Muharrem Sarıkaya: Ecevit: Esnafı rahatlatacağız






Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

EKONOMİK krizin acısı ile sokağa dökülen esnafın acısını dindirmek için dün Başbakanlık'ta yoğun bir mesai yapılıyor.

Başbakanlık'tan, Halk Bankası'nın iki katına kadar çıkardığı kredi faiz oranlarını kriz öncesine çekileceği haberleri yayılıyor.

Başbakan Bülent Ecevit'e dün telefonda yapılan hazırlığı soruyoruz.

Ecevit, yarın yapılacak Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere ‘‘bazı rakamsal hazırlıkların’’ yapıldığını doğruluyor.

Başbakan, şöyle diyor:

‘‘Şu sırada ayrıntı veremeyeceğim ama zannederim beklentileri kısmen olsa da karşılayacak rakamsal formülleri gündeme getireceğiz.’’

ESNAF ÇOK SIKINTIDA

Ecevit, esnafın çeşitli illerde günlerce devam eden eylemleri için de ‘‘Tabii kısmen normal’’ yanıtını vererek söze başlıyor.

Esnafın eylemlerini ‘‘bir derece haklı’’ bulduğunu belirtip ekliyor:

‘‘Vatandaş sıkıntıda. Esnaf özellikle çok sıkıntıda. Fakat tabii araya karışan tahrikler de kesin siyasal amaçlı. Zaten ortaya çıkmaya başladı. Bu çok tatsız bir şey.’’

GELİR SAĞLANMAZ

Ecevit, bu aşamada esnafa şu çağrıda bulunuyor:

‘‘Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Herkesin sorumluca hareket etmesi gerekir. Bu günlerce süren toplantıları devam ettirerek gelir sağlamak mümkün değil. Zaten elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Fakat bunları sürdürerek, genişleterek, büyüterek bir sonuç almak mümkün değil. Ama biz elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız.’’

Esnafın sorumlu davranış örnekleri verdiğini, önceki gün İstanbul'da Kapalıçarşı esnafının, eylemlerini desteklemek amacıyla gelen FP Lideri Recai Kutan'a da tepki gösterdiğini vurguluyoruz.

Ecevit, ‘‘Evet esnaf da duyarlı davrandığını gösterdi’’ diyor.

Başbakan, yarın yapılacak Bakanlar Kurulu'nda diğer kesimlere dönük başka tedbirler üzerinde görüşme yapılabileceğini de belirtiyor.

Ekonomik programın yarınki Bakanlar Kurulu'na yetişmeyeceğini söylüyor.

‘‘Ama tabii Sayın Derviş'in genele dönük Bakanlar Kurulu'na vereceği bilgiler önemli olacak’’ diyor.

Başbakan, alınan tedbirler hakkında fazla bir şey söylemiyor.

Ancak, çalışmanın kamu bankalarının esnaf ve çiftçiye verdiği kredi faizlerinin aşağı çekilmesine dönük olduğunu öğreniyoruz.

ESNAF TEDBİRLERİ

Örneğin, Halk Bankası'ndan bugüne kadar esnaf 420, KOBİ'ler ise 800 trilyon kullanmış.

Banka, daha önce yüzde 40 oranında verdiği kredi faizlerini, önce yüzde 55'e çıkarmış. 31 Mart tarihinden itibaren de yüzde 94 ile yüzde 110 seviyesine çekmiş.

Halk Bankası'ndaki kredi borcunu ödeyemez duruma gelince, toptan mal satanlar bile perakendeci esnafa peşin para vermedikçe mal göndermez olmuş.

Şimdi, neredeyse üç katına yaklaşan kredi faizlerindeki artışın hiç değilse kriz öncesi rakamlara çekilmesi hedefleniyor.

Yani, yüzde 55-75 aralığında bir orana oturtulması amaçlanıyor.

Halk Bankası'nın görev zararının da Ek Bütçe Kanunu'na çiftçi ve esnaf için konulan 400 trilyonluk kaynaktan karşılanabileceği vurgulanıyor.

UYUM BOZAR

Ecevit ile son günlerde ortaya atılan, ‘‘Parlamento içindeki partilerin katılımıyla milli mutabakat hükümeti’’ formülünü de konuşuyoruz.

Söze, ‘‘Milli mutabakat bence çözüm değil’’ diye başlayıp ekliyor:

‘‘Bu üçlü koalisyon uyumlu gidiyor. Buna yeni unsurlar eklendiği vakit o uyum kaybolabilir.’’

Ecevit, G-7 ülkeleri ile Hollanda, Belçika ve İsviçre hükümet başkanlarına yazdığı mektupla ilgili de şu detayı veriyor:

‘‘Mektupta, ekonomik bakımdan ivedi ihtiyaçlarımız olduğunu belirtiyoruz. O konuda yardımlarını ve desteklerini istiyoruz.’’

Ecevit, DSP Milletvekili Sema Pişkinsüt'ün Meclis'e dönük sözleri için de ‘‘Tabii üzüldük’’ demekle yetiniyor.

Başbakan, dün tatil olmasına karşın Başbakanlık'ta çalışıyor.

Toplumun tüm kesimlerinden biraz daha sabır bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları