O gişeler kalkmazsa kavşağımızı açmayız

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanvekili Erdoğan Bayraktar, 1.5-2 yıl kadar önce Hürriyet’i ziyaret ettiğinde, büyük projelerinin olduğu bölgelerde trafik sorununu çözecek planını anlatmıştı:

"Örneğin İstanbul Halkalı ve Bahçeşehir’de çok güzel kavşaklar yapacağız. Bizim konut projelerimizle büyüyen iki bölgenin artacak trafik sorununu o kavşaklarla çözeceğiz."

Aradan geçen sürede TEM’in Mahmutbey gişelerine yakın bölgesinde Halkalı köprülü kavşağı tamamlandı, bağlantı yollarının yapımı sürüyor. Bahçeşehir’e Ispartakule’den bağlanacak iki büyük kavşağın da üç ay sonra bitmesi öngörülüyor.

TOKİ, bir yandan bu köprülü kavşakları yaparken, diğer taraftan Erdoğan Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a art arda raporlar sundu: "Sayın Başbakanım, İstanbul Mahmutbey’deki gişelerin artık kalkması gerekiyor. O gişeler belki Hadımköy’den de daha ileri gitmeli."

TOKİ’nin Başbakan nezdinde yaptığı bu girişim karşısında Karayolları Genel Müdürlüğü de boş durmadı: "Mahmutbey-Bahçeşehir-Hadımköy hattı, otoyol gelirimizin en yüksek olduğu bölgedir. Gişelerin Hadımköy’den daha ileri gitmesi, gelirlerimizi düşürür."

Erdoğan Bayraktar, fırsat buldukça Başbakan’a ısrarlı şekilde "o kişeler kalkmalı" raporları sundu, raporların sayısı 10’u buldu: "Gişelerin Mahmutbey’de olması artık trafiği çok olumsuz etkiliyor. O gişeler yüzünden trafikte uzun süre bekleyen araçların yaktığı benzini-motorini düşünün."

Geçen akşam Erdoğan Bayraktar’la iftarda buluştuk. TOKİ’nin yeni dönem planlarını, konut sayısını 240 binden 500 bine nasıl çıkaracaklarını konuşurken, yapımını üstlendikleri köprülü kavşaklardan da söz etti. TOKİ’nin tamamladığı veya yapımı süren köprülü kavşak sayısı 8’i bulmuş.

Bayraktar, Bahçeşehir’e Ispartakule’den bağlanacak köprülü kavşak konusunda çok iddiladı: "Tamamlandığında o bölgede yaşayanlar yaptığımız kavşağın farkını anlayacak."

Bayraktar
’a "Şimdi Bahçeşehir bölgesine giriş için iki farklı gişe mi olacak?" diye sordum, diyalogumuz şöyle sürdü:

- Biz yeni köprülü kavşağa gişe falan koymuyoruz...

- Yani?

- Çünkü gişeler kalkacak...

- Karayolları Genel Müdürlüğü karşı çıkmıyor mu? Çünkü, TEM’in en canlı çalıştığı bölge orası...

- Olabilir... Karayolları karşı çıksa da biz Sayın Başbakan’ı ikna ettiğimizi düşünüyoruz... Hem sağlıklı bir alternatif yolunuz yoksa, insanları paralı yola mahkum edemezsiniz...

- Ya son anda Karayolları Genel Müdürlüğü sizden daha baskın çıkarsa?

- O zaman gerekirse yaptığımız kavşağı açmayız...

TOKİ Başkanı Bayraktar’ın ısrarı sonuç verirse, Bahçeşehir, Esenyurt, Boğazköy, Hadımköy gibi bölgelerde yaşayanlar, evden işe, işten eve gidip dönerken otoyol parası ödemekten kurtulacak...

Ispartakule köprülü kavşakları devreye gireceği zaman gişelerin kalkıp kalkmadığını anlayacağız...

Yurtdışı çıkış harcı indi gelir 3 milyon YTL’ye düştü

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, yurt dışına çıkışta ödenen harcın 70 YTL’den 15 YTL’ye inmesinden yana dertli: "Harç 70 YTL’yken Toplu Konut Fonu’na katkısı 10 milyon YTL’ye ulaşıyordu. Şimdi 3 milyon YTL’ye indi. Bu kaynağı dar gelirlilere konut üretiminde kullanıyoruz."

Erdoğan Bayraktar
, yurtdışı çıkış harcının düşürülmesinin konuşulduğu günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan nezdinde savunmaya geçmiş: "70 YTL’den 15 YTL’ye inmesi çok fazla. Şimdilik 50 YTL’ye, olmazsa 30 YTL’ye indirin. Fonun geliri çok düşecek."

Başbakan, Bayraktar’a, "Kemal Bey (Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı kastediyor), ’15 YTL olup, herkesten alınırsa gelir düşmez’ diyor" yanıtı vermiş.

Bayraktar, çıkış harcı 15 YTL’ye indikten sonra Başbakan Erdoğan’a durumu iletmiş: "Sayın Başbakanım, yurt dışı çıkış harcı gelirimiz 10 milyon YTL’den 3 milyon YTL’ye düştü."

Erdoğan, sessiz kalmış... Bu saatten sonra çıkış harcı yeniden yükselir mi? Sanmam...

’Öleceksek ölelim’ dedi, 100 milyar dolarla Ata’ya gitti

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, geçen hafta başında Adayıman’da ihracatçıların "değerli YTL"yle ilgili duygularını bir kez daha yineledi: "1 dolar eşittir 1 YTL olacak diye bekleyenler var. Eğer öyle olacaksa söylesinler bilelim, öleceksek ölelim."

Bu yakınmadan bir hafta sonra, bugün, Oğuz Satıcı başkanlığındaki aynı ekip bu kez Ankara’da. Bugün onlar Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’le birlikte yıllık ihracatın 100 milyar doları aşmasını kutlayacak. Üstelik anlamlı bir mekanda, 1’inci Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında...

Hep bir ağızdan "Türküm, doğruyum" diye başlayan andımızdan uyarlanan "ihracatçı andı"nı okuyup, Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıkacaklar...

"Öleceksek ölelim" deseler de onlar daha çok 100 milyar dolarları aşacak...
Yazarın Tüm Yazıları