Muharrem Sarıkaya: Yalova'dan Telekom resti: Vatanseverlik yapacağım






Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRMEDEN Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, ABD dönüşünde Telekom'un yılan hikáyesine dönen satış işlemine patlıyor.

İlk sözü ‘‘Tamam buraya kadar’’ oluyor. Nedeni ise ‘‘Telekom'un satışı vatana ihanettir’’ yönündeki sözler. ‘‘Ben bir vatanseverim’’ deyip restini çekiyor:

‘‘Madem Telekom satışı vatana ihanet. O zaman ben de pazartesi yapılacak görüşmelerde Telekom tasarısına imza koymayacağım. Bunu herkes bilsin.’’

Yalova, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yapılacak yardımı Telekom ve bankacılık yasalarına bağladığını anımsatıp ‘‘Bundan sonra Türkiye'nin dış yardımı nasıl alacağını da bugüne kadar engellemede bulunanlar kamuoyuna anlatır’’ diyor.

ALTIN HİSSE'YE DİKKAT

İsim vermese de, eleştiri oklarının rotası Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz...

Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın, ‘‘Telekom'un yüzde 45'inin satışına izin verilmeli’’ yaklaşımının da doğru olmadığını belirtiyor. ‘‘TSK'dan da sürekli destek ve görüş aldık. Ne arzu geldiyse hepsini tasarıda aynen koruduk’’ diyor.

Tasarıda yer alan ‘‘altın hisse’’ye dikkat çekiyor. Altın hisse, ‘‘Tekelleşme ve güvenlikle ilgili milli yararların korunması amacıyla şirketin yetkili kurumlarında alınacak stratejik kararlarda, devlete söz ve onay hakkı verecek bir adet imtiyazlı hisse’’ anlamına geliyor. Altın hissenin değerini belirleme hakkı da Bakanlar Kurulu'na bırakılıyor. Zaten 5 ayrı grup hisse çıkarılıyor. Tasarı bununla kalmıyor.

NİYET BENİM DEĞİL

Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin doğrudan veya dolaylı yoldan şirketin çoğunluk hissesine sahip olmasını da engelliyor. Tasarı bu grupların birbiri arasında alım satım yapmasını da yasaklıyor. Yalova, bu duruma dikkat çektikten sonra şöyle devam ediyor:

‘‘Bırakın bunları, milli güvenliği ilgilendiren durumlarda Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Ulaştırma Bakanlığı'nın Telekom'a doğrudan el koyma yetkisi de kanunlarımızda mevcut.’’

Yalova, Telekom'un özelleştirmesine ilişkin tasarının bir an önce yasalaşacağına ilişkin IMF'ye verilen niyet mektubunu kendisinin hazırlamadığını söylüyor. Bakan Öksüz'ün üslubuyla konuşuyor:

‘‘Koalisyon olarak verilen bu niyet mektubu beni bağlamıyor. Ben mi yazdım? Özelleştirmeden sorumlu bakan olarak Telekom satışına bundan böyle karşıyım. Vatansever ve milli duyarlık içinde hareket edeceğim.’’

TÜRKSAT YOK

Yalova, Telekom ile birlikte Türksat uydularının da özelleşeceği iddialarına tepki gösteriyor. Türksat uydularının kesinlikle özelleştirme kapsamı dışında olduğunu vurguluyor ve ekliyor:

‘‘Tasarıyı bilip bilmeden herkes ahkám kesiyor. Bir kez okumuş olsalardı, Türkiye iki gündür yaşanan krizle yüz yüze kalmazdı. Tasarıda Türksat uydularının özelleştirilmesi diye bir şey yok. Aklımızın ucundan bile geçirmedik. Uydular tamamen Ulaştırma Bakanlığı'nın yetki ve sorumluluğunda kalacak.’’

KABİLE DEĞİLİZ

Yalova'nın bir diğer tepkisi de Teletaş ile ilgili. Teletaş'ın yüzde 40'ının kamuya ait olduğunu hatırlatıyor. Oysa Telekom'da yüzde 100'ünün kamunun malı olduğuna dikkat çekiyor. İkisinin birbiriyle benzer kılınmasına tepki gösteriyor.

ABD'de 40'a yakın firma ile görüşmelerde bulunduğunu da belirten Yalova, sözlerini şöyle tamamlıyor:

‘‘Kriz Türksat'ı satın alayım diye yabancıların bankalardan parasını çekmesiyle çıkmadı. Kimse de Telekom'u alıp Türkiye'yi kazıklayayım arayışında değil. Merak edilen, Türkiye dünyanın bir yanında yer alacak mı? Türkiye'yi Afrika'daki kabile devleti gibi tanıtmaya kimsenin hakkı yok.’’

Telekom özelleştirmesinin önümüzdeki birkaç günde koalisyonda en büyük gürültüyü çıkaracağı bugünden görülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları