Neşe Karanfil

Merkez’den ihracatçı adımı

13 Eylül 2023

Merkez Bankası, ihracatçılara günlük reeskont kredisi limitini 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üç aylık sürede ihracatçıların günlük kredi limitini 10 kat artırdıklarını belirterek, “Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor. Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarını sağlayarak şirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye erişimini sağlayacağız” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat da limit yükseltilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Bolat, kapsayıcı ve sürdürülebilir ihracat artışı için ihracatçının yanında olmaya devam ettiklerini bildirdi.

KOBİ PAYINA VURGU

Merkez Bankası’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi günlük kullandırım limitlerinin 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltildiği belirtildi. 25 Temmuz 2023’te de limitin 300 milyon liradan 1.5 milyar liraya yükseltildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Seçici kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük limitin 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltilmesine karar verilmiştir. Reeskont kredilerinin kullandırılmasında KOBİ payının artırılmasına ve ihracat performansının dikkate alınmasına devam edilecektir” denildi.

FİNANSMANA ERİŞİMDE ÖNCELİK

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ise reeskont kredilerindeki düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için seçici kredi sıkılaştırmasıyla birlikte yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. İstihdam ve ihracattaki artışa önemli katkı sağlayan KOBİ’lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

GÜLTEPE: ÖNEMLİ BİR SORUN AŞILDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe kararı, “Önemli bir sorun aşıldı” şeklinde değerlendirdi. TİM’den gelen yazılı açıklamada Gültepe’nin yorumuna yer verilerek, ihracatçıların finansmana erişimini önceleyen yeni ekonomi yönetiminin bu konuda önemli adımlar attığına vurgu yapıldı. Gültepe, şu mesajları verdi:

Yazının Devamını Oku

KKM yenileme oranı yüzde 70

11 Kasım 2022

Birçok riskin aynı anda gerçekleşmesinin Türkiye’de de enflasyon görünümünü bozduğunu anlatan Nebati, uluslararası piyasa gelişmelerine duyarlılığı yüksek olan enerji, ulaştırma, gıda ve dayanıklı tüketim malları gibi kalemlerde yüksek fiyat artışları kaydedildiğini, buna bağlı olarak yıllık tüketici enflasyonunun ekim ayı itibarıyla yüzde 85.5’e yükseldiğini hatırlattı.

Nebati, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşların karşılaştığı sıkıntıların farkında olduklarını belirterek, “Alım güçlerinde gerçekleşen kaybın önüne geçmek için hükümet olarak üzerimize düşen hiçbir sorumluluktan kaçmıyoruz” dedi. 2022 yılında enflasyonla mücadele kapsamında 276.8 milyar lira vergi gelirinden vazgeçtiklerini söyleyen Nebati, “Böylece, vatandaşlarımızın alım güçlerini gözeterek, enflasyonla mücadeleye vergi politikaları yoluyla da önemli destek sağlıyoruz” dedi.

Nebati, 2021 yılı Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) TL’ye olan güveni artırdığını belirterek, 9 Kasım itibarıyla 2.3 milyon mudinin, yaklaşık 1.5 trilyon liralık tasarrufunun bu hesaplarda değerlendirildiğini söyledi. Hazine tarafından desteklenen KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91.6 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirildiğini ifade eden Nebati, Hazine destekli hesaplarda yenileme oranının yaklaşık yüzde 70 seviyesinde olduğunu vurguladı.

ELEKTRİK DESTEĞİNDE HEDEF 4 MİLYON HANE

Vatandaşların hanelerde kullandığı doğalgazda yüzde 80, elektrikte ise birinci kademede yaklaşık yüzde 50 sübvansiyon sağladıklarını anlatan Nebati, “2.1 milyon haneye 150 kilovat saate kadar elektrik tüketim desteği sağlıyoruz. Hedefimiz bu desteğin 4 milyon haneye çıkarılmasıdır. Bu kapsamda, 2023 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na 4.8 milyar lira tutarında kaynak ayrılması planlanmıştır” dedi. Nebati, esnafın 2021’den önce kullandığı Hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini karşılamaya devam etiklerini belirterek, “Uygulamanın başından bu yana esnafımıza düşen ilave 2.5 milyar liralık faiz yükünü karşıladık. Esnafımıza verilen faiz desteğinin yıl sonuna kadar 9.8 milyar liraya ulaşmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

ÖTV MATRAHI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Bakan Nebati, gazetecilerin sorusu üzerine otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi hakkında çalışma olmadığını, ÖTV matrah artırımı konusunda çalıştıklarını söyledi. Otomobillerden alınan ÖTV araç silindir hacminin yanısıra değerine göre değişebiliyor. Matrah artırımı ile yüzde 80’in altında ÖTV dilimindeki otomobillerin vergisi daha düşük hale gelebilecek.

Yazının Devamını Oku

Merkez faizi sabit tuttu

24 Haziran 2022

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yapılan toplantıda politika faizi yüzde 14’te sabit tutuldu. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası yapılan açıklamada, etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleştiği, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olduğu belirtildi. Küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmeye devam ettiğinin kaydedildiği açıklamada, “Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır” denildi. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ifade edilirken, “Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir” denildi.

İLAVE TEDBİRLER

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yılın başındaki güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte sürdüğüne işaret ettiğine değinilen açıklamada, “Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı iyileşmelerin yanında enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır” denildi.

Yazının Devamını Oku

Elektrikte rüzgâr rekoru

12 Kasım 2020

Türkiye rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde geçtiğimiz hafta rekor kırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Elektrik üretim çarklarımız sonbahar rüzgârlarıyla çok daha hızlı dönüyor. 6 Kasım Cuma günü 151 bin 325 megavatsaatle rüzgârdan günlük elektrik üretim rekoru kırdık” ifadelerini kullandı. Ayrıca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji Bakanlığ’nın 2021 yılı bütçesinin sunumunda konuşan Bakan Dönmez, Güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında Karapınar Güneş Enerjisi Santralı (GES) ile yaklaşık 1.4 milyar dolar yatırım büyüklüğü olan Avrupa ve Ortadoğu’nun tek tam entegre güneş paneli üretim tesisinin açıldığını hatırlattı. Dönmez, “Bu tesis sayesinde 100 milyon dolarlık panel ve ekipman ithalatı önlenecek olup burada üretilecek ilk yerli güneş panelleri 1000 megavatlık Karapınar GES’te kullanılacaktır” dedi.



40 KUYU AÇILACAK

Dönmez, Tuna-1 kuyusundaki sondajda 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetildiğini hatırlatarak, bu çalışmalar kapsamında Karadeniz’in Sakarya havzasında toplamda 40 kuyu açılacağını söyledi. Dönmez, “2023 yılında bu gazı karaya taşıyıp doğalgaz iletim sistemimize bağlayarak vatandaşımızın kullanımına sunacağız” dedi. Dönmez, mevcut tüketim miktarına bakıldığında bu keşfin piyasa ihtiyacının önemli bir miktarını karşılamasının beklendiğine işaret ederek “Yaklaşık 49 milyar metreküp gaz ithalatını kapsayan uzun vadeli doğalgaz alım kontratlarımızın süresinin önümüzdeki 5-6 yıllık dönem içerisinde dolacağı dikkate alındığında, ülkemizin doğalgaz ithalat planlamalarının yeniden değerlendirilmesi ve olası müzakerelerin bu yeni durum gözetilerek yapılması gerekecektir” diye konuştu.

YAKINDA KARADENİZ’DE

Dönmez, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de arama ve sondaj faaliyetlerinin kararlılıkla yürütüleceğini ifade etti. Dönmez, sismik araştırma gemileri Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis, sondaj gemileri Fatih ve Yavuz ile denizlerde detaylı aramalar yürüttüklerini ifade ederek, “Fatih gemimiz 5 Kasım’da Sakarya Sahası’ndaki Türkali-1 kuyusunda sondaja başlamış olup 31 Ocak’ta teslim alınan ve modernizasyonu tamamlanarak Mersin/Taşucu limanından ayrılan Kanuni sondaj gemimiz ise 2021’in ilk aylarında Karadeniz’de faaliyete başlayacaktır” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ GARANTİ SİSTEMİ

Yazının Devamını Oku

‘Kâşif’ Fatih’in derinlerdeki gözü olacak

19 Ekim 2020

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’deki yeni keşfine ilişkin yaptığı açıklama sırasında kamuoyuna da duyurduğu yerli denizaltı robotu ‘Kâşif’, derin denizlerde bir dalgıcın görevini üstlenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yılın şubat ayında gerçekleştirilen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Toplantısı’nda ilk kez gündeme gelen Kâşif Denizaltı Robotu’na ilişkin bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Tedarikçilerimiz ‘Biz bunu yaparız’ dediler. Sektörde ROV olarak bilinen uzaktan kumandalı ileri teknoloji denizaltı sistemi Kâşif’i böylece milli petrol ve doğalgaz sektörüne kazandırdık. Gemide bulunan komuta konsolu yoluyla bilgileri, gerekli olan elektrik ve video verilerini ana kumandaya aktarıyor. Kâşif, denizdeki kablonun gerilimini ayarlayıp fazla salınmasını engelliyor. Bu sayede su altı akıntılarından aracın ve kabloların minimum etkilenmesini sağlıyoruz.”

MALİYETLERİ AZALTACAK

Dönmez, Kâşif’te güçlü itiş gücüne sahip yedi elektrik tahrikli motor bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “Çeşitli teknik kollar ve el aletlerinde kullanılmak üzere geliştirilen hidrolik güç ünitesi de mevcut. Bu özellikleriyle Kâşif, dünya üzerinde kendi sınıfındaki en güçlü hibrit ROV sistemine sahip. 3 bin metre derinliğe kadar olan tüm derin deniz sondaj faaliyetlerini yürütebilecek şekilde, yüzde 53 yerlilik oranıyla geliştirildi. İlerleyen dönemde yerlilik oranını yüzde 70’in üzerine taşımayı hedefliyoruz. Kâşif önümüzdeki dönemde operasyonel maliyetleri daha da azaltacak.” 

Yazının Devamını Oku

Virüsle borlu mücadele

10 Ağustos 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, koronavirüs salgınıyla mücadele çerçevesinde üretilen antibakteriyel el dezenfektanı BOREL’den sonra, ortam ve yüzey dezenfektanı BORTAM’ın da laboratuvar sürecinin tamamlanmasıyla seri üretime başlandığını söyledi. Dönmez, BORTAM’ın ortamdaki bakteri ve virüsleri yok ederek ortamı sterilize edeceğini belirterek, “Yeni normal dönemde kalabalık ortamlarda; toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde, okul ve evlerimizde rahatlıkla kullanabileceğiz. İnsan sağlığına zararı olmayan, hijyenik bir ürün” diye konuştu.

TESTİ GEÇTİ
Bireysel tedbirlerin yanında koronavirüs salgınının yayılım hızının ve bulaş riskinin en aza indirilmesinde umumi ve kişisel alanlarda, uygun dezenfektanlarla yapılan ortam ve yüzey dezenfeksiyonunun önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, “Bor madeninin antibakteriyel ve antiviral özelliği biliniyor. Bor bileşiklerinin virüslere karşı etkili oldukları bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. BORTAM’ın laboratuvar süreçlerini tamamladık. BORTAM, antibakteriyel, antifungal ve antiviral testleri başarıyla geçti. Standartların belirlemiş olduğu antimikrobiyal etki değerlerine göre elde edilen sonuç istenilen değerlerin çok üzerinde. Sertifikasyon süreçlerini de tamamlayan BORTAM, üretime hazır” değerlendirmesini yaptı.

YENİ ÜRÜNLER YOLDA

Yazının Devamını Oku

Düşük faiz etkisi

13 Temmuz 2020

Kamu bankalarının başlattığı kampanyalarla birlikte konut ve taşıt kredilerinde son bir aydaki artış dikkat çekti. 2020 yılı ocak ayında konut kredileri 199.2 milyar liraydı. 29 Mayıs tarihli haftaya kadar 211.2 milyar düzeyine ulaştı. Haziran başında açıklanan paketlerin ardından 26 Haziran haftasında 230.8 milyar lira olan konut kredileri, 3 Temmuz haftasında da 238.9 milyar liraya yükseldi. Son bir ayda konut kredisi 27.7 milyar lira arttı. Taşıt kredileri de yılın başında 7 milyar liraydı. 29 Mayıs tarihli haftada 7.1 milyar lira olan taşıt kredileri, 3 Temmuz tarihli haftada 8.6 milyar liraya yükseldi.

HAFTADA 8 MİLYAR LİRALIK ARTIŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 3 Temmuz tarihli haftada TL krediler 2 trilyon 116 milyar liraya yükseldi. 26 Haziran tarihli haftada verilen TL krediler 2 trilyon 97 milyar liraydı. Bir haftada 18.9 milyar liralık artış oldu. Kamu bankalarının kredileri ise 26 Haziran tarihli haftada 1 trilyon 42 milyar liradan, 1 trilyon 56 milyar liraya yükseldi. Kamu bankalarının verdiği kredideki artış 14 milyar lira oldu. Haziran ayının başından konut kredilerinde başlayan artış hızı son iki haftadır hızlandı. Son iki haftada haftalık bazda 8 milyar liralık artışlar yaşandı. 5 Haziran haftasında 211 milyar 901 milyon lira olan konut kredileri, 12 Haziran haftasında 4.2 milyar lira artışla 216 milyar 94 milyon lira oldu. 19 Haziran haftasında artış 6.7 milyar lira oldu. 19 Haziran haftasında konut kredileri 222 milyar 685 milyon lira oldu. 26 Haziran haftasında ise artış 8.1 milyar liraya yükselerek 230 milyar 834 milyon lira oldu. 3 Temmuz haftasında ise konut kredileri 238 milyar 998 milyon lira oldu. Son haftada da 8.1 milyar liralık artış oldu.

ARTIŞIN 7.2 MİLYAR LİRASI KAMUDAN

Konut kredilerinde kamu bankaları önemli bir paya sahip oldu. 29 Mayıs tarihli haftada kamu bankalarının verdiği TL konut kredileri 124 milyar 796 milyon liraydı. 5 Haziran tarihli haftada 125 milyar 151 milyon lira oldu. 12 Haziran tarihli haftada kamu bankalarının verdiği konut kredisi 3.7 milyar lira artışla 128 milyar 898 milyon lira oldu. 19 Haziran tarihli haftada 5.9 milyar lira artışla 134 milyar 887 milyon liraya çıktı. 26 Haziran tarihli haftada 7.3 milyar lira artışla 142 milyar 146 milyon liraya, 3 Temmuz haftasında da 7.2 milyar lira artışla 149 milyar 351 milyon liraya yükseldi.

EMLAKÇI VE BAYİLERDE YOĞUNLUK

Bankalar tarafından konut ve otomobil satışları için verilen düşük faizli krediler piyasada hareketlenmeye neden oldu. 3-4 ay öncesine kadar günde 10 müşteriye ev gezdirdiklerini söyleyen emlakçılar randevu sistemiyle müşteriye 2 gün sonra dönebildiklerini belirtiyor.

TAŞIT KREDİLERİNDE NE OLDU?

Yazının Devamını Oku

Koronavirüsünü Merkez de izliyor

31 Ocak 2020

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, dün yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısında Çin’de ortaya çıkan koronavirüsünün etkilerine de değindi. Uysal, koronavirüsünün etkilerini değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu belirten Uysal, “Henüz nereye evrileceği konusunda ciddi belirsizlikler var. Ancak geçmiş dönemde benzeri olayların küresel ekonomiye etkileri konusunda çalışmalara başladık. Dünyanın en önemli ekonomilerinden Çin üzerinde bu durum yayılmaya ve büyümeye devam ederse, tabii ki büyüme rakamları üzerinde ciddi etkisi beklenir. Ticaret ve emtia fiyatları üzerinde etkileri olabilir. İlk olarak piyasalarda riskten kaçış ve risk algılamasının artması yönünde etki yarattı bununla birlikte de petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskıya neden oldu. Olayın başlangıcından bu yana geçmişte yaşanan benzer durumlarda küresel ekonomi nasıl etkilenmiş takip ettik. Gerektiğinde elimizdeki tüm araçlarla adım atma imkanımız var” dedi. Uysal, söz konusu gelişmenin Türkiye’ye etkilerinin petrol fiyatları baskılanmaya devam ederse pozitif gözüktüğünü, ama ticaret ve sermaye bakımından negatif durumla da karşılaşılabileceğini kaydetti. Uysal, enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağının öngörüldüğünü söyledi.

YIL SONU HEDEFİ % 8.2
Bu çerçevede, enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 8.2 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 5.4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini dile getiren Uysal, “Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2020 yılı sonunda yüzde 6.2 ile yüzde 10.2 aralığında (orta noktası yüzde 8.2), 2021 yılı sonunda ise yüzde 3 ile yüzde 7.8 aralığında (orta noktası yüzde 5.4) gerçekleşeceği öngörülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Uysal, enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlamaya odaklı parasal duruşun ve makro politika koordinasyonunun sürdürüleceği bir çerçeve altında 2020 ve 2021 yıl sonu enflasyon tahminlerinde değişiklik yapmadıklarını ifade etti. Uysal, “Akaryakıt ürünlerindeki eşel mobil uygulamasının da katkısıyla petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlardaki yukarı yönlü güncellemenin yıl sonu enflasyon tahminine etkisinin 0.1 puan ile sınırlı kalacağını öngörüyoruz. Son dönemde gerçekleştirilen bazı vergi ayarlamalarının yıl sonu enflasyonuna 0.2 puan aşağı yönlü etki yapacağını tahmin ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yazının Devamını Oku

Merkez faizi 11.25’e çekti

17 Ocak 2020

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün politika faizinde 75 baz puan indirim yaptı. Böylece politika faizi yüzde 12’den yüzde 11.25’e düşürüldü. Merkez’in aldığı bu kararla politika faizi, yüzde 11.84 seviyesindeki tüketici enflasyonunun altına inmiş oldu. 25 Temmuz 2019’dan itibaren peşpeşe gelen beşinci indirimle birlikte toplam faiz indirimi 1275 puan oldu. 25 Temmuz 2019 tarihinde yüzde 24 olan politika faizi yüzde 19.75’e düşürülerek indirim süreci başlatılmıştı. Karardan önce 5.87 TL seviyesinde olan dolar kuru karardan sonra 5.84’e kadar geriledi.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında gerçekleşen yılın ilk PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, son döneme ilişkin verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşme devam etmekle birlikte yatırımların zayıf seyrinin sürdürdüğüne değinilen açıklamada, “Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir” denildi.

Açıklamada, küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyrin ve küresel enflasyonun düşük düzeyinin gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirdiği kaydedildi. Açıklamada, “Mevcut küresel finansal koşullar ve son dönemde küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşme gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemektedir. Bununla birlikte, korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

Yazının Devamını Oku

Sanayide çarklar hızlanıyor

15 Ocak 2020


Sanayi üretimi kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1, bir önceki aya göre ise yüzde 0.7 oranında artış gösterdi. Piyasada kasım ayındaki bu gerçekleşmenin ardından aralık ayında sanayi üretimi artışının yüzde 6-7 bandında olabileceği bekleniyor. Son çeyrek büyümenin de yüzde 5 civarında gelebileceği ihtimaliyle piyasada 2019 yılının pozitif büyüme ile kapatılabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre 2019 kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda yüzde 3.1 daralırken, yıllık bazda yüzde 7.2 arttı. İmalat sanayinde aylık bazda yüzde 1.1 artış olurken, yıllık bazda yüzde 5.3 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü aylık bazda yüzde 2.2 daralırken, yıllık bazda da yüzde 1.2 daralma oldu. Aylık bazda sermaye malı yüzde 2.4, dayanıksız tüketim malı yüzde 0.6 ve ara malı yüzde 0.5 oranında artarken; dayanıklı tüketim malı yüzde 1 ve enerji yüzde 0.7 oranında daraldı. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise, sermaye malı yüzde 7.5, enerji yüzde 7.2, ara malı yüzde 6.7 ve dayanıksız tüketim malı yüzde 5.2 artarken, dayanıklı tüketim malı yüzde 13.1 oranında daraldı.

YÜKSEK TEKNOLOJİ
Teknoloji yoğunluğuna göre imalat sanayiye bakıldığında orta yüksek ve yüksek teknolojili üretimdeki artış dikkat çekti. Orta yüksek teknoloji yoğunluklu üretim yüzde 7 arttı ve 1.5 puanlık katkı sağladı. Yüksek teknolojili üretim ise yüzde 17.8 arttı ve 0.6 puanlık katkı verdi. Aylık bazda ise orta yüksek teknoloji yoğunluklu üretim yüzde 1.4, yüksek teknolojili üretim ise yüzde 6.8 arttı.

Yazının Devamını Oku

Tek hesaptan 4 milyar lira tasarruf

24 Ekim 2018

Gelir tarafında tek seferlik gelir artırıcı tedbir öngörülmediğini dile getiren Albayrak, “Bütçemizin en önemli özelliği sermaye giderlerinde sağlayacağı ortalama yüzde 20’lik düşüş ile arzu ettiğimiz ekonomik dengelenme sürecine büyük katkı sağlayacak olmasıdır” mesajı verdi. Albayrak, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2019 yılı bütçe teklifinin sunuş konuşmasında, kamu kurumlarının mali kaynaklarının yönetimini tek elde toplayacak Tek Hazine Kurumlar Hesabı’nın 17 Ekim’de uygulamaya geçirildiğini söyledi. Albayrak, “Önümüzdeki dönemde kapsamı genişletilecek olan Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile kamu nakit kaynakları Hazine tarafından tek bir hesapta izlenecek, orta ve uzun vadede yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesap üzerinden yönetilecek. Bu sayede kamu borç ve nakit yönetiminde etkinlik artırılacak, kamunun borçlanma maliyetleri düşürülecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira gelir/tasarruf elde edilecektir” dedi.

EMEKLİNİN İKRAMİYESİ

2019 yılı bütçe ödeneklerinin 2018 yılına göre yüzde 26 arttığını dile getiren Albayrak, artışın 198 milyar liraya denk geldiğini, bunun 197 milyar lirasının dört bütçe harcama kalemindeki artışa denk geldiğini söyledi. Kamu personel ücretlerine 2019 yılı içerisinde yansıtılacak olan enflasyon farkı ödemeleri ile 2018 yılında kadroya geçen taşeron işçilerin ücret ödemeleri nedeniyle, personel giderlerinin geçen yıla göre yüzde 35.6 oranında arttığını anlatan Albayrak, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan transferlerin de 2019 yılı içerisinde emekli ve yaşlılık aylıklarına yapılacak (enflasyon farkı dahil) zamlar ile emeklilere verilecek bayram ikramiyeleri nedeniyle yüzde 36.5 oranında arttığını bildirdi.

Yazının Devamını Oku

287 öğrenciye iş garantili yurtdışı eğitimi

12 Ağustos 2018

287 öğrenciden 205’i nükleer enerji, 69’u maden alanında eğitim görecek. Öğrenciler, nükleer teknoloji alanında önde gelen ülkelerin dünya sıralamasında ilk 500’e girmiş seçkin üniversitelerinde lisansüstü eğitim görecek. Bursiyerler, yurt dışında resmi burslu veya kısmi burslu statüde öğrenim göreceği sürenin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlü olacak.

BAŞVURULAR 17 AĞUSTOS’A KADAR
Adaylar, bu yükümlülüklerini adına öğrenim gördükleri kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili kadrolarında yerine getirecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, adına öğrenim görmeye hak kazanan öğrencileri öğrenimlerini tamamladıktan sonra ilgili kadrolarına atayacak. TAEK adına öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler, öğrenimlerini tamamladıktan sonra Atom Enerjisi Uzmanı veya uzman yardımcısı kadrolarına, EÜAŞ adına öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler ise öğrenimlerini tamamladıktan mühendis, uzman ve avukat kadrolarına atanacak. Yurtdışına gönderilecek adayların başvuru, seçme ve yerleştirme işlemleri Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılacak ve başvurular 17 Ağustos’ta sona erecek. 

Yazının Devamını Oku