Mozart’ın ses áleminde yaşayacağız

KLASİK batı müziğini sevenlerin olağanüstü zevk duyacakları, programlarını ona göre düzenleyecekleri günler geldi.

8 Haziran’da Uluslararası İstanbul Müzik Festivali başlıyor. Ses şöleni 24 Haziran’a kadar devam edecek.

Ama ben festival bittikten sonra da bir süre daha Topkapı Sarayı’nın bahçesinde Saraydan Kız Kaçırma’dan bazı aryaların yankısını duyacağım. Aya İrini’nin önünden geçerken mutlaka belleğimde bir playback gibi Mozart’ın bir senfonisinden, keman konçertosundan ezgiler göğü saracak.

Büyük usta Haldun Taner nasıl diyordu Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’nda? "Perde kapandığında, sözcükler perdeye asılı kalır."

Müzik de böyledir, havaya asılı kalır ezgiler.

MOZART’A ADANAN FESTİVAL

FESTİVALİN
ana teması bu yıl "Doğumunun 250. yılında Mozart" olarak belirlendi.

Mozart’ın operalarını, senfonilerini, konçertolarını Türkiye’nin ve dünyanın en önemli orkestra şeflerinin yönettiği orkestralardan, solistlerden dinleyeceğiz.

Dünya festivalleriyle yarışacak zenginlikte bir Mozart programı.

Bunların içinde en önemlisi, anlamlısı, Yekta Kara’nın yönetiminde Topkapı Sarayı avlusunda Saraydan Kız Kaçırma operasının temsil edilecek olması. Bir operanın kendi mekánında oynanmasının etkileyiciliğini sanırım bütün müzikseverler bilir.

Ben hálá Kahire’de piramitlerde seyrettiğim Giuseppe Verdi’nin Aida operası icrasını unutamıyorum.

Festivalin sponsorluğunu bu yıldan itibaren Borusan Holding üstlendi, açılış konserinde İstanbul Borusan Filarmoni Orkestrası’nı genç İngiliz şef Joseph Wolfe yönetecek. Benim sevdiğim, genç yaşta ölen bir bestecinin, Juan Chrisostomo Arriaga’nın (1806-1826) Los Esclavos Felices’in icrasını her müzikseverin seveceği kanısındayım.

Cem Mansur yönetiminde Akbank Oda Orkestrası, Türkiye’de ilk kez Mozart’ın La Clemenza di Tito operasının sahne versiyonunu yorumlayacak.

Cecilia Bartoli’yi tekrar dinleyeceğimizin haberini vermeliyim.

Başka bir özel haber daha:

İKSV Özel Projesi olarak 4 Temmuz’da Aya İrini’de, Chick Corea, Bayerische Kammerphilharmonie ile birlikte, In the Spirit of Mozart adını taşıyan konser programında 2. Piyano Konçertosu’nu, ardından da bestecinin 24. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek.

* * *

FESTİVAL yazılarım sürecek. Tatil programınızı, izin günlerinizi festivale göre düzenlemeniz önerisinde bulunuyorum.

Daha fazla bilgi için: www.iksv.org/muzik
Yazarın Tüm Yazıları