Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Muhteşem yüzyıl muhteşem evler

Popüler TV dizileri sadece senaryolarıyla değil, tüm stil detaylarıyla tutkunlar yaratıyor.

Haberin Devamı

Tartışmalı ama bol reytingli Muhteşem Yüzyıl dizisi de ‘Bihter’in koltuğu’ndan (Aşk-ı Memnu) geri kalmadı ve Süleyman ile Hürrem’in dolaştığı koridorlardan yansıyan Osmanlı dekorları, zaten yükselmekte olan bu tarza olan ilgiyi artırdı.

Muhteşem Yüzyıl dizisi, bildiğiniz gibi 10. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatı üzerine kurgulanıyor. Yaklaşık 45 yıl padişahlık yapan Kanuni, imparatorlu-ğun sınırlarını 14.893.000 km²’ye ulaştırarak üç kıtaya yaymış. Başarılı bir asker ve kudretli bir devlet adamı olmasının yanı sıra yaptırdığı sayısız cami, medrese, türbe, köprü, kervansaray ve hamamla mimariye verdiği önemi göstermiş. Büyük bir mimar ve dünya çapında bir sanatkar olan Mimar Sinan da, onun döneminde birçok eser vermiş.
 Süleyman’ın
yazı masası
Sınırları ve gücü bu kadar geniş bir kültürün yaşam stillerini ve sanat akımlarını yıllarca etkilemesi kaçınılmaz. Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı’nın en şaşaalı döneminin giyim ve mekan tasarımlarını bugüne taşıyor. Diziyi seyretmiyorum ama özellikle Süleyman’ın yazı masasının pek çok takipçisi olduğunu biliyorum. Sanat tarihçilerimiz makam odası, sofra takımları, püsküllü perdeler ya da halıların boyutları gibi bazı detayların 16. yüzyılla bağdaşmadığını söyleseler de, dizinin dekorlarındaki motif ve temalar ‘saray stili’ne olan eğilimi kamçıladı; Hürrem ve Harem isimli koleksiyonların sayısı arttı.
Malzeme ve tasarım zenginliği
Osmanlı tarzı dekorasyonun günümüze uyarlanmış şeklinin en güzel örneklerinden biri, iç mekan tasarımcısı Zeynep Fadıllıoğlu’nun imzasını taşıyan Les Ottomans Hotel. Fadıllıoğlu, çalışmalarında Beylikler döneminden ve 16. yüzyıla kadar olan dönemden etkileniyor: “Osmanlı benim için farklı medeniyetlerin bir sentezi. Ustalık ve zanaatkârlık eseri olan, mermer, demir, bronz, bakır işçilikleri; hat, ebru, oyma, çini ve boyama sanatı çok değerli. Malzeme ve tasarım zenginliği ve bu zenginlikten doğan siniler, bakır ve toprak kapkacaklar, kavuklar, mühürler, divanlar ve sedirleriyle çok önemli bir devrin simgesi. Ayrıca halıları, tekstilleri, çadırları ve kaftanlarıyla çok zengin dokumaları var.”
Sade ihtişam
Bu etkileyici tarzın bir başka güzel örneği de, geçen yıl Samanyolu dizisinin çekildigi ahşap evdi. Bu ev, Osmanlı sanatları danışmanı Serdar Gülgün’ün Çengelköy’deki eviydi. Osmanlı’nın malzeme zenginliğini ve stilize desenlerini kullanan Gülgün, ihtişamı sadelikle yakalamaktan yana. Osmanlı’da en çok kullanılan mobilya olan derin sedirleri düz ama kaliteli kumaşlarla kaplıyor; sedirlerin üzerine attığı yastıklar ve halılarla dönemin ihtişamını yansıtıyor. Vakko Dekor’un Osmanlı kumaşları ve Marshall’ın Osmanlı renkleri koleksiyonu, Gülgün’ün danışmanlığında yaratılıyor. Marshall’ın koleksiyonunda, Lokum, Akide, Şerbet ve Kahve temalı serilerin yanı sıra, hikâyeleri ile göz kamaştıran 7 önemli Osmanlı motifi de var: Çintemani, Kündekâri, Balık Pulu, Zencirek, Nar, Lale ve Karanfil.
Neler alabilirsiniz?
Osmanlı stilini modernize ederek evinize uygulamak istiyorsanız tavsiye edebileceğim alışveriş listesi ise şöyle:
? Hiref’in üfleme camdan üretilen Abdan koleksiyonu
? Horhor, Bretz ya da Autoban’da bulabileceğiniz hazeranlı oturma birimi tasarımları
? Dhoku’nun %100 organik yünden dokuduğu geometrik desenli kilimler    
? Deniz Tunç’un tasarımı Cami ve Sini sehpalar
? Tasarımcı Tulga Şahin’in kendi atölyesinde tasarladığı postmodern Osmanlı aydınlatmalar
? İngiliz Vogue dergisinin “bir halı imparatorluğu” olarak tanımladığı Çukurcuma A la Turca’dan Anadolu kökenli halı ve kilimler
? Müzayedelerden bulacağınız antika tombak alemler, gümüşler, seramikler ve hatlar
? Esma Dereboy’un sıra dışı bir teknik kullanarak yarattığı Levnalevn Sultan neoklasik çiniler
? Rıfat Özbek tasarımı minder ve yastıklar
? Özlem Tuna tasarımı Keyif koleksiyonuna ait Ateş Lale
fincan seti
? Armaggan’ın Manyas mermerinden tasarlanan Harem kutuları

Chanel’e Osmanlı lounge’u

Haberin Devamı

Chanel’in 2011 pre-fall koleksiyonunu hazırlayan Karl Lagerfeld, bu kez seçimini Bizans ve Konstantinopol üzerine yaptı. Paris defilesi için yer minderleri, küçük kahve sehpaları, mozaikler ve vitraylarla adeta bir “Osmanlı lounge’u” oluşturuldu. Altın zincirler, ipekler, örgüler, mücevherli düğmeler, tüylerle süslü özgün, biraz da 60’larla kombinlenmiş Bizans siluetleri, Chanel‘in tarzıyla birleşti. Markanın bu sezonki vitrinleri de aynı temayı devam ettiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları