Milletin vekiline var ama aslına yok

BİLİN bakalım ne?

Herhalde diyeceksiniz ki;

Haberin Devamı

“Hangi birisini söyleyelim, o kadar çok ki...”

Haklısınız...

En iyisi önemli olanından başlayalım.

İKİ YIL VE EMEKLİLİK

Milletvekili olarak iki yılı doldurmak, “milletvekili emekliliği” yönünden çok önemli.

Son seçimler yapılalı bugün tam iki yıl oldu. Seçimi kazanan milletvekilleri, Meclis kürsüsüne çıkıp yemin ettikleri tarihten itibaren, iki yılı doldurduklarında “özel bir emekli aylığı” almaya hak kazanıyorlar.

Emeklilikle ilgili diğer koşulları da taşımaları kaydıyla, ilk kez milletvekili seçilenler, ikinci yılı doldurduklarında, “hem milletvekili hem de emekli olarak çift aylık” alacaklar.

İlk kez milletvekili seçilenler dedik çünkü ikinci kez ya da daha fazla milletvekili seçilenler, zaten yıllardır hem milletvekili olarak hem de emekli olarak aylık alıyorlar.

Haberin Devamı

AYLIK NE KADAR?

1. Milletvekili aylığı:

Milletvekili görev aylığı her altı ayda bir artıyor. Temmuz ayı itibariyle, örneğin iki çocuklu bir milletvekili 9 bin 884 TL aylık alıyor. Görevini layıkıyla yapan milletvekili için bu para az bile...

2. Hem milletvekili hem de emekli aylığı alanlar:

Milletvekilleri, 9.884 TL görev aylığının yanı sıra, iki yılı tamamladıklarında 2.814 TL’de emekli aylığı, ayrıca toplu emeklilik ikramiyesi alıyorlar. Daha önce SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’ndan emekli olan milletvekilleri de bu avantajdan yararlanabiliyorlar. Örneğin, SSK’dan işçi emeklisi olan Başbakan Erdoğan da, bu haktan yararlandı ve kendisine milletvekili emeklisi olarak da aylık bağlandı. Hemen belirtelim bu haktan yararlanan başka başbakanlar, bakanlar ve milletvekilleri de var.

3. Milletvekili seçilemediklerinde:

Milletvekili iken aldıkları emekli aylığı artıyor. Örneğin, Temmuz 2009 itibariyle, milletvekili emekli aylığı 4.671 TL olarak ödeniyor.

MİLLETİN ASLINA YOK

İki yılını tamamlayan milletvekillerine tanınan bu ayrıcalık, tahmin ettiğiniz gibi milletin aslına yok.

Örneğin kamuda çalışan bir memur, şef, müdür, daire başkanı, genel müdür, müsteşar, öğretmen, öğretim üyesi, hâkim, savcı gibi 4/c’li kamu görevlileri;

Haberin Devamı

* Emekli olmaya hak kazandıklarında, hem emekli aylığı hem de normal aylıklarını alamıyorlar. Bunlar ya normal ücretlerini alıyorlar ya da görevlerinden ayrılıp, emekli aylığı alıyorlar.

* Emekli bir kamu görevlisi, örneğin bir müsteşar üniversitede kadrolu olarak göreve başlarsa, emekli aylığı kesiliyor ve emekli aylığından daha düşük bir ücret alıyor.

AYRICALIĞIN DAYANAĞI

Anayasa’dan geliyor. Anayasa’nın 86/2. maddesinde milletvekillerini ilgilendiren “özel bir hüküm” var. Birlikte okuyalım;

“TBMM üyelerine ödenecek ödenek ve yolluklar, kendilerine TC Emekli Sandığı tarafından bağlanan, emekli aylığı ve benzeri ödemelerin kesilmesini gerektirmez.”

Haberin Devamı

Evet... Anayasa’daki bu özel hüküm nedeniyle milletvekilleri hem maaş hem de emekli aylığını aynı anda alabiliyorlar.

BORÇLANMA

Milletvekilleri: 15 yıla kadar, geriye dönük borçlanıp, kolay emekli olabiliyorlar.

Milletin aslı: Bırakınız 15 yılı, bir gün dahi geriye dönük borçlanamıyorlar.

Şimdi, “Milletin aslına tanınmayan bu haklar, vekiline niçin sağlanmış?” diye soranlar olabilir.

Haklısınız... Ancak bu sorunun muhatabı biz değiliz; milletin aslı olarak vekilinize sormanız gerekiyor... 

Yazarın Tüm Yazıları