Türkiye'nin en iyi köşe yazarları en güzel köşe yazıları ile Hürriyet'te! Usta yazarlar ve gündemi değerlendiren köşe yazılarını takip edin.

‘Ne yani Türklere kart tavuk mu yedirelim?’

80 gün yerine 45 günlük beslenme süresi sonunda kesildikleri için Türk tavuklarının tatsız olduğunu savunan CarrefourSa yetkililerine yanıt, Banvit’ten geldi.

80 gün beslenme süresinin tavukları kartlaştırdığını savunan Banvit Genel Müdür Yardımcısı Ömer Görener, ‘Fransızların tadını ve aromasını beğendiği kart tavuk, Türklerin damak tadına uygun değil’ dedi.

FRANSA’daki mağazalarında satışa sunduğu ‘bio ürünleri’ Türkiye’ye de taşıyan Carrefour’un, 80 gün yerine, 45 gün beslenen Türk tavukları için başlattığı ‘tatsız mı?’ tartışması, büyüyor. 80 gün beslenme süresinin tavukları kartlaştırdığını savunan Banvit Genel Müdür Yardımcısı Ömer Görener, ‘Gurme konusunda dünya lideri olan Fransızların tadını ve aromasını beğendiği kart tavuk, Türklerin damak tadına uygun değil’ dedi.

Yaşlı hayvanlardan elde edilen etlerde koku ve aromanın da arttığına dikkat çeken Görener, ‘Biz Türk tüketicileri, kesinlikle kokulu, aroması yüksek etleri tercih etmiyoruz. Bu sadece tavuk için geçerli değil, aynı zamanda aroması yüksek olan koyun yerine kuzuyu, keçi yerine oğlağı, sığır yerine de dana etini seviyoruz. Bu da, kart olan etlerin aromasının, Türklerin damak tadına uymamasından kaynaklanıyor. Bu etler, ağır kokularının yanı sıra, kart oldukları için ağızda sakız gibi çiğnenmek zorunda kalınıyor’ dedi.

TÜRKLER SEVMİYOR

Bunu bir örnekle de açıklayan Ömer Görener, ‘Eskiden piliç yoktu ve kart tavuk yenirdi. Önce bir saat kaynatılır, sonra da bir saat fırında pişmesi beklenirdi. Bazıları, ‘nerede o eski tavuklar?’ diye düşünebilir. Ancak, artık Türk tüketicileri, körpe ve kuvvetli aroması olmayan etleri tercih ediyor. Fransızlar ise 80 günde yetiştirilen, kemiği bol, aroması kuvvetli ‘Label Rouge’ adı verilen kırmızı etiketli tavukları, 2-3 kat daha fazla bedel ödeyerek alabiliyor. Ancak, gurme konusunda dünya lideri olan Fransızların tadını ve aromasını beğendiği bu tavuklar, Türklerin damak tadına uymuyor’ yorumunu yaptı.

Önümüzdeki aylardan itibaren Türkiye’deki mağazalarında da bio tavuk ve tavuk ürünlerinin satışına başlayacak olan CarrefourSa, Türkiye’de gerçekleştireceği üretimde, Fransız yöntemini uygulayacak. Bu üretimde, Türkiye’deki 45 günlük standart yetiştirme süresini, 80 güne çıkaracak. Ayrıca, kümes tipi üretim tarzı yerine, bahçe tipi üretim tarzını uygulayarak, tavukların doğal ortamda beslenmesini sağlayacak. Bu yöntemde, doğal ortamda beslenen tavukların enerji tüketimi artacağı için büyüme hızı düşecek. Böyle olunca da, beslenme süresi, 45 günden 80 güne çıkacak.

ABD’DE DEĞİŞİYOR

Tavukların kesimden önceki yetiştirme süresi, ülkeden ülkeye değişebiliyor. Bu da, damak tadı ve yetiştirme tarzından kaynaklanıyor. Fransa’da 80 güne çıkan besleme süresi, Japonya ve ABD’de 56 günü buluyor. Ancak, Amerika’nın en büyük üretici firmalarından Tyson, bu süreyi Fransa’da olduğu gibi 80 güne kadar çıkarabiliyor. Bu yetiştirme sürelerindeki fark, tavukların kesim ağırlıklarını da etkiliyor. Türkiye’de 45 günde yetişen tavuklar, 2 kilo 200 grama ulaştığında kesilirken, bu Amerika ve Japonya’da 2 kilo 600 grama ulaşabiliyor.
X