Nurten'in Konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Koç'un modacı ortağı üç markayla atağa kalktı

Edward of Hisar'da Rahmi Koç'la ortak olan modacı Ferruh Karakaşlı, biri kendi adıyla, diğerleri de ‘Devin’ ve ‘Dormeuil’ olan üç yeni markayla atağa geçti. Karakaşlı, bir yandan kendi adıyla ‘pahalı mağazalar’ açacak, diğer taraftan da ‘Devin’ markasını daha geniş kesimlere hitap edecek şekilde pazarlayacak.

Rahmi Koç'un Edward of Hisar mağazasındaki ortağı ve yakın arkadaşı modacı Ferruh Karakaşlı, bu sezon üç yeni markayla atağa kalkıyor. Yıllardır birçok ünlü isme giyim danışmanlığı yapan Ferruh Karakaşlı'yı en çok heyecanlandıran ise ‘‘Ferruh Karakaşlı’’ markası. Ferruh Karakaşlı artık kendi adını taşıyan koleksiyonlarını, kendi açacağı mağazada satacak. Ama ‘‘Ferruh Karakaşlı (FK)’’ adını taşıyan bu mağazalar sadece İstanbul, Londra, New York gibi prestij noktalarında ve birer tane açılacak. Karakaşlı ile yeni projeleri ve bundan sonraki hedefleri üzerine sohbet ettik.

Rahmi Koç ile nasıl ortak oldunuz?

- Koç Ailesi bizim 20 yıllık komşumuz. Ben de yıllardır hem yurtiçinde hem de yurtdışında giyim danışmanlığı yapıyorum. 1995'de Rahmi Bey'in ortaklık teklifi üzerine Türkiye'ye döndüm ve birlikte Edwards of Hisar'ın ilk mağazasını açtık. 1997'ye kadar buranın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'nı yürüttüm. Geçen yıl kendi şirketimi kurdum.

Giyim danışmanlığında amaç nedir?

- Amaç her giysinin kişiye özel olmasıdır.

Yılda kaç takım ısmarlama elbise satıyorsunuz?

- Halen 75-100 adet ısmarlama takım elbise satıyoruz.

Fiyatlarınız nasıl?

- 700 ile 4 bin dolar (193.2 milyon-1.1 milyar TL.) arasında değişiyor.

Bir ısmarlama takım kaç saatte hazırlanıyor?

- Bir takım elbise için bir işçimiz 35 saat ayırıyor. Bu, Zegna gibi firmalarda maksimum 18 saattir.

Ismarlama ayakkabı da yapıyorsunuz.

- Bir çift ayakkabı en az iki ayda üretiliyor. Yapımı altı ay süren ayakkabılarımız var. Bizden ayakkabı almak için üç ay beklemek gerekiyor. Çünkü biz ayakkabının Ferrarisi'ni yapıyoruz. Doğal boyalarla imal ediliyor.

Peki fiyatı ne kadar?

- 1000-1500 dolar arasında değişiyor.

Ismarlama takım elbise ve ayakkabıda müşterileriniz kimler?

- Şu anda, yurtdışında ve yurtiçinde aristokratlardan politikacılara, bankacılardan işadamlarına birçok ünlü kişinin giyim danışmanlığını yapıyorum.

Giyimde yeni projeleriniz var mı?

- Yeni sezonda erkek giyiminde üç yeni markayla piyasaya çıkıyoruz. Kendi adımı taşıyan Ferruh Karakaşlı, Dormeuil ve Devin koleksiyonu. Bunların herbiri farklı bir müşteri kitlesine yönelik olacak.

FK'nın özelliği ne olacak?

- Erkek giyiminde Ferruh Karakaşlı (FK) koleksiyonu, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en pahalı ve kaliteli giysilerini içeriyor. FK, giyimin Ferrarisi. FK için, İstanbul, Londra, New York gibi prestij noktalarında ve birer mağaza açacağız.

Devin koleksiyonu nasıl doğdu?

- FK ile fiyat ve kalitede en üst düzeyde olacağız. Devin ise FK'ya ulaşamayan herkesin ulaşabileceği bir marka olacak. Almanya, İngiltere ve diğer ülkelerde de temsilcilik ve satış noktaları vereceğiz. Türkiye'de ise tüm mağazalarda, 300 satış noktasında satışa sunulacak. Devin'in başına da Cotton Bar'ın Genel Müdürü Ersen Oymak'ı transfer ettik.

‘Devin’e herkes ulaşabilecek' dediniz. Peki fiyatlarınız nasıl olacak?

- Gömlekler 8.5 ile 10.5 milyon lira, kravatlar 7-9 milyon lira arasında olacak.

FERRUH KARAKAŞLI

Modacı Ferruh Karakaşlı, 1957 İstanbul doğumlu. ODTÜ Sosyal Bilimler Fakültesi mezunu. 1985-1990 yılları arasında İngiliz ve Amerikan hazır giyim firmalarının Orta Avrupa'da temsili ve pazarlamasını yürüttü. 1989-1993 arasında Atıl Kutoğlu markasının Chaivari (New York), Henry Bendel (Chicago), Harrods (Londra) mağazalarına koleksiyon satımı ve corner oluşturulmasını üstlendi. 1990'da Avusturya'da White's adıyla erkek giyim mağazasını kurdu. 1993 yılında Rahmi Koç'un ortaklık teklifi ve aile işleri nedeniyle Türkiye'ye döndü. 1994-1995 arasında, aile şirketi Demirören Holding'de Pazarlama ve Satış Direktörlüğü yaptı. (Erdoğan Demirören, Karakaşlı'nın dayısı) 1995'de Rahmi Koç'la ortak Edwards of Hisar'ı kurdu ve 1997'ye kadar buranın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'nı yürüttü. 1997'de ise bu mağazanın yönetiminden ayrılarak, kendi şirketi Devin'i kurdu. Edwards of Hisar'daki ortaklığı ise sürüyor.

Dormeuil kumaşı Türkiye'de üretilecek

Dormeuil koleksiyonu için ayrı mağazalar mı açılacak?

- Evet, Fransız Dormeuil artık sadece kalitesiyle ünlü kumaşlarıyla değil, hazır giyim markası olarak da sektörde yer alacak. Dormeuil dünyanın en kaliteli kumaşlarının üreticisi. Firmanın sahibi Charles Dormeuil, Türkiye'de yaptığımız bir defileyi çok beğenmişti. Dormeuil, Türkiye temsilciliğini almamızı ve Dormeuil giyim koleksiyonu hazırlamamızı önerdi.

- Türkiye'de kumaş üretmeyi düşünüyor musunuz?

- Önümüzdeki aylarda Akmerkez'de ve Anadolu Yakası'nda birer Dormeuil mağazası açılacak. Dormeuil, Türkiye'de zaman içinde üretime geçecek. Türkiye'de kurulu mevcut bir tesisi alabiliriz.

İşadamına mükemmel

giyimin ipuçları

Ferruh Karakaşlı'dan işadamına mükemmel giyim konusunda minik ipuçları:

İşdünyasının 99'daki gözde rengi gri ve kahverengi olacak.

Kravatlarda, ipeğe perdelik kumaş hissi veren kumaş karışımlarına ve yün kravatlara eğilim var.

Erkek ceketlerinde bu yıl vatka yok.

Bankacı, borsacı veya sigorta şirketlerinde üst düzey yönetici olarak çalışanlar, çizgili antrasit gri veya lacivert takımlar mutlaka gardrobunda bulunmalı.

Kruvaze ceketler, kalıplı bedenleri daha zarif gösterir.

Kısa boylular duble paça giymemeli.

Üst düzey yöneticilerin kollarındaki ilikler sahte değil, gerçek olmalı.

Çorabınızın rengi ya pantolona uymalı ya da daha koyu olmalı. En kolay kullanılabilecek renk, siyah. Çorabın uzunluğu diz altına kadar varmalı.













Yazarın Tüm Yazıları