Nataşa bavulunda neler saklı acaba?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kiev

Ukraynalı Nataşalar Türkiye'nin devamlı müşterileri arasında.

1996'da 412 bin, geçen yıl 306 bin Ukraynalı turist Türkiye'yi ziyaret etti. Bavullarında daha doğrusu tonlarca kolide bir-bir buçuk milyar dolarlık eya ile ülkelerine geri döndü.

TIR'larla ölçülen bu kayıtsız ticaret hacmi tahminden biraz daha az veya çok olabilir.

Ama çok daha fazla kafa yormaya ihtiyaç gösteren soru ortadadır.

Ukraynalı Nataalar milyarlarca doları nereden buluyor?

***

Ukrayna son yıllarda hiperenflasyon ve ekonomik küçülmeyi birlikte yaadı. Temel gıda maddelerinde be yıllık fiyat artı hızı 100 bin kata ulatı.

Ukrayna İstatistik Enstitüsüönün hesaplarına göre ülke nüfusunun dörtte üçünü oluturan 38 milyonluk bölümünün yıllık geliri 300 dolardan düük. Her 20 çalıan aileden 19'u zorunlu ihtiyaçlar için gerekli bütçenin bete birinden az kazanıyor.

örnek açısından, Ukrayna'da en yüksek maaı yabancı havayolları ödüyor. O da ayda 138 dolar.

özetle Ukrayna'daki resmi ekonomiye kayıtsız sektörler de eklense, bavul ticareti parasının kaynağını bulmak zor gibi gözüküyor.

***

Paris'te faaliyet gösteren ve dünya uyuturucu trafiğini izleyen OGD isimli ajansın tespitlerine göre Ukrayna giderek afyon, eroin ve kokainde transit ülke haline geliyor.

Değişik adreslerden Ukrayna'ya ulaan uyuşturucu bu ülkeden iki yoldan Avrupa ve ABD'ye sevk ediliyor. 1) Balkan rotası 2) Orta Avrupa rotası...

örneğin üç yıl önce çek Cumhuriyeti'nde yakalanan 4.5 ton mariuannanın son çıkış adresi Ukrayna'nın Odessa yakınlarındaki küçük bir Karadeniz limanıydı. Ancak araştırma uyuşturucunun Nijerya'dan yüklendiğini ve son alıcının Hollanda'da beklediğini ortaya koydu. Uyuşturucu partisi yakalanana kadar be ülkenin sınırını aşmıştı. Aynı uyuşturucu rotası haritalarına göre Türkiye ile Ukrayna arasında yoğun ve çift taraflı trafik yaşanıyor.

***

Yoksul Ukraynalı Nataaların bavullarını Türkiye'den doldurup ülkelerinde yüksek fiyatla satarak bir buçuk milyar dolarlık ticaret hacmi yaratacağından kuşkuluysak...

Ukraynalı Nataşaların alıveriş borcunu, Türkiye'deki hizmetleri ile ödediklerine inanacak kadar saf değilsek... Geriye tek ihtimal kalıyor...

Türkiye-Ukrayna ticaretinde para edecek baka mallar el değiştiriyor.

Yoksa uyuşturucu olmasın...













Yazarın Tüm Yazıları