‘Müslüman Kardeşler’den Yeni Osmanlılar’a İslamcılık’

“MÜSLÜMAN Kar-deşler’den Yeni Osmanlılar’a İslamcılık” bir kitabın adı.

Yazarı Selin Çağlayan. Kitabı yayımlayan yayınevi: İmge Kitabevi.
Selin Çağlayan 1960 yılında İzmir’de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. 1980’de Yankı Dergisi’nde başladığı gazeteciliği 2003 yılına dek sürdürdü. Çeşitli gazete, radyo ve televizyon kanallarında (Yeni Asır, Milliyet, Anadolu Ajansı, Turkish Daily News, Hürriyet, Yeni Yüzyıl, NTV, CNN Türk, BBC Türkçe Servisi, DW Türkçe Servisi) diplomasi muhabiri ve uluslararası muhabir sıfatıyla Ankara, Atina, Brüksel, Tel Aviv merkezli olarak görev yaptı. Emekli olduktan sonra Ortadoğu’ya ilişkin kitaplar yazmaya başladı. ‘Müslüman Kardeşler’den Yeni Osmanlılar’a İslamcılık’ tasarladığı Ortadoğu dizisinin ikinci kitabıdır. İlk kitap: “İsrail Sözlüğü” (İletişim Yayınları, 2004). Yazar aynı zamanda belgesel sinema ile de ilgilenmektedir.
HELAL OLSUN BİZİM KIZA
Yazarın adı Céline Tchaglaian olsaydı, İzmir’de değil de Nea Smirni’de doğup New York’a göçmüş olsaydı, biyografisi göz kamaştırırdı. Daha kitabın kapağı saygı ve huşu içinde açılırken “Helal olsun hatuna!” denilirdi. Ben kitabı okurken ve bitirirken “Helal olsun bizim kıza!” dedim.
Daha geçen hafta, Beyrut’ta başta “İslamcılık” olmak üzere bu işleri konuşuyordum. Bu kitabı ben yazıp imzalamak isterdim. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki İslamcılık’ı eleştirenleri İslam ve Müslüman düşmanı ilan ediyorlar.
Kitabın adına bakmayın siz, öykü taa İbn-i Teymiyye’den başlıyor. Daha sonra Vahabilik ve Selefi akıma sıra geliyor. Bunlar bilinmeden günümüz İslamcılığını anlamak olanaksız.
Esrarengiz Cemaleddin Afgani’den efsanevi Hasan el-Benna’ya müthiş bir öykü. Gerçek İslam’ı ararken Şeytân-ı Lâîn ile aynı yatakta yatanların öyküsü.
Ve bizimkilerin hocası Seyyid Kutup!
Bir bölüm adı: “Siyasal İslam öldü, yaşasın İslamcılık ya da Ulus Devlet öldü yaşasın globalizasyon!”
EN AZINDAN OKUYUN
“Çağlayan, bu süreçte küresel güçlerin oynadığı rol konusundaki iddialara de yer vererek, İslamcılığın Batılı kökenleri gibi Türkiye’de üzerinde çok durulmayan bir konuyu açıyor. ‘Küreselleşme nedir? Batılı köklere sahip İslamcılık, küresel güçler arasındaki mücadelede her iki tarafça da gerektikçe kullanılan bir piyon mudur? Öyleyse bu güçler kimdir ve aralarındaki kavganın niteliği nedir?’ gibi sorulara cevap ararken, bir yandan önermelerde bulunup onlara kanıt arama yoluna gidiyor.” (Arka Kapak yazısından aktarma)
Ben pek az kitaba “Mutlaka okunmalı” notunu veririm. Bu kitap, başta, Radikal Gazetesi’nin “Solda derin yarılma” soruşturmasını yanıtlayan zevat (kendilerini yakında yazılarıma konuk edeceğim) olmak üzere, “Bu Halk”ın sola neden oy vermediğini merak eden herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.
İnsanın beyni “Bu halk sola neden oy vermiyor?” sorusunu yanıtlayabilecek bir salgı bezi değildir. Dövünmeyi bırakıp en azından okumak gerekir!
Yazarın Tüm Yazıları