Metabolizmanızı nasıl ateşlersiniz

Metabolizmanız iyi çalışmıyorsa sağlığınız da iyi değil demektir.

Haberin Devamı

İyi işleyen bir metabolik organizasyon sağlığın ve kilo kontrolünün, hatta iyi bir uyku, yüksek bir enerji seviyesinin de garantisi gibidir. İşte size metabolizmanızı ateşlemede kullanabileceğiniz beş önemli tavsiye...

1- Yürürken, daha uzun mesafeleri amaçlayın: Daha hızlı gitmeyi değil, daha uzun mesafe kat etmeyi deneyin. Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler (yürüyüş, yüzme, golf) ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yağ harcayacağından emin olabilirsiniz.
2- Dolaşmayın, yürüyün! Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri kat etmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla kat etmek daha da iyidir.
3- Yemek sonrası kısa yürüyüşleri unutmayın. Yemekten sonra yapılan hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı işlediği, daha çok kalori (enerji) tükettiği biliniyor.
4- Öğün atlamayın. Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.
5- Doktorunuz tarafından önerilmeyen, metabolizmanıza etkili olduğu söylenen hiçbir ilacı (tiroid ekstreleri, amfetamin, sibutramin), hiçbir bitkiyi (Ephedra-Ma Huang), hiçbir yağ bağlayıcıyı (Orlistat), hiçbir minerali (Chromium picolinate) ya da maddeyi (kafein) kullanmayın.

Haberin Devamı

UNUTMAYIN

Mitokondrilerinize iyi bakın

Mitokondri sayımızı artırmak ya da azaltmak bizim elimizde. Sadece un, şeker, nişasta değil, meyvelerde bulunan früktoz bile aşırı tüketildiğinde ciddi bir mitokondri zehri haline gelebiliyor. Früktoz nedir? Meyve şekeridir. “Meyve şekeri doğal bir şey, nasıl zehir olur?” diyeceksiniz. Yılan zehri de doğal bir şey! Meyve şekeri de fazla tüketildiği zaman toksik bir hale dönüşebilir. Bir insan, günde en fazla 8 kesme şekere ihtiyaç duyar. Tükettiğiniz şeker bundan fazla olursa kilo alırsanız. Üstelik mitokondrileriniz tembelleşmeye, zehirlenmeye başlar. Bir kutu kolalı, meyveli içecekte, aromalı soğuk çaylarda kaç kesme şeker olduğunu biliyor musunuz? En az 10! Bunlardan sadece birini içtiğinizde bile bir günlük şeker ihtiyacınızdan fazlasını almış oluyorsunuz. Taze sıkılmış portakal suyu da şeker açısından masum değil. Bir bardağı 60 gram şeker içeriyor. Bu da 15 kesme şekere denk düşer. Tamam, meyve şekeri almış olursunuz ama vücut bunun sadece 30 gramını kullanır ve kalanı mitokondriyi zehirler.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

Motorlarınızı yenileyin

Egzersiz yaparken yaktığınız kalori çok da önemli değil. Esas önemli olan bu esnada kaslarınızın çok çalışması ve mitokondrilerin vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek zorunda kalmasıdır. Egzersiz sürdükçe, mitokondriler tam kapasite çalışmaya başlarlar. Kapasite aşımı olursa, yani egzersize devam edebilmek için daha da fazla enerji gerekirse, mitokondri sayısının artırılması gerekir. Böylelikle hücre, yeni mitokondriler üretmeye başlar. İki motorlu kasınız, mitokondri sayısındaki artışla beş motorlu bir kas haline gelebilir. Böylelikle, daha çok kalori yakar hale gelirsiniz. Yürürken aniden hızlanır, ya da hızlı yürürken aniden koşmaya başlarsanız, mitokondrilerin yaktığı enerji miktarında yüksek artışlar görülür. Bu şu anlama geliyor; daha fazla kalori yakmak istiyorsanız, hareket hızının sürekli değiştiği egzersizleri tercih edin.

Haberin Devamı

Sizi kovalayan yok!

Bir haftada yapacağınız egzersizleri bir günde yapmaya kalkmayın. Egzersiz yoğunluğunu kaslarınıza, kilonuza, yaşınıza, sağlık durumunuza göre planlayın. Hiçbir acelemiz yok. İlk iki ay günde 20 dakika yürüseniz de olur, sonraki ay 30 dakika yürürsünüz.
Önünüzde daha çok zaman var. Unutmayın; sağlıklı olmak, sağlıklı bir kiloda kalabilmek için aç susuz kalıp mitokondrilerin canına okumak yerine, belirli aralıklarla ve sık yemeniz, egzersiz yapmanız gerekiyor.

KESİP SAKLAYIN

Metabolizmayı hızlandıran çay!

Tarçınlı yeşil çay: Günde 2 fincan tarçın çubuğu eklenmiş yeşil çay kan şekerinizin dengelenmesine ve bel çevrenizdeki yağların yakılmasına destek olur. Bu karışıma ekleyeceğiniz 1 dilim limon ile metabolizmanızı canlandırabilir, günlük enerjinizi artırabilirsiniz.
Yapılışı: Yeşil çay yaprakları, tarçın çubuğu, kabuklu limon dilimleri ve 2-3 adet nane yaprağını demliğe koyun, üzerine kaynar su ekleyip (tercihen 80 derece) 1 dakika kadar bekletin. Ardından çayınızı süzün. Günde 2-3 kez tüketebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları