Nurten Erk: McDonald's oyun grupları artık Türkiye'den gidecek

Nurten ERK
Haberin Devamı

Türkiye'deki McDonald's restoranlarının çocuk oyun parklarını Işın Plastik üretip kurmaya başladı. Işın Plastik Genel Müdürü Mahmut Metozade, ‘‘Başta Batı Avrupa olmak üzere, yurt dışındaki McDonald's restoranlarına da bizim oyun gruplarını satmaya başlayacağız’’ dedi.

Dünyaca ünlü Amerikan fast-food zinciri McDonald's, Türkiye'deki restoranlarında artık bir Türk firmasının ürettiği çocuk oyun parklarını kullanıyor. Amerikan Çocuk Güvenliği Standartları'na uygun olarak çocuk oyun gruplarını bir yıl önce üretmeye başlayan Işın Plastik, çok yakında Türkiye dışındaki McDonald's restoranlarına da mal satmaya başlayacak.

İş hayatına ‘‘Mavi boru’’ markasıyla boru üreterek başlayan Işın Plastik Genel Müdürü Mahmut Metozade, boruda haksız rekabetin artması gerekçesiyle sektörden çekilme kararı vermiş. Bu kararın arkasından da çocuk oyun grubu sektörünün henüz Türkiye için bakir bir alan olduğunu görmüş. McDonald's'la görüşmüş ve sonunda anlaşmış. Mahmut Metozade sorularımızı şöyle yanıtladı:

Çocuk oyun grupları üretimine nasıl başladınız?

- Üniversiteden mezun olur olmaz iş hayatına atıldım. 1988'de Türkiye'nin ilk ‘‘mavi boru’’sunu ürettik. Mavi boru firmalarının çoğalmasıyla yeni bir ürün arayışına girdik ve su depoları üretimine başladık. Ama daha sonra farklı ürünler yapabileceğimizi gördük. Bunlardan biri de plastik çocuk oyun gruplarıydı. Bu alan çok bakirdi ve sadece ciddi birkaç firma vardı. Biz de bir yıl önce çocuklar için plastik oyun grupları üretimine başladık.

Ürettiğiniz bu grupların alıcıları kim?

- Bu oyun gruplarının en iyi müşterisi McDonald's işletmeleri. Onların istekleri doğrultusunda özel kalıplar yaptık. Amerikalılar gelip oyun kalıplarını gördü ve onayladı. Şu anda Türkiye'deki bütün McDonald's restoranlarının oyun grubu üreticisiyiz. McDonald's, Türkiye'deki restoranlarına kurduğu oyun gruplarının büyük bölümünü daha önce ABD'den ithal ediyordu. Birkaç kez de yerli firmalarla çalışmışlar, ama şimdi onları da söktürüyorlar çocuk güvenliğine uymadığı için. McDonald's, çocuk güvenliğine çok önem veriyor. Oyun gruplarının, temizliği, bakım ve onarımını da biz yürütüyoruz.

McDonald's için bugüne kadar kaç oyun grubu kurdunuz?

- Yedi aydır McDonald's için çalışıyoruz. Bugüne kadar onun üzerinde McDonald's için özel oyun grubu McPlay yaptık. Önümüzdeki iki ay içinde 10 yeni oyun grubu daha kuracağız. Sanırım yıl sonuna kadar 100 yeni oyun grubu kuracağız McDonald's için.

McDonald's için başka ürünleriniz olacak mı?

- Evet, McDonald's'a çocuklar için plastik top havuzları önerdik. Halen McDonald's top havuzlarının altı branda. Küçük çocuklar içine girince tuvaletlerini yapabiliyor. Bu da kokuya yol açıyor. Bizim önerdiğimiz plastik top havuzları ise toplar içindeyken sık sık yıkanabilecek. Yıkama işleminden sonra sular akıp gidecek ve top havuzundaki toplar havalandırma sistemiyle kuruyacak.

McDonald's, diğer ülkeler için de sizden mal alacak mı?

- Hedefimiz bu. Çünkü Türkiye'ye bakan McDonald's bütün Batı Avrupa, Macaristan, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Türk Cumhuriyetleri'ni kapsıyor. Bunun dışında Bolivya, Mısır ve ABD'den de oyun grubu için talepler geliyor. Şu anda Kıbrıs ve Bulgaristan'a ihracatımız var. Rusya'ya da top havuzu göndereceğiz.

Ürettiğiniz çocuk oyun gruplarının fiyatları nedir?

- Oyun grubunu McDonald's işletmeleri ABD'den 18-20 bin dolara alıyordu. Biz 8-13 bin dolara veriyoruz. En az beş yıl garantimiz var. Bozulan parçaları lego misali değiştirebiliyoruz.

MAHMUT NEDİM METOZADE

Işın Plastik Genel Müdürü Mahmut Nedim Metozade, 1961 İstanbul doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu. Ortaokul yıllarından itibaren Eczacıbaşı Basketbol Kulübü'nde basketbol oynamaya başladı. Üniversite yıllarında A Takımı'nda profesyonel basket oynadı. 1984'de üniversiteden mezun olduktan sonra Termas A.Ş.'de klima santral şefi olarak çalıştı. 1985'de Termomak adıyla proje mühendisliği hizmeti veren ve dekoratif villa merdiveni üreten ilk şirketini, arkasından Isıser adıyla ikinci şirketini kurdu. 1990 yılında ise bir arkadaşıyla birlikte bugünkü şirketi Işın Plastik'i kurdu.

Hurda lastikten kauçuk taban üretiyor

McDonald's için çocuk oyun grupları altında kullanılan kauçuk tabanları da üretiyorsunuz.

- Burada hurda otomobil lastiklerini kullanıyoruz. Hurda oto lastiklerini renklendirilmiş özel bir kauçuk maddesiyle yapıştırıyoruz. Bu kauçuk tabanlar çocukların düşmesi esnasında belli bir toleransı sağlıyor. Çocukların incinmelerini önlüyor. Oyun gruplarının altında kauçuk taban kullanılması, Avrupa ve Amerika'da zorunlu. Biz de McDonald's'larla başladı kullanılmaya. Kauçuk taban üretimi, McDonald'ın şartıydı. Bugüne kadar yurtdışından yüksek fiyatlara ithal ediyorlardı, artık dörtte bir fiyata bizden alıyorlar. Biz bunu Türkiye'de parke taşı formunda üretiyoruz. Bu ürünümüz 1.5 ay içinde piyasaya da sunulacak. İleride yurtdışına da ihrac etmeyi düşünüyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları