Muhtarını unutma çünkü 8 gün kaldı

YEREL seçimlerle ilgili seçmen listeleri 2 Aralık'ta muhtarlıklarda (cumartesi-pazar dahil) askıya çıkarıldı; 5 Ocak'ta indirilecek.

Birçok muhtar, sakinlerinin seçmen listelerinde adlarını kontrol etmemelerinden yakınıyor. Listelerde ismi olmayanlar seçimde oy kullanamayacaklar.

18 yaşını yeni dolduranların, bir önceki seçimden sonra ikametgáhı değişmiş olanların (bir yerden başka bir yere taşınmış olanlar), çeşitli nedenlerle son seçimlerde oy kullanmamış olanların mutlaka muhtarlıklardan isimlerini kontrol etmelerini gerekiyor.

Ataköy 7-8-9-10. kısım mahalle muhtarı Aylin Keserkaya, vatandaşlara görevini hatırlatan bir kişi... Mahallesindeki 570 bloka açıklayıcı duyurular yapmış. Bu sayede her gün yüzlerce kişi muhtarlığa giderek listede isimlerini kontrol etmiş; listede ismi olmayan en az 1000 kişinin de yazılımlarını sağlamış.

Keserkaya, ‘‘ancak’’ diyerek bazı vatandaşların özensizliğini şöyle anlatıyor:

‘‘3 Kasım'da oturduğu mahallesinde oyunu kullanan vatandaş oradan taşındıktan sonra yeni geldiği mahallesindeki muhtarlığa kayıt yaptırdığı zaman zannediyor ki seçmen kaydı da otomatikman yapılmıştır. Muhtarlık kayıtlarının seçmen kayıtları ile hiçbir bağlantısı olmadığını bilemiyor.

Vatandaş, ‘Nasılsa muhtarlık bilgisayarında kaydım var; seçmen listelerinde de mutlaka ismim vardır' diye düşünmemelidir. Seçmen kartı eline geçmeyince iş işten geçmiş oluyor. Benim mahallemde bile böyle yanılgıya düşenler varsa, Türkiye genelindeki binlerce, yüz binlerce oy kaybını düşünmek bile istemiyorum.’’

İşin doğru tarafı bu; sorumlu bir muhtar uyarıyor. Ancak sorumsuz ve parti yandaşı olanları, yani ’taşıma seçmen'leri kontrol etmeden kayıtlarına alan muhtarları ne yapacağız!

Kadınlar aday olun

YEREL seçimlerde kaç kadın aday adayı çıkacak? Kaçı listelere yerleştirilecek?

Bir kadın okumuz, ‘‘Göreceksiniz, yerel yönetimlerdeki kadın oranının % 1'i (TBMM'de 4.4) geçmediği gibi bu oran 28 Mart'ta da yine aşılamayacak’’ diyor. CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, kadınların aday olması çağrısında bulunurken, partilere kota uygulamasının önemine değiniyor. Batıda birçok ülkede partilerin kadın kotası ise % 25-33 arasında.

Ka-Der Eskişehir Şubesi Başkanı Merih Beşoğul Şenak şu çarpıcı rakamları veriyor:

‘‘Kadınların % 25'i okuma-yazma bilmiyor. Mülkiyetin % 98'i kadınların elinde. Siyaset erkeklerin tekelinde. 3 bin 216 belediye başkanından sadece 20'si, 34 bin 84 belediye meclis üyesinin ise sadece 541'i kadın... Siyasi partilerin kadınları, seçim zamanlarında ev ev dolaşıp oy toplayan birer üye olarak görülüyor. Hanımlar, gelin belediye başkanlıklarına ya da muhtarlıklara aday olun.’’

B.Trakyalı 15 bin Türk, AB pasaportlu

GÜMÜLCİNE'deki Celal Bayar Lisesi, Yunanistan-Türk dostluğunun sembolü sayılır. Yarım yüzyıl önce Yunanistan ile Türkiye arasında gerçekleşen karşılıklı iki dostluk ziyareti, aynı zamanda iki ülke tarihinde devlet başkanları düzeyinde yapılan ilk ziyarettir. Celal Bayar Lisesi de böyle bir zirvenin ürünüdür. 52 yıl önce Yunanistan Kralı Pavlos ve eşi Frideriki, 7.6.1952'de, Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın resmi daveti üzerine Türkiye'yi ziyaret eder.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki baloda Kraliçe, Bayar'a ‘‘Ekselans, önemli bir işe giriştim. Batı Trakya Türklerine bir lise açacağım’’ diyerek isminin konulmasına izin verilmesini rica eder.

15 bin metrekarelik bir vakıf arazisine 4 ayda inşa edilen okulun açılışı aynı yıl 2 Aralık'ta Bayar tarafından yapılır.

Türkçe ve Yunanca öğrenim yapan ve bugüne kadar 800 mezun veren lisenin 51. yıl kutlamaları önceki akşam Ataköy Varan's Restaurant'ta yapıldı. Girişte Batı Trakyalı araştırmacı Rıza Kırlıdökme'nin hazırladığı Celal Bayar'ın Batı Trakya gezisi ile ilgili fotoğraf sergisi vardı. Bayar'ın kızı ve damadı Nilüfer-Ahmet Gürsoy ile torunu ilginç fotoğraflar karşısında hüzünlendiler. Türkiye ve Yunanistan'da yaşayan 40. yıl mezunlarına plaketler verildi; özlemler giderildi. Geceye PASOK'un eski ve yeni milletvekilleri Galip Galip ile Mustafa Mustafa, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, eski Susurköy Belediyesi Başkanı Erdoğan Sait ve İstanbul'daki 110. yaşına basan Zografyon Rum Azınlık Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu da davetliler arasındaydı. Bir süre önce dünyaevine giren CNN Dış Haberler Editörü Gökhan Güvenç ile Gümülcine'de çıkan 'Gündem' Gazetesi'nin sahibi Hülya Emin gecenin en renkli konuklarıydı.

Geceyi düzenleyen Batı Trakya Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Başkanı Faik Besim, Balkanlar'da yaşayan Türk öğrenciler için burs vermeye başladıklarını anlatırken; Gümülcine'de rahatsız olan annesini ziyaret için 'insani yardım vizesi' ile Yunanistan'a girebilen Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Burhanettin Hakgüder, ‘‘Azınlığımızın Yunanistan'la çok sorunları var’’ diye yakınıyordu. Bu arada çarpıcı bir şey söyledi:

‘‘Türkiye'de AB pasaportlu 15 bin Batı Trakyalı var. Aralarında birkaçı yatırım amaçlı olmak üzere 150 hemşerimiz de geri döndü... Yunanistan artık vatandaşlıktan ıskat ettiği 60 bin Batı Trakyalıyı vatandaşlığa almalıdır.’’

MESAJ PANOSU

BAŞBAKANLIKÇA yayınlanan ve her kademedeki devlet memurunun uymakla yükümlü olduğu kılık kıyafet yönetmeliği, İstanbul Emniyet Müdürü Sayın Celalettin Cerrah için geçerli değil mi? Dudak boyunu iki taraftan da geçen bıyıklar, kendince fark edilmiyor mu? Yönetici konumundaki kişilerin öncelikle bu ve benzeri yönetmeliklere uymaları gerekmiyor mu?

Şevki SANLI ANKARA
Yazarın Tüm Yazıları