Müthiş itiraf

UEFA'nın resmi bir yayınında FIFA Hakem Komitesi Üyesi, Dünya Kupası Hakem Yönetmeni ve UEFA Hakem Komitesi Başkanı Volker Roth'un yazısını hayret ve ibretle okudum.

İlk Brezilya-Türkiye maçında Koreli hakemin verdiği penaltı için Roth şöyle yazıyordu: ‘‘Dünya Kupası'ndaki ilk olay, 2-1 biten Brezilya-Türkiye maçında oldu. Türkiye aleyhine verilen penaltı, televizyon görüntülerinden kesinlikle tespit edildiğine göre, yanlış bir karardı. Çünkü olay ceza sahası dışındaydı. Ancak Türk oyuncuya verilen kırmızı kart pozisyon gereği doğruydu. Yardımcı hakemin orta hakemi faulün yapıldığı bölge konusunda ikaz etmesi gerekirdi. Yardımcı hakem neden bunu yapmadı hala hayret içindeyim.’’ İşte Dünya Kupası'nın hemen başında günlerce konuşulan bu olayın gerçek şeklini UEFA Resmi Bülteni'nde en sorumlu kişi açıklıyordu.

Hakem hataları dün vardı, bugün de var, yarın da olacak. Ancak önemli olan Roth'un yaptığı gibi cesurca hatayı kabul edip bunun asgariye indirilmesine çalışmaktır.

Türkiye’de bu yok

Ülkemizde sorumlu hakem yöneticileri bu hataları kabul etmiyor. Sorun burada. Son olarak İsmet Arzuman'ın Ortega'ya çalmadığı penaltı düdüğü sonucu olayların çıktığını MHK kabul etseydi, Fenerbahçe seyircisiz maç oynama cezasını almayacaktı. MHK, bağnaz bir şekilde hakemin kararına uydu ve haksız bir şekilde bir kulübün maddi ve manevi ceza görmesine seyirci kaldı. Bu hakem ise dürüstlük ve hakem onuru üzerinde tüm meslektaşlarına yara aldırdı.

Servet beyannamesi

Hakemlerin servetlerini açıklaması konusunda yazarımız Erman Toroğlu doğru bir öneride bulundu. Hakemlerin servet beyanına tabi tutulması gerekiyor. Hakemlerin futbol yıldızlarından farkı kalmadı. Sansasyonel hatalar yaparak gündeme oturuyorlar, böylece yan işlerden büyük para kazanıyorlar. Mafyanın futbol maçlarının sonuçları üzerine yurt dışında oynattığı müşterek bahislerde insanların trilyonlar kazanabileceği ortada. Bu konuda bazı hakemlerin davaları devam ediyor. MHK Başkanı'nın iki Kıbrıs seyahatindeki olayları Lefkoşa'da herkesin ağzında. Dilin kemiği yok.

Öyle ise hakemlerin servet beyanında bulunmaları en doğal yöntem olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları