Müzelik plaklar depolara gidiyor

1952 yılında 50 wattlık bir verici ile iki odalı küçük bir dairede yayın hayatına başladı. Günde iki saatlik yayından Türk halkında bulduğu karşılıkla, kesintisiz yayına geçti.

Haberin Devamı

Bugün hala, 80’li yıllarda TRT’nin yasakladığı her sanatçıya, her şarkıya bir bir kapılarını açmasıyla anılır.
Bu yönüyle Türk müzik tarihine damgasını vuran Polis Radyosu, tarihi Anıttepe Stüdyoları’ndan çıkartılarak 100 metrekarelik bir odaya gönderiliyor. Üstelik 10 binin üzerinde tarihi plağın bulunduğu arşiviyle birlikte... Arşivin ne olacağı ise meçhul.

APAR TOPAR TAŞINIYOR

60’a yakın emniyet personelinin görev aldığı ve polisin vatandaşa ulaşmada en önemli halkla ilişkiler faaliyeti olarak da değerlendirilen Polis Radyosu’na taşınması için bugün tanınan süre doluyor.
Teknik imkansızlıklar nedeniyle yayınlarını sonlandıracak olan Polis Radyosu’nda görev yapan Emniyet mensuplarını en çok üzen konuların başında ise, gözü gibi baktıkları tarihi plakların Anıttepe’deki arşivden alınarak, depolara kaldırılacak olması geliyor.

Haberin Devamı

10 BİNİN ÜZERİNDE PLAK

Polis Radyosu arşivinde, büyük bir kısmını sanatçıların imzalayarak kendi elleriyle teslim ettikleri 4 bin 200 longplay (büyük plak), 7 bin 360 adet 45’lik (küçük plak), bin 100 adet de taş plak bulunuyor. Bunun yanı sıra, yılların kayıtları, radyo yayıncılığında bugün kullanılmayan ama tarihi eser olarak nitelendirilebilecek teknik ekipmanlar da, plaklarla birlikte bugün depoların yolunu tutacak.

BİR MASA BİR MİKROFON

Radyonun arşivine sağlıklı bir şekilde sahip çıkabileceği ve daha uygun şartlarda yayın yapabileceği bir ortama taşınabilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde birçok kişi çaba göstermiş ama, Genel Müdürlüğün kararı değişmemiş. Hatta, iddiaya göre radyo yöneticilerine “Alt tarafı bir radyo yayını. Koyarsınız bir masa, bir mikrofon yaparsınız yayınızı” gibi bir ifade kullanılmış.

AKUSTİĞE UYGUN DEĞİL

Radyo’nun kurucularından olan ve Anıttepe stüdyolarının yapımında aktif görev üstlenen Yüksek Frekans Uzmanı Şafak Tomruk, “Taşınılması düşünülen kısım, 6 katlı bir devlet dairesinde bulunuyor, yüzlerce personel girip çıkıyor ve radyo için planlanmış uygun akustiğe sahip bir bina değil. Böylesi bir ortamda radyo yayının yapılması mümkün değildir” diyor.

Haberin Devamı

ŞİMDİ DE ONLAR SAHİP ÇIKTI

TRT tarafından 80’lerde yasaklanan ve Polis Radyosu’nun o dönem sahip çıktığı sanatçılar da bugün kapanma noktasına gelen Polis Radyosu’na destek vererek sahip çıktı. Tarihi plaklarını imzalayarak yıllar önce kendi elleriyle Polis Radyosu’na teslim eden sanatçılar bakın neler söyledi:

Müzelik plaklar depolara gidiyor
ÜNLÜ İSİMLER NE DEDİ

Yazarın Tüm Yazıları