Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Modası hiç geçmeyen bir yaz şifresi Provence stili

Özellikle yazlık evlerin dekorasyonunda sıkça ilham alınan rustik, nostaljik ve davetkar Provence stilinin doğum yeri, lavanta tarlaları ve parlak güneş ışığıyla ünlü Güney Fransa şehirleri.

Patine ve eskitme mobilyalar, ferforje yataklar, natürel malzemeler, danteller, ketenler, çiçekler ve beyazla karışan pastel tonlar... Bu stilin tüm anahtarları doğada gizli.

Pek çok kişinin tercih ettiği ve sevdiği Provence dekorasyon tarzının ilham kaynağı Güney Fransa köyleri, sahilleri ve oradaki doğaya yakın yaşam tarzı. Rahatlığı ilke edinen ve bunun üzerine sıcaklık ve davetkarlık da ekleyen bu stilde, dikkat edilecek en önemli nokta, olabildiğince doğal ve açık tonlarda, hatta beyaza yakın ahşap mobilyaların mekanların odak noktasına yerleştirilmesi. Patine ve eskitme boyalı mobilyalar ile ferforjeler de bir Provence evinin tipik unsurları. Masif ahşaplar ile country etkisi taşıyan, zarif tasarımlı mobilyalar da, bu stilde bir dekorasyon oluşturmanız için size yardımcı olabilir. İster patine edilmiş, ister eskitme yapılmış, istemasif ahşap olsun, seçtiğiniz mobilyalarda parlak cila olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tarz göz alıcı parlaklıktan değil, daha mat ve natürel görünümlerden, yalınlıktan hoşlanıyor.

Paletin en pastel renkleri buraya!

Renk paletinin en huzur dolu pastel tonlarına aşık olan Provence stilinde, gökyüzünün en uçuk tondaki mavisi, nil yeşili, toz pembe, açık sarı, lila, toprak rengi, bej tonları kombine ediliyor. Hem yatak odanızdaki, hem de salonunuzdaki tekstillerinizin dokusu hafif olmalı. Pamuklular, ketenler, uçuk renkli basmalar tercih edeceğiniz kumaşlardan olabilir. İşlemeli yatak örtüleri ve nevresim takımları yatak odanız için idealdir. Bunun için annenizin ya da anneannenizin çeyiz sandığınıza göz atmanızı tavsiye ediliyor. Hatta yatak örtüsü ve nevresim ararken birkaç el işi dantel örtü de bulursanız, onları da salonunuzda kullanabilirsiniz. Demir bir yatak başı (mümkünse beyaz ve tonları) kır havasını yatak odanızda estirmeniz için önemli ayrıntılardan biri. Salondaki koltuklarda kullanacağınız kırlentleri de pastel tonda ve düz renkte kumaşlardan ya da çizgililerden seçebilirsiniz.

Malzeme seçimi

Pencereleriniz, Provence stilinin en önemli başrol oyuncularından. Çünkü pencereler bu stile düz ya da dantel tül perdelerle destek verebilir. Asla kalın dokulu perdelikler seçmemeli, uçuşan tüllerden hoşunuza giden birini kullanmalısınız. Avize ve aplik gibi aydınlatmalarda da mümkün olduğunca yalın tasarımlara yönelmelisiniz. Çünkü bu stilde asıl aydınlatma kaynağınız güneş... Hafif ve ince tüller işte bu nedenle gerekli.

Taş duvarlar, doğal taş ya da ham görünüşlü parkelerle desteklenmeli, halı yerine kilimler tercih edilmeli. Bu stilin olmazsa olmazı renkli çanaklar, seramikler ve aynalar ise salonda, yatak odasında, mutfakta kendine mutlaka yer bulmalıdır. Asla aklınızdan çıkarmayacağınız püf noktası ise, pastoral yaşamı evlere taşıyan bu stili, evinizin hemen her köşesine koyacağınız taze kır çiçekleriyle her daim taze tutmak olmalıdır.

Bu stilin ipuçları

Beyazın bütün tonları ve pastel renkler

Açık renk ahşap mobilyalar

Natürel malzemeler

Patine efekti

Basit ama temiz bir görünüm

Taş duvar ve yer kaplamaları

Rengarenk baskılı tekstiller

Toile desenli kumaşlar ve duvar kağıtları

Otursam mı, uyusam mı

Ligne Roset’nin çağdaş mekánlar için özel olarak hazırladığı ve Pascal Mourgue’un benzersiz çizgileriyle bezenen Downtown kanepe, oturmak, uzanmak ve kendinden geçerek uyumak için üç farklı şekilde kullanılabiliyor.

Tel: 0212 270 82 30.

Renklere özgürlük

Filli Boya, ColorExpress renklendirme sistemi ile yaşam alanlarında keyifli renk seçenekleri sunuyor. Renkleri özgürce kullanmaya olanak tanıyan Filli Boya Renk Ölçer ile mekánlar iki saniye gibi kısa bir sürede rengini buluyor. (www.betek.com.tr)

Bu koltuğa sadece "o"nu oturtun

Tualler kanepelere taşındı. Evinizin stil temaları önce İtalyan ressamlar tarafından tuale aktarılıp sonra oturma takımlarına döşeniyor. ’Bu mobilyalar benim için fazla klasik’ diyorsanız, yanılıyorsunuz. Creazioni modern dekorasyonda füzyon yaratıyor ve klasiğe modern dokunuşlar katıyor. (www.inside.com.tr)
Yazarın Tüm Yazıları