Mide fıtığı kalp hastalığıyla karışabilir

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

M. Özen / Almanya

Özetle söylemek gerekirse, anneniz ne kalp ne de tiroid bezi dolayısıyla bu şikayetleri yaşamıyor. Hastalığının esas nedeni hiastüs hernisi olarak adlandırılan mide fıtığı. Bunu kolaylaştıran etken de kilo fazlası... Olayı biraz açmak gerekirse, hiastüs hernisi, göğüs ile karın boşluklarını ayıran bir zardır. Yemek borusu göğüs boşluğundan ve diyafram adı verilen bu zardan geçerek karın boşluğuna ulaşır. Yemek borusunun sonunda mide bulunmaktadır.

Eğer, yemek borusunun diyaframdan geçtiği delik, geniş ve mide bağları da zayıf olursa, mide zaman zaman bu delikten fıtıklaşarak göğüs boşluğuna kayar. Gerek bu boğulma ve gerekse midenin içindeki maddelerin ve asitin yemek borusuna geri kaçması şiddetli ağrı ve yanmaya neden olur.

Mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran etkenler arasında ilk sırayı fazla kilo almaktadır. Şişmanlık nedeniyle karın içinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırmaktadır. Diğer bir etken, aşırı yemektir. Aşırı gerilen mide karın içi basıncının artmasına ve fıtıklaşmaya neden olur. Dolu mide ile yatmak da, basıncın diyafram üzerinde yoğunlaşması sonucunu yaratır.

Sayın Özen benim görüşüm annenizin şikayetlerinin mide fıtığına bağlı olduğu şeklinde. Eğer kilo vermeye devam eder, midesini aşırı doldurmaktan kaçınır ve dolu mide ile yatmazsa şikayetlerinin düzeleceğini sanıyorum. Annenizin mide fıtığı nedeniyle ameliyat olmasını düşünmüyorum. Ameliyat fıtıklaşmanın ileri derecede, diyaframdaki yırtığın çok büyük olduğu hallerde mide asidinin yemek borusunu tahrişi nedeniyle kanser riskinin arttığı ya da yemek borusunun alt ucunun büzüşmeye başladığı hallerde başvurulan bir yöntemdir. Annenizin midesine yapılan tetkiklere ait raporlar elimizde olmamasına rağmen, doktorların bu konu üzerine dikkat çekmemeleri, fıtıklaşmanın ileri boyutta olmadığını ya da yukarıda sözünü ettiğim türde bir komplikasyonunun olmadığını gösteriyor. Fıtıklaşmanın boyutu ile hastanın şikayetlerinin her zaman paralel olmadığını da bu arada açıklamak isterim. Bazen küçük fıtıklar daha fazla şikayete neden olabilmektedir.



Yazarın Tüm Yazıları