Nicole’un ikizlerinden kime ne?

Ayrı bir kültürden geldiğim için kadınların hamilelik sürecinde ilginç gösteriler sergilemesine bir türlü alışamadım.

Amerika’nın çeşitli kesimlerinde bebek bekleyen kadınların bahar-yaz aylarında kısa kesimli gömlek veya tişörtler giyerek şişkin karınlarını teşhir merakını, kumaş üzerine göbek çukurunun güneyini işaret eden ok çizdirdiklerini, anlamlı mesajlar yazdırdıklarını hayretle izledim. Yalnızca Amerikalılara özgü sandığım bu davranışın Avrupa’ya da sıçramış olduğu ilk kez dikkatimi çekti.

GENÇ çift, Grand Central istasyonu kapısında şaşkın şaşkın etrafa bakınıyor. Turist oldukları, erkeğin omuzuna asılı kamera, kumral kadının elindeki New York haritasından belli. Üstelik sabah trafiği müdavimlerinin aksine telaş içinde değiller. İstasyon kalabalığı, Haydarpaşa Garı’na taş çıkartacak kadar yoğun. Kapılarından akın akın insanlar caddeye çıkarken bir o kadarı da içeri giriyor.

Karşı kaldırıma geçmek için yeşil ışığı beklerken kumral kadın bana doğru dönüyor. Şort pantolonu üstüne inen beyaz tişört karın nahiyesindeki tümseği daha belirgin gösteriyor. Gözlerim tişörtünde şiir örneği kısa birkaç satıra takılıyor: ‘Adım Nicole. Jasper’la (yanındaki erkek olsa gerek) ikizlerimiz Michel ve Damien’in gelişini bekliyoruz. Onlarla buluşma tarihimiz Eylül 2005.’ Tişörtte yer kalsa belki de nasıl çocuk yaptıklarını da anlatacaklar. Not defterime süratle not düşüyorum.

*

AYRI bir kültürden geldiğim için kadınların hamilelik sürecinde bu tip gösteriler sergilemesine bir türlü alışamadım. Amerika’nın çeşitli kesimlerinde bebek bekleyen kadınların bahar-yaz aylarında kısa kesimli gömlek veya tişörtler giyerek şişkin karınlarını teşhir merakını, kumaş üzerine göbek çukurunun güneyini işaret eden ok çizdirdiklerini, anlamlı mesajlar yazdırdıklarını hayretle izledim. Yalnızca Amerikalılara özgü sandığım bu davranışın Avrupa’ya da sıçramış olduğu ilk kez dikkatimi çekti.

Kadınların hamile kalması bir doğa kanunu. Hamilelik olmasaydı ben bu satırları yazamayacağım gibi siz de gazete okuma fırsatı bulamayacaktınız. Ama Nicole’ün ikizlerinden bana ne? Kime ne? Yaratıklar aleminde ’Homo sapiens’ denen insanoğlunun yıllık global nüfus artışı 80 milyon civarında. Her gün yüzbinlerce kadın hamile kalıyor. Anne adayları için mutlu bir olay bu. Gene de şişkin karınların bir başarı ödülü kazanmışçasına toplumla paylaşılması bir garip. Estetik açıdan cezbedici yönü de yok. Göze hoş gelmeyen bir manzara bu

*

HER konuda olduğu gibi bu konuda da farklı düşünenler var. Yakın geçmişte aktris Demi Moore, manken Cindy Crawford’un hamileliklerinin son ayında çektirdiği çıplak fotoğrafların yayımlandığı dergiler, yüksek tirajlar kazandı. İlginin kökünde, toplumun belirli bir kitlesinin şöhretlerin yaşamına yönelik merakı yatıyor.

Sinema ve eğlence dünyasının şöhretlerinin doğurdukları çocuklarının ilk resimlerine bazı dergilerin milyon dolara yakın para ödeyerek yayım hakkını satın almaları da bilinmeyen bir şey değil. Kundağa sarılı yeni doğmuş iki bebeğe baksanız hangisinin belediyede kayıt memuresi Mary’nin, hangisinin Oscar ödüllü Gwyneth Paltrow’un çocuğu olduğunu söylemeniz mümkün değil.

Bu konuya değinmeme, sıcak günlerin geri geldiği şu sıralar kadınların sereserpe sokaklara dökülmesi sebep oldu. Caddeler, sokaklar muhayyeleye yer bırakmayan giysiler içindeki kadınlarla dolu.

*

NEW YORK’un son bir haftadır ağustos sıcağına girmesiyle kente turist akımı da başladı. Oteller yaz tarifesi diye fiyat artışına yönelirken lokantalarda yer ayırtma güçlüğü baş gösterdi. Popüler müzik gruplarının yaz boyunca kapalı salon ve açık hava konserlerinin biletleri şimdiden karaborsaya düştü.

New York’un bu yıl son on senedir turizm gelirlerinde rekor meblağa ulaşması bekleniyor. 2003’e kıyasla geçen yıl yüzde onbir ziyaretçi artışının 2005 sonunda yüzde 20’ye çıkacağını belirten Belediye Başkanı Michael Bloomberg, ‘Kültürel etkinliklerde zenginliğin yanısıra New York’un Amerika’nın en güvenli şehri olması turist akımının başlıca nedeni’ diye konuşuyor.

*

RESMİ kayıtlara göre 2004 yılında New York’a gelen yabancı turist sayısı 5.3 milyon. Kişi başına 1132 dolar harcayan yabancıların kent ekonomisine katkısı altı milyar dolar. Buna karşın Amerika’nın 49 eyaletinden gelen yerli turist sayısı 35 milyon. New York’ta harcadıkları para ise ancak 9 milyar dolar.

Yabancı turistlerde 970 bin ile ilk sıradaki İngilizleri, 750 bin ile Kanadalılar, 350 bin ile Japonlar, 310 bin ile Almanlar, 250 bin ile Fransızlar takip ediyor. Yapılan ilk araştırmalara göre bu yıl yerli ve yabancısıyla 45 milyon kişinin New York’u ziyaret edeceği ifade ediliyor.

Tatil ve gezi için New York’u niye seçtikleri sorulan Avrupalı ve Uzakdoğulular, ‘Oteller pahalı, lokantalar da öyle ama doların euroya karşı zayıflığı açığı kapatıyor. Ayrıca Gucci’den Armani’ye Avrupa’nın marka firmalarının ürünleri New York’ta çok daha ucuz. Amerikan modasına hakim spor giyim ve diğer malzemeler, başka yerlerde ateş pahası. New York’un dinamizmi ise hiçbir kentte yok’ diye yanıt veriyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları