Newyork Newyork

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Kadın mı, meta mı

İLKİN topuklara inen gece elbiseleriyle sahneye çıktılar. Las Vegas Hilton'un balo salonunu dolduran kalabalık karşısında 50 kadın güzellik yarışmasını andıran dekor önünde etrafa gülücükler dağıtarak yürüdüler.

19'dan 50'sine merdiven dayamış kadınlar geçerken ön sırada oturan bir ana-kız sürekli notlar alıp yarışmacılara puanlar verdiler.

Fox Tv'nin ülke çapındaki benzeri görülmemiş canlı yayınının baş aktörü Rick Rockwell adlı bir emlak yatırımcısıydı. Californialı Rick'in ‘‘Bir mültimilyonerle kim evlenmek ister?’’ şeklinde Fox Tv kanalıyla yaptığı duyuru üzerine kendisine başvuran binlerce kadın arasından seçtiği 50'sini Las Vegas Hilton'a davet etmişti. Zengin Rick, eş seçimini Amerikan halkı önünde yapacağını, kimliği kalbini çelen kadını seçene kadar gizli tutacağını bildirmişti.

Milyoner koca peşindeki kadınların geçidi sırasında özel bir locada oturan Rick Rockwell'in arkadan gölge görüntüsü ekrana geldi. Daha sonra Rick'in annesi ve kızkardeşi ile bir grup arkadaşı eleme geçidinde adaylara verdikleri puanları bekar emlakçının locasına gönderdiler.

Program takdimcisi Jay Thomas, Rick'den gelen yazılı talimat üzerine tuvalet üzerinde numara taşıyan kadınlar arasından 10'unu ikinci tur için ayırdı. Bu kez 10 kadın tek parça, bikini, sarong tipi seksi mayoları içinde yeni bir gösteri yaptılar. Jay Thomas adaylara ‘‘Kocanın cebinde bir kadının telefon numarasını bulursan ne yaparsın? Çocuk ister misin?’’ gibi sorular yöneltti. Mültimilyoner Rick suya sabuna dokunmaz yanıtları dinledikten sonra beş kadını finale seçti. Bu kez gelinlik giyerek geldiler. Son turda Darva Conger adlı kadın ‘‘Senin dostun, sevgilin ve ortağın olacağım. Benimle hiç sıkıntı çekmeyeceksin’’ diye konuşunca emlakçı aradığı kadınını bulduğunu anladı. Sahneye çıkarak 5 finalist arasında orta yaşlı sarışın bir kadının önüne geldi. Heyecandan yaprak gibi titreyen Darva'ya ‘‘Benimle evlenir misin?’’ dedi. Körfez Harbi'nde hemşirelik yapmış Darva ekranlardan milyonlarca Amerikalı gibi ilk kez gördüğü emlakçiye ‘‘Evet’’ deyince önceden getirilen bir hakim karşısında nikahları kıyıldı.

Şovu izledikten sonra gözümde Amerika'da erkek-kadın eşitliğini savunan hareketin öncüsü, madeni doların üstünde resmi olan Susan Anthony ile diğer ünlü feministlerden Betty Frieden, Kate Millet, Gloria Steinem ve Germaine Greer canlandı. Bu şovu seyretmiş olsalar acaba ne düşünürlerdi? Toplumda kadınların seks oyuncağı muamelesi görmesinden yakınan aydın feministler dişiliği para terazisine vuran hemcinslerini nasıl savunurlardı?

Fox Tv'nin 23 milyon kişinin seyrettiğini açıkladığı program iğrenç bir şovdu. Bana 1001 Gece Masalları'nda esir pazarlarını, tüller içinde açık artırmaya çıkarılan çaresiz kızların en yüksek parayı veren yaşlı erkeklere satılışını anımsattı. Oysa lider ülke özgür, refah düzeyi zirvede, kadın pazarlaması yasadışı. Ama ortaya zengin bir Amerikalı çıkıyor ‘‘Mültimilyoner ile kim evlenmek ister?’’ deyince binlerce kadın peşine düşüyor. Üstelik gönüllü olarak.

Meselenin özünde Amerikalı kadının koca bulmakta zorlanması mı yoksa milyoner eşi olmaya özenti mi yatıyor bilmiyorum. Bana kalırsa milyoner birine yamanmak daha ağır basıyor. Milyon doların cazibesi öylesine dayanılmaz ki, bu kadın ordusu şekli şemalini görmediği, huyunu suyunu, mesleğini karakterini bilmediği erkeğin ‘Seni seçtim’ dediğinde nikah defterine imza atacak kadar gözünü döndürmüş. Görücü usulü evlilik dahi daha sağlıklı Rick ile Darva'nın evliliğinden.

Kadın mal mı, meta mı tartışmasının yeniden açılması lazım. Ünlü şarkıcı Bobby Darin'in yazıp seslendirdiği ‘‘If I were a carpenter...’’ (Marangoz olsaydım benimle evlenir miydin, benden çocuk yapar mıydın?) diye başlayan şarkısı şimdi dilime takılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları