Mutluluğa giden 6 milyar yol var

Mutlu olmak arzusu ile yanıp tutuşuyoruz. Daha çok, daha kolay ve daha hızlı mutlu olmanın çarelerini arıyoruz. Bunun nedeni sadece bir cümlede gizlidir: "Mutsuzluğu ve ona bağlı sağlık sorunlarını son yıllarda daha çok yaşıyoruz."

MUTLULUK bir hayat biçimidir ve mükemmel hayata yolculuktur. Böyle bir hayat var mı? Varsa eğer, mutluluk o hayatın ulaştığı son noktada mıdır sorusu ile çok sık karşılaşırız. Margeret La Runbeck sizi hemen yanıtlıyor: "Mutluluk varılması hedeflenen bir durak değil, bir seyahat biçimidir." Mükemmel hayata yolculuk, sadece sağlığa veya mutluluğa giden bir yol değildir.

HENÜZ TARİFİ YOK

Mutluluk ve mutlu olmaya ilişkin ciddi bir bilgi birikimimiz var. Mutlu olmak üzerine yazılmış çok sayıda romana, şiire, makaleye, şarkıya, türküye, senfoniye sahibiz. Mutluluğun moleküler ve hücresel temellerinden bile haberdarız. Mutluluk kimyasallarından (serotonin ve dopamin), hormonlarından (endorfinler) faydalanmaya çalışıyoruz. Ama diğer taraftan mutluluğun neyi ifade ettiğini, ne anlama geldiğini bile henüz yeteri kadar bilmiyoruz. Yanıtlanması en zor sorular şunlardır:

Mutluluk, mutsuzluğun karşıtı mıdır? Mutluluk bir ilaç, mutsuzluk bir hastalık mıdır? Mutsuzluk eğer bir hastalıksa toplumsal, bulaşıcı veya kalıtsal mıdır?

MUTLULUĞU ’YAPMAK’

Hayatımız bir yeniden yapılanma sürecidir. Yeniden yapılanma doğumla başlamakta ölene kadar da sürmektedir. Yeniden yapılanan şeyler sadece hücrelerimiz veya hücresel organcıklarımız değildir. Düşüncelerimiz ve hislerimiz de (sevgi, düşmanlık, hüzün ve kederlerimiz) sürekli yeniden yapılanma halindedir. Bu yeniden yapılanmadan mutluluk da nasibini alır. Bizi mutlu eden şeyler veya bizi mutluluğa götüren nedenler sürekli olarak yeniden yapılanır. Eğer yolculuğunuzu "mükemmel bir hayata seyahat" olarak planlamış ve korkudan, öfkeden, kinden uzak bir koltuk kapmışsanız, mükemmel hayat yolculuğunuz daha rahat olacaktır.

KEPENK KAPATAN İNSAN

Mutsuzluk hastalıkları, günümüzün en önemli sağlık sorunlarıdır. Umut ve mutluluk, insanların en büyük özlemleri haline gelmiştir. Bunalmış, yıkılmış, kepenk kapatmış, küsmüş, darılmış insanlar artıyor. Bunların çok azı yoksul ve eğitim düzeyi düşük insanlar. Mutsuzluk salgını, eğitimli ve varlıklı insanlar arasında daha hızla yayılıyor. Daha hızlı kök salıp daha kolay boy atıyor.

MUTLULUĞUN KÜLTÜRÜ

Çare yeni bir "mutluluk kültürü" ve arayışını oluşturmak, mükemmele giden yolculuğu yeniden planlamaktadır. Hayatı basitleştirmekte, ağırlıklarından uzaklaştırıp hafifleştirmektedir. Detokslanmış, toksinlerinden temizlenmiş sade, yalın bir hayata yöneliştedir. "Sevinç, ruhun mükemmel duruma geçişidir" diyor bir düşünür. Sevinç ruhun yeniden dirilmesi, pencerelerini açıp içine temiz ve taze havayı yeniden çekmesidir. Hevesi, arzuyu yeniden ateşlemesidir. Mutlu olmak için hevese, arzuya ve huzura daha çok ihtiyacımız var.

Unutmayın! Mutluluk, beden ruh ilişkisinin yeniden örgütlenmesidir. Bedenin ruha, ruhun bedene güvenmesidir. Kopukluk ve küskünlüklerin giderilmesi, beden ve ruhun birbirine yeniden sarılıp sevişmesidir. Mutluluk mükemmel hayata yolculuktur.

BİR SÖZ

Mutluluğu ararken yapılacak en iyi egzersiz kendini tanımaktır. Mutlu olmayı bekleyen herkes bunu kendisi başarmalıdır. Çünkü dünyada 6 milyar insan ve mutluluğa giden 6 milyar yol vardır.

(Stefan Klein)

Mutsuzluk hastalıkları günümüzde yaygınlaşıyor

Doğal yapısını bozup yeniden yarattığımız zor bir dünyada yaşıyoruz. Dünyayı biraz sentetik, plastik, biraz hormonlu, antibiyotikli ve genetiği ile oynanmış bir yer haline getirdik. Bu yeni dünyanın başlıca sorunu "mutsuzluk salgını"dır ve bu sorun sağlığımızı tehdit eden en önemli etkenlerden biridir. Mutluluğumuza önem vermiyor, onu korumuyor, büyütmüyor, fark etmiyoruz. Bunun bedelini ise yeni ve kendi icadımız hastalıklarla ödüyoruz: Depresyon, panik bozukluk, akut anksiyete, anoreksiya nervoza, reflü özafajit, mutsuz bağırsak sendromu, nörodermitis, bu hastalıkların en sık görülenleridir. Mutsuzluğun neden olduğu bu hastalıklar bir salgın hızı ile batıdan doğuya doğru yayılıyor. "Major depresyon"un gelecek yılların en sık görülen hastalıklarından biri, belki de birincisi olacağı belirtiliyor. Depresyon 21. yüzyılın veba salgını olabilir diye korkanlar bile var.

UNUTMAYIN

Mutlu insanlar

Daha az hasta oluyor

Daha hızlı iyileşiyor

Daha çok yaşıyor

Daha çok üretiyor

Daha yaratıcı, hoşgörülü, affedici, yardım edici oluyor.

Sorunları daha az, problemlerini daha kolay çözüyor, daha az sorun üretiyor

Yetenekleri ve olanaklarıyla daha kolay yüzleşiyorlar.

SARILMAK

Yazarı bilinmeyen bu cümleler bizlere bir ilişkide fiziksel temasın ne denli önemli olduğunu hatırlatıyor.

"Sarılmak iyi bir şeydir: Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir; depresyonu uzak tutar, stresi azaltır, uykuyu getirir, insanı canlandırır, gençleştirir ve hiçbir olumsuz yan etkisi yoktur. Sarılmak tamamen doğal ve organiktir. Tarım ilacı, koruyucu ve yapay madde içermez ve yüzde 100 yararlıdır. Sarılmak mükemmeldir. Oynak parçaları bulunmayan, tükenen pilleri yoktur, düşük enerji tüketimi ve yüksek enerji kazanımı vardır, enflasyon-geçirmezdir, şişmanlatmaz aylık ödemeler ve sigorta gerektirmez, hırsızlara karşı korunaklıdır, vergiden muaftır, çevreyi kirletmez ve tabii ki bütünüyle geri dönüştürülebilir." (Steve Goudier’den alınmıştır)
Yazarın Tüm Yazıları