Mustafa Kutlay: Türk telefonu Kaan'a dünya dizayn ödülü

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Türkiye'de Samsung ve Nokia gibi cep telefonu firmalarının distribütörlüğünü yapan Başarı Elektronik tarafından üretilen Kaan adlı DECT telefon, dünyanın en büyük teknoloji fuarı CeBIT'te 2000 Yılı Ürün Tasarım Ödülü'nü aldı. Böylece, ilk kez bir Türk firmasının teknoloji ürünü, Ericsson, Philips ve Siemens gibi dünya devlerinin arasından sıyrılarak CeBIT'2000'deki ‘‘Dünyanın En Başarılı Endüstriyel Tasarım Sergisi’’nde tanıtıldı.

Tamamen Türk mühendisleri ve çalışanları tarafından tasarlanıp geliştirilen Kaan 901 DECT, 102 gram ağırlığı ile en hafif DECT telefon ünvanına sahip bulunuyor. Kaan 901. standart telefon özelliklerinin yanısıra bebek izleme, hesap makinası, dijital telesekreter, alarmlı saat gibi özelliklere de sahip.

CeBIT'2000'de Başarı Elektronik tarafından kurulan stantta da tanıtılan Kaan 901 DECT, 90 saatlik bekleme ve 6 saat de konuşma süresine sahip. Açık alanda, 300 metreye kadar kesintisiz iletişim imkanı veren Kaan 901 DECT, Başarı Elektronik'in Ankara'daki tesislerinde üretiliyor.

1 MİLYON ZİYARETÇİ

63 ülkeden 7 bin 800 firmanın katıldığı Hannover'deki CeBIT'2000, yarın sona eriyor. Bu yıl 1 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefleyen fuarda, iletişim teknolojileri ön plana çıktı. Önceki yıllarda, mobil telefonları tek bir salonda toplayan fuar, bu yıl GSM ve DECT telefonları iki ayrı salona böldü.

Türkiye, bu yıl CeBIT'te en zayıf kalan ülkelerden biri. Önceki yıllarda 20'nin üzerinde firma ile temsil edilen Türkiye, bu yıl fuara sadece 9 firma ile katılıyor. Bunlardan 6'sı, İstanbul Maden ve Metal ihracatçıları Birliği (İMMİB) çatısı altında tek bir stantta yer alırken, Başarı Elektronik, Vestel ve Time kendi stantları ile ürünlerini dünya vitrinine çıkartıyor.

WAP GÖSTERİSİ

Cep telefonu üreticileri, internet bağlantısı sağlayan WAP (kablosuz iletişim protokolü) teknolojisi ile donattıkları en yeni ürünleri sergiliyorlar. Cep telefonlarının yanısıra, cep telefonu hatları üzerinden iletişim sağlayan taşınabilir bilgisayarlarla birlikte, bu yıl CeBIT, tam anlamıyla WAP'ın gövde gösterisine döndü.

CeBIT'te dikkat çeken diğer ürünler ise, yeni bilgisayar işlemcileri. Intel'in en büyük rakibi AMD, 1.5 gigahertzlik, dünyanın en hızlı bilgisayar işlemcisini ilk kez CeBIT'te tanıttı.

DECT nedir?

DECT adı verilen teknoloji, evlerdeki telsiz telefonların, daha güvenli bir frekans aralığında haberleşmesini sağlıyor. Normal telsiz telefonlarda 900 MHz frekansı kullanılırken, DECT telefonlarda 1880-1900 MHz frekansını kullanıyor. Bu nedenle DECT telefonlarda ses kalitesi standart telsiz telefonlardan çok daha yüksek. Ayrıca, standart telsiz telefonların frekansı bir başka telsiz telefon ile karışabilirken, DECT teknolojisinde böyle bir sorun yaşanmıyor.

Vestel'in internet

ürünleri CeBIT'te

BİR süredir, gözünü dünya pazarına diken Vestel de, CeBIT'2000'de yeraldı. Vestel, fuarda 110 metrekare ile Türk firmaları arasındaki en büyük alanda alanda ürünlerini sergiliyor. Kendi alanında Avrupa'da yüzde 15'lik pazar payına ulaşan firma, özellikle mail.tv, Internet TV ve yeni DVD oynatıcıları ile dikkat çekiyor. Televizyondan dizüstü bilgisayara, ekrandan dijital ve analog uydu alıcılara kadar geniş bir ürün ağına sahip olan firma, Avrupa'daki pazar payını kısa sürede artırmayı hedefliyor.

HP ile kendi fotoğrafını bas

CEBIT'2000'de en dikkat çeken stantlardan biri de HP oldu. Fuara 3 ayrı salonda katılan firmanın, fotoğraf kalitesinde baskı yapan yeni yazıcıları ilgi odağı oldu. HP'nin PhotoREt III adlı yeni mürekkep püskürtme sistemini kullandığı 950, 970 ve PhotoSmart 1000 serisi yazıcılar ile profesyonel kalitede fotoğraf baskısı yapılabiliyor.

Katrilyon

değil

trilyon dolar

DÜNYANIN üç büyük otomotiv devi Ford, DaimlerChrysler ve General Motors tarafından kurulan internet yedek parça şirketiyle ilgili olarak dün Financial Times'dan alıntı yapılarak düzenlenen haberde hedef pazara ilişkin rakamlar sehven katrilyon dolar olarak çıkmıştır. Hatamızı düzeltmek üzere Financial Times'ı yeniden incelerken, onlarda da rakamın hatalı olarak çıktığı dikkatimizi çekti. Financial Times, Ford, DaimlerChrysler ve General Motors tarafından kurulan internet yedek parça şirketiyle, sektördeki 178 trilyon dolarlık ticaretin 30 trilyon dolarlık bölümünü kontrol edebilmeyi hedeflediğini belirtiyordu. Yaptığımız araştırma, bu rakamın 1.78 trilyon dolar ile 300 milyar dolar olması gerektiğini ortaya koydu. Düzeltir, özür dileriz.

Alkent 2000'de

Mortgage

başladı

ALKENT İstanbul 2000, yurtdışında kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayan Mortgage sistemini başlattı. Alkent 2000'de 220 metrekare ile 420 metrekare arasında beş farklı dizaynda tasarlanan California villarına, 30 aydan 120 aya varan vadelerle sahip olmak mümkün. Büyükçekmece Gölü kıyısında kurulan Alkent 2000'de, hertürlü sosyal ve kültürel tesisler bulunuyor.

Marsa KJS'den

hamur işine

özel Hüner

MARSA KJS, hamur işlerine özel olarak geliştirdiği ilk özel bitkisel margarin yağı ‘‘Hüner’’i piyasaya sundu. Marsa KJS, hamur işlerine özel karışımla üretilen Hüner'in kısa zamanda paket margarin pazarının lideri olmasını hedefliyor. Marsa KJS tarafından yapılan araştırmalara göre, Türkiye margarin pazarı 160 bin ton. Bunun yüzde 80'ini, 130 bin tonunu ise paket margarinler oluşturuyor. Paket margarinlerin ise yüzde 15'i kahvaltıda, yüzde 25'i yemeklerde ve yüzde 60'lık bölümü hamur işlerinde kullanılıyor.

Teba klima

santrale

Eurovent

ISITMA-soğutma klima sektöründe ilk kez modüler klima santralı üretimi gerçekleştiren Teba, klima santralı alanında Türkiye'de Eurovent Sertifikası alan ilk ve tek kuruluş oldu. Eurovent sertifikası, üreticilerin kataloglarında beyat ettikleri cihazların performans ve kapasite doğrulayan ve garantileyen bir belge olarak biliniyor.

Murdoch, Yahoo’nun peşinde

Köpek balığı korkusuyla o da evleniyor

AOL-Time Warner evliliği sonrasında, ‘‘Köpekbalıklarıyla dolu bir gölette akvaryum balığı gibi kaldık’’ diyen basın imparatoru Rupert Murdoch, internetteki en büyük arama sitesi Yahoo ile birleşme hazırlığında.

BİR süre önce AOL-Time Warner evliliğinden duyduğu tedirginliği, ‘‘Köpekbalıklarıyla dolu bir gölette akvaryum balığı gibi kaldık’’ sözleriyle açıklayan Avusturalyalı basın imparatoru Rupert Murdoch, Yahoo ile güçlenmeye çalışıyor. News Corp'un sahibi Murdoch, dünyanın en büyük internet motoru Yahoo ile birleşmek üzere kolları sıvadı. Murdock, AOL-time Warner evliliğinden yana dünyanın çok değiştiğini ve daha fazla baskı ve stres altında kaldığklarını söylemişti.

News Corp ile Yahoo, geçtiğimiz günlerde bir evlilik gerçekleştiren America OnLine ve Time Warner ile rekabet edebilmek için, böyle bir birleşmeyi hedefliyorlar. İki firmanın üst düzey yetkilileri, ABD basınında çıkan birleşme haberlerini yalanlamadılar. Yetkililer, görüşmelerin sürdüğünü ve nihai anlaşmaya varabilmek için birkaç haftanın gerekebileceğini ifade ediyorlar.

Haber şirketinin İngiltere'de yayınlanan The Times, ABD'de yayınlanan New York Post ile, İngiliz Sky TV'nin yüzde 40'ı olmak üzere, Asya'nın bazı ülkelerinde yayın yapan Star TV, Japonya, Güney Amerika, Almanya, İtalya ve Avustralya'da TV kanalları bulunuyor.

20 MİLYON ADRES

En büyük Internet arama sitesi olan Yahoo, Internet kullanıcılarına aradıkları konuyla ilgili Internet kaynaklarına ulaşma imkanı veriyor. Internet kullanıcıları, Yahoo'ya kayıtlı olan 20 milyonu aşkın adres içinde istedikleri bilgiya ulaşabiliyorlar.

Yahoo'nun Internet kullanıcılarına sunduğu bir diğer hizmet ise, ücretsiz elektronik posta adresi. Yaklaşık 2 milyon kişi, Yahoo'nun ücretsiz elektronik posta hizmetinden yararlanıyor. Yahoo, günde milyonlarca insana hizmet verdiği için, İnternet'te en fazla reklam alan sitelerin başında geliyor. Yahoo'nun ilan tarifeleri, pek çok uluslararası gazeteden daha yüksek.

Murdoch'un Yahoo ile milyonlarca kişiye anında ulaşabilme imkanı nedeniyle ilgilendiği değerlendirmesi yapılıyor. Yahoo gibi, insanların İnternet kullanırken en fazla yararlandıkları bir kaynağa sahip olmanın, bir medya kuruluşuna büyük imkanlar sağlayacağı belirtiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları