kendi ödediği biletle Güney Afrika’ya direk uçtuğunu açıkladı. Carter da kendi aldığı biletle tarifeli bir uçakla Güney Afrika’ya gitmeyi tercih etti.

Elysee Sarayı’nda ince hesaplar

Fransa’da François Hollande birlikte yaşadığı gazeteci Valerie Trierweiller, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Adalet Bakanı Christiane Toubira ve Güney Afrika’nın Soweto kenti eski Rahibi Lafont’u Cumhurbaşkanlığı uçağına alırken davet ettiği Sarkozy’yi uçağına almadı. Peki ne yaptı? Elysee Sarayı eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığına ait ayrı bir uçakla gideceğini açıkladı ama bir sorun vardı. Güney Afrika’ya ya Cumhurbaşkanına tahsis edilen Airbus A-330 ya da Falcon uçakları arasında tercih yapılması gerekiyordu. Delegasyonlar birkaç kişiden oluştuğu için Elysee Sarayı’nda hesaplar yapıldı, A-330-200‘un uçuş saati yaklaşık 20.000 Euro’ya, Falcon’ların uçuş saati 16.000 Euro’ya geliyordu. Paris-Johannesburg arası yaklaşık 11 saat olduğuna göre Falcon 7X’la gidildiğinde iki uçak farkı gidiş geliş aşağı yukarı 180.000 Euro’ya geliyordu. Falcon’ların bir tanesi hazırdı ancak ikincisi Çin seyahatinde olan Başbakan Jean-Marc Ayrault’daydı. Hemen haber verildi, Ayrault ziyaretini kısa tutup geri döndü böyle Hollande’la Sarkozy devlete ait iki ayrı uçakla Güney Afrika’ya gittiler ama törende yan yana oturup sohbet bile ettiler.

Haberin Devamı

Dilma Rousseff farkı

Gelelim Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’e o da kendisinden önceki Başkan Lula da Silva ve muhalifi Fernando Henrique Cardoso’yu davet ederek Devlet Başkanlığı uçağında birlikte uçtular, dolayısıyla seyahati hükümet üstlendi. Rousseff aynı görüşte olmadığı Cardoso ile birlikte törene katıldığını attığı bir tweet’le, ‘Farklı görüşte de olsak günlük tartışmalardan ve farklılıklarımızdan sıyrılıp birlikte olabilmek çok güzel bir duygu’ sözleriyle duyurdu.

Haberin Devamı

İngiliz centilmenliği

Peki İngiltere cephesinde durum nasıldı? Kraliyet tacının varisi Prens Charles’ın seyahati kraliyet bütçesinden karşılandı. Başbakan David Cameron önceki Başbakan Gordon Brown, Tony Blair ve John Major’u davet etti. Hepsi İngiltere’de ‘10 Downing Street’ namıyla ün salan başbakanlık binasının eski oturanları olarak ticari havayoluyla ve hükümetin ödediği biletlerle törene katıldılar. Evet, gördüğünüz gibi bu liderlerin hepsi iktidarda ama yaptıkları harcamaları gizlemedikleri ve halkla paylaştıkları için uluslararası medya bu detayları yazabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları